Alexander Tettey har fått fem gule kort så langt i Premier League-sesongen. Alexander Tettey har fått fem gule kort så langt i Premier League-sesongen. Foto: NTB Scanpix

Tettey på verstingtoppen i Premier League

Landslagsspilleren misliker råtass-stempel.

Alexander Tettey takler ofte og mye i Premier League. Ingen har flere gule kort enn trønderen i høst.

Sammen med Tottenhams Eric Dier, har Norwich-proffen pådratt seg hele fem gule kort på åtte kamper.

– Er du blitt en råtass?

– Nei, det har jeg ikke. Det ligger ikke noe vondt i taklingene. Jeg gjør det kun for å spare laget fra kontringer imot, rett og slett. Det handler om å ta en for laget. Det er smarte taklinger, som jeg vet gir gult kort. Men jeg er ikke blitt noen råtass, slik folk sier.

– Men ingen pusekatt heller?

– Jeg har taklet når jeg måtte gjøre det, svarer den tidligere Rosenborg-spilleren kontant.

Tydeligere rolle

Men han vedgår at han er blitt råere i tankegangen.

– Jeg er blitt mer kynisk i spillet og vet når jeg skal ta en «professional foul». Det må til i den serien vi spiller i, påpeker landslagsspilleren.

Nå kan suspensjonene komme tett utover høsten og vinteren.

– Det kan bli noen suspensjoner. Ved ti kort før jul får du to kamper. Og blir det enda flere gule kort, kan jeg risikere bot. Målet er å unngå ti kort til jul, og jeg har klart å unngå kort i de to siste kampene. Det skal gå bra, tror Tettey.

Han har fått en tydeligere rolle etter at Alex Neil overtok som manager.

– Jeg har fått en mer definert rolle siden Neil kom. Før var jeg en av de beste defensive spillerne i klubben, men da spilte vi noen ganger med to defensive eller jeg var plutselig alene i den jobben. Nå har vi en tydeligere måte å spille på. Jeg har en av de klareste oppgavene på laget, forklarer Tettey.

– Jeg vet at jeg ikke skal være med fram til 16-meteren eller gå med i angrep. Jeg skal holde igjen og passe på at det ikke blir kontringer imot. Jeg skal være aggressiv og den første til å gjenvinne ballen. Jeg skal spille enkelt. Det gjør meg mer trygg når jeg er utpå der, sier 29-åringen til NTB.

Gedigent mageplask

Han er litt oppgitt over hvordan ankerbegrepet er i norsk fotball.

– I Norge er ankerbegrepet litt brukt opp. Her mener man at du skal styre spillet og ha den siste, avgjørende pasningen. Hos oss er det ikke det. Jeg skal ikke ha den siste pasningen i Norwich. Vi har offensive spillere foran meg som skal gjøre det. Jeg skal gjøre dem gode, gi dem ballen og la dem gjøre det de er gode på. Er du anker på Rosenborg, er meningen at du skal gjøre alt det offensive. Det er ikke slik min ankerrolle i Norwich er, påpeker midtbanesluggeren.

– Vi har fem mann som angriper. Jeg er den som skal gjøre at de skal få lov til nettopp å angripe. Jeg er den som ligger bak og sørger for at vi vinner igjen ballen. Jeg skal strø pasninger til de foran meg, men jeg skal ikke ha den avgjørende, sier Tettey.

Nå venter Malta og Italia i EM-kvalikavslutningen som kan ta Norge til sluttspillet i Frankrike neste år.

– Det vil være et gedigent mageplask å feile mot Malta, men vi tenker ikke på Italia-kampen. Først er det Malta, Malta og Malta. Vi er nødt til å ta tre poeng, punktum. (©NTB)