10.000 mennesker ropte Elina Svitolinas navn. Ukraineren hadde slått russiske Darja Kasatkina ut av French Open.

Skuffelsen sto skrevet i Kasatkinas ansikt.

De ukrainske utøverne har vært konsekvente på ikke å takke russerne og belaruserne for kampen. Det gjorde heller ikke Svitolina etter seieren mot Kasatkina. Likevel ga de hverandre en tommel opp. Det var ikke kjærlighet, men det var heller ikke iskaldt dem imellom, til tross for krigen Russland fører i Svitolinas hjemland.

Det er kanskje ikke så rart, for Kasatkina er blant russerne som risikerer å pådra seg Vladimir Putins vrede.

Nok et bevis på det fantes på tribunen under søndagens kamp.

«Utenlandsk agent»

For sammen med støtteapparatet i Kasatkinas boks satt den russiske artisten Zemfira. Hun har solgt millioner av plater og er svært populær i de tidligere sovjetrepublikkene.

Da Russland angrep Ukraina i fjor, la hun ut en beskjed på nettstedet sitt: «Nei til krig». De russiske myndighetene omtalte krigføringen som en «militær spesialoperasjon». Landet har lover mot dem som bruker ordet «krig» om angrepet på Ukraina. Man risikerer fengselsstraff på opptil 15 år for å spre «feilinformasjon om Russlands hær».

Zemfira publiserte en musikkvideo til støtte for Ukraina på sin Youtube-kanal. Så rømte hun landet, ifølge flere nyhetsmedier. Hun skal nå være bosatt i Paris sammen med sin kjæreste, Renata Litvinova.

I februar ble Zemfira stemplet som «utenlandsk agent» av russiske myndigheter. Politikeren Roman Terjusjkov hevdet noen måneder tidligere at han sendte et brev til justisdepartementet i forsøk på å få tennisstjernen Kasatkina oppført på samme liste, uten at det skjedde.

Årsaken til Terjusjkovs forsøk? En video publisert 18. juli i fjor sommer.

Zemfira Ramazanova var på plass i Kasatkinas boks på Suzanne-Lenglen-stadionet i Paris søndag kveld. Foto: Benoit Tessier, Reuters/NTB

Sto frem

Den dagen publiserte den russiske bloggeren Vitja Kravtsjenko en video på sin Youtube-kanal. Klippet viste Kravtsjenko og Kasatkina sittende ved et bord utenfor et tennisanlegg i Barcelona.

– Jeg vet det er ting du vil spørre meg om, sier Kasatkina.

Så fortalte hun det: Tennisstjernen er sammen med den russisk-estiske kunstløperen Natalja Zabijako. Hun er lesbisk.

Ikke nødvendigvis overskriftsmateriale om en norsk utøver hadde gjort det, men situasjonen for LHBT-personer i Kasatkinas hjemland er vanskelig. Samme dag som videoen ble publisert, lanserte Dumaen, det russiske parlamentet, et lovforslag som ble vedtatt noen måneder senere.

Under Vladimir Putins ledelse har Russland stadig innskrenket skeives rettigheter.

Loven gjorde det ulovlig å fremme seksuelle relasjoner mellom personer av samme kjønn – og å antyde at ikke-heteroseksuelle forhold er «normale». Det ble sett på som en utvidelse av en lov fra 2013, som kriminaliserte såkalt «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle forhold».

For Kasatkina føltes det umulig ikke å stå frem.

– Å leve i harmoni med seg selv er det eneste som betyr noe. Faen ta alle andre.

«Dasha», som hun kalles, ble hyllet. Idrettsstjerner og menneskerettighetsorganisasjoner roste henne.

– Dette er et tabuemne i Russland. Folk tør ikke skrive om det, snakke om det eller delta i organisasjoner der LHBT-rettigheter fremmes. Det er ikke en del av en også ellers mangelfull seksualundervisning på skolen. Temaene eksisterer ikke. For skeive tror jeg dette kan ha stor betydning, sa Aadne Aasland, en forsker ved Oslo Met som fokuserer på blant annet mangfold i Russland.

Med dette som bakteppe vakte Zemfiras oppmøte på Kasatkinas kamp ekstra oppsikt.

Darja Kasatkina hadde en frustrerende kamp mot Svitolina. Foto: Baptiste Fernandez, Icon Sport/NTB

Glad for beslutningen

I videoen uttrykte Kasatkina også stor sympati for krigsofrene i Ukraina. Hun ba om en slutt på krigen.

– Jeg vil spille mot utøvere som har muligheten til å trene og forberede seg til turneringer på samme måte som meg, uten å være redd for at banen skal bli bombet.

Tårene trillet da hun erkjente muligheten for at hun aldri kan returnere til Russland uten å utsette seg for stor fare. I forbindelse med Australian Open tidligere i år fortalte hun likevel at hun var svært fornøyd med å stå frem.

– Jeg følte faktisk mindre press på skuldrene mine etterpå, for når du må tenke på tennis samtidig som du tenker på noe annet tungt, så er ikke det bra, sa hun til australske The Age.

Humøret virket godt under French Open. Latteren var på plass da hun møtte pressen etter seier i runde to. Da hadde hun fått arenaen til å gispe med en lekker tweener, et slag mellom bena med ryggen mot nettet.

Og selv om ukrainerne ikke ville håndhilse på henne, anerkjennes hun for hva hun gjør.

– Jeg er veldig takknemlig for rollen «Dasha» tok. Hun er veldig modig, og det er ikke så mange spillere som gjorde noe sånt, sa Svitolina søndag kveld.

Ukraineren slo Kasatkina over to sett. I tirsdagens kvartfinale ble det tap mot belaruseren Aryna Sabalenka, i nok et oppgjør med krigen som bakteppe.

Da ble det heller ikke noe håndtrykk.