– Dette har modnet seg frem og jeg har brukt tid på det. Men det føles riktig, sier Håkon Opdal.

Onsdag ble det klart at han legger opp som fotballspiller etter sesongen. Like etter møtte han BT for å fortelle om hvorfor.

– Jeg har gjort mitt, og har lyst til å prøve noe annet, sier Opdal som allerede har fått jobb i kommunikasjonsbransjen.

– Ville du aller helst spilt enda lenger?

– Nei ... det er en sammensatt sak. Det å være fotballspiller på så høyt nivå er ikke noe du kan velge, det er noe du gjør deg fortjent til. Det krever veldig mye, og kombinasjonen av at jeg har gjort det over så lang tid, at jeg vet hva det innebærer og mulighetene du får ... den kombinasjonen har gjort at jeg ikke ønsker å spille mer, sier Opdal.

Han svarer slik på spørsmål om Brann noen gang ga ham et tilbud om å fortsette karrieren på Stadion.

– Jeg har samtaler og dialog med klubben. Men de har lyst til å forynge seg på keeperplass. Det er forståelig, det.

– Hadde det vært annerledes om du hadde spilt fast som i vår?

– Ja, det er en del av det. Det blir hypotetisk, men det kunne vært annerledes da. Når det er sagt, må jeg være realist. Det er greit når du er 25 og kan jobbe langsiktig, men jeg har verken lyst eller glød til å bruke et år på å komme meg inn igjen i posisjon, det har jeg ikke, sier Opdal.

Håkon Opdal fyller 40 neste år. Da er karrieren slutt. Foto: Tor Høvik

Har spilt lenge

Keeperen fra Odda har vært med på noen av de virkelige høydepunktene i Brann-historien, og han har vært med i en aldri så liten mannsalder. Tilbake i 2002 spilte han sin første kamp, da mot Rosenborg på Lerkendal.

Siden tok han cupgull i 2004 og seriegull i 2007. Med sine 296 kamper er han på femteplass på listen over dem med flest kamper for Brann.

Karadas, Opdal og en rekke andre store norske fotballnavn på U21-landslag i 2003. Foto: Knut Fjeldstad, NTB

Karadas: – En kulturbærer

En annen Brann-legende, Azar Karadas, var lagkamerat med Opdal i mange år.

– Det er en person jeg er veldig glad i. En god kamerat som har hatt en fantastisk karriere, sier Karadas.

Han trekker frem at Opdal har jobbet hardt for å bli den keeperen han ble.

– Håkon har vært veldig viktig i Brann. En kulturbærer som kjenner klubben og er veldig glad i klubben. Det er en viktig person i Brann-historien, både på og utenfor banen, sier Karadas.

Ballspark-ekspert Erik Huseklepp mener Opdal har hatt en fantastisk karriere, og trekker frem det Brann gjorde da de valgte å satse på Opdal foran Ivar Rønningen.

– Det viste seg å være riktig da Brann sa at «nå er det Håkon som gjelder». Det er egentlig et eksempel Brann kunne etterfulgt mer siden med andre, sier Huseklepp.

Den tidligere Brann-angriperen sier Opdal var en veldig god lagkamerat, «hel ved», og legger til at det sier noe om Opdals kvaliteter at han ofte er blitt valgt i mål de siste par årene selv om Brann har hentet flere andre keepere.

– Men det er et greit tidspunkt å gi seg nå. Han gjør ikke tabber, men det er noen skudd du tenker at han burde tatt og vet han hadde tatt i sin «prime». Prestasjonene har gått litt feil vei, sier Huseklepp.

Opdal og Thorstein Helstad kunne feire seriegull i 2007. Foto: Marit Hommedal, NTB

Grill tok plassen

Tidligere keeperkollega Rønningen sier det er vanskelig å finne noe negativt med Opdal.

– Han er bunnsolid, har hatt en fin karriere og fått fortjent mange år i Brann, sier Ivar Rønningen.

Den gamle keeperen sier han med en gang så at Opdal hadde en mentalitet og treningsvilje som var spesiell.

– Det er bare å takke for at han har vært så standhaftig. Så får vi se om han kommer inn igjen i buret til en eller annen kamp, sier Rønningen.

Denne høsten har Opdal mistet plassen i mål til tyske Lennart Grill. Det har også skjedd før. Da Piotr Leciejewski tok plassen hans i mål, reiste Opdal først til Sønderjyske i Danmark, siden ventet fem år som Start-spiller i Kristiansand.

I 2019 kom han tilbake til Brann, men nå er altså karrieren snart slutt.

– Det blir en annerledes hverdag, sier Opdal.