Når lyngdølen Odd Arne Brekne OL-debuterer fredag, er det mer enn brysomme konkurrenter han må takle.

— Skyting er en mental terrorøvelse, forteller landslagstrener Trond Kjøll.

61 skyttere skal kjempe om åtte plasser i finalen - og til slutt tre medaljer. Det skaper et enormt nervepress på Brekne og konkurrentene.

- Det som er så spenstig med denne øvelsen er at forskjellen på en nier og en tier kan være helt nede i 0,1 millimeter, og på 50 meter er ikke det store vinkelavviket, sier Kjøll.

Men til tross for at et viktig poeng for skytterne under konkurransen er at de skal ligge bom stille, har de likevel like høy puls som når du er ute på en rolig løpetur.

— Vi skyttere synes er kjempegøy er å bli utfordret i konkurransesituasjon og beherske det nervemessig. Det er ikke så mange som tenker over det, men selv om de prøver å ligge helt stille, har vi i de største konkurransene målt puls på 130. Det betyr at du er utsatt for et ganske psykisk tøft press, sier Kjøll.

Det betyr at Brekne er fullstendig avhengig av å være mentalt forberedt.

— Jeg må finne riktig spenningsnivå, utfordringen er ofte at det kan bli for høyt og da går det galt. Og selv om en treffer spenningsnivået, er man også helt avhengig av å ha dagen, for det er veldig små marginer. Det er sikkert 30 av 60 utøvere som kjemper om finaleplass, sier Brekne.

Den innledende skytingen starter klokka 10 fredag, og finalen klokka 13.