Norge tok sin 13. og 14. medalje på skiskytterarenaen. Johannes Thingnes Bø sørget for Norges 15. gull i Beijing-OL. Ny rekord det også.

Det skjedde på en dag da det blåste på tvers, på langs, medvind og motvind. Det var isende kaldt, trå kunstsnø og sånn nær opp til 20 minusgrader. Det var høyt over havet. Det var munnbind og avstand.

Alt dette hadde norske skiskyttere forberedt seg på. De visste hva de måtte takle for at det skulle bli suksess i OL, skriver Aftenposten.

De har ligget på OL-høyde i Lavazé i Italia i uke etter uke. Dersom det var vindstille, startet de opp vindmaskinen. Den som sørget for at vimplene flagret. Vind fra venstre.

Zhangjiakou-vinden har felt mange av skiskytterne på standplass under disse lekene. Norske skiskyttere hadde simulert denne vinden på utallige treningsøkter med sitt vindmonster.

De har trent på smittevern. Ingen skiskyttere har slitt med koronasykdom. Kulden skulle heller ikke være noe problem. De har konkurrert helt opp mot kuldegrensen mange ganger før.

Smørerne har visst alt de kunne vite på forhånd om snøforholdene. De har testet, testet og når de har vært ferdige med det, har de testet litt til. Alle norske løpere skryter av den jobben.

– Vi er gode til å tenke positivt og ikke klage så mye. At det er surt og kaldt og vind og sånt, betyr ikke noe for oss, sa Tarjei Bø som en slags forklaring på at skiskytterlaget er blitt norsk OLs stormtropper.

Laget vant

Den eldste Bø hadde hatt en sånn middels dag på jobben, men var ikke deprimert. Han følte at det var laget som vant, selv om gullmedaljen skal rundt halsen til lillebror Johannes.

Vetle Sjåstad Christiansen pekte også på alt arbeidet som er lagt ned i forberedelser når han skal forklare den endeløse norske suksessen.

– Jeg skal skryte av det som hele laget har gjort de siste to og et halvt årene. Vi har vært veldig bevisste på alt som vi skulle møte. Det er blitt lagt ned et enormt arbeid. Vi ønsket å eliminere flest mulig av tilfeldighetene før vi kom. Og selv om det har vært stang inn de siste dagene, så er det ikke tilfeldig at vi er best, sa Sjåstad Christiansen.

Vetle Sjåstad Christiansen er klar på at det var nettopp forberedelsen med vindmaskinen i Lavazé som førte til at han skjøt fullt på siste stående og tok bronsen.

Langt over målsettingen

14 medaljer hvorav seks gull er i overkant. Sportssjef Per Arne Botnan syntes det var stas å være norsk på stadion i Zhangjiakou.

– Før OL hadde vi som mål og være beste nasjon. Det vil si fire gull og kanskje åtte–ni medaljer. At vi havner på 14, det er ingen som kan planlegge og tro skal være oppnåelig, sa han med rim i øyenbryn og smil bak vernemasken.

OL-kongen

Supermann i det norske laget og medaljegrossist er nok en gang Johannes Thingnes Bø. Ingenting bet på ham. Han tok fire gull og en bronse. Han kunne kåres til OL-konge foran Quentin Fillon Maillet (to gull og tre sølv).

– Dette hadde jeg ikke trodd i det hele tatt på forhånd. Men jeg har truffet med formen.

– Hva er det du er laget av? spurte Aftenposten.

– Jeg har truffet bra med formen. I dag var jeg ikke sliten en gang. Skiene var bra, kroppen var bra og jeg var smart taktisk på skytingen, sa han etterfulgt av latter fra flere av journalistene i mediesonen.

Medaljevinnerne Tiril Eckhoff (sølv), Vetle Sjåstad Christiansen (bronse), Johannes Thingnes Bø (gull) og Marte Olsbu Røiseland (bronse) poserer på pallen med det norske støtteapparatet. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Aftenposten

Han var altså ikke sliten etter å ha gått 15 kilometer i bitende kulde, etter å ha skutt 20 skudd med vind fra kinesiske høylandsstepper rivende i kroppen. Ikke sliten etter å ha gått i en løype som har felt flere skiskyttere. Kollaps og fullstendig tomhet var det ikke antydning til. .

– Hvordan vi skal ta denne suksessen videre, vet jeg ikke. Men rekorder er til for å brytes, sa mannen som er i ferd med en av de aller største olympiske legendene.

Han står nå med fem OL-gull.

Neste OL

Flere OL-gull kan det fort bli. Selv om han har sagt at han ikke kommer til å holde på med skiskyting like lenge som den største, Ole Einar Bjørndalen, så blir det ett OL til. Det blir på en arena han trives, i Anterselva. Et OL til i høyden.

– Han er den som trener minst i høyden, samtidig er han den som presterer best i høyden, fortalte en beundrende storebror Tarjei.

De norske skiskytterne får noen dager fri før hjemreisen mandag. Da blir det mer kortspill, som det har vært mye av, og rolige dager. Kanskje skal de trene søndag. Våpen ble pakket allerede fredag kveld. Mer skyting i Kina blir det ikke.

Vetle Sjåstad Christiansen er gladgutten i dette selskapet. Han hadde sine planer for å slå ut håret og feire både egen bronse, stafettgull og alle de andre medaljene.

– De sier at vi må holde oss i boblen, så vi får se om vi kan få smuglet inn noen «artikler» nå, sa han og gliste.

Mer OL-moro er heldigvis i vente. Johannes Thingnes Bø skal ha med seg lekene i Italia i 2026 også. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Aftenposten