Finalen spilles søndag kveld. Motstander blir 19-åringen Carlos Alcaraz. Spanjolen slo amerikaneren Frances Tiafoe 3–2 i sett i den andre semifinalen i New York i natt norsk tid.

Vinneren av finalen søndag vil bli verdensener når den neste rankingen kommer mandag. Bare tre skandinaviske menn har innehatt den posisjonen: Svenskene Björn Borg, Mats Wilander og Stefan Edberg. Hvis ikke Carlos Alcaraz hadde vunnet sin semifinale i natt, ville Ruud blitt nummer én uansett utfall i finalen.

Han spilte finalen i French Open i juni, men tapte da i tre strake sett mot Rafael Nadal.

Den turneringen gikk på grus, denne gang er det såkalt hardcourt. Ruud sa dette om sin erfaring og utvikling på dette banedekket under pressekonferansen i natt:

– I Indian Wells i år tapte jeg mot Nick Kyrgios i den tredje runden. Den gang virket det veldig langt unna at jeg skulle komme til finalen i store turneringer på hardcourt. Men så kom vi til Miami og jeg «følte» ballen mye bedre.

– Da jeg kom til finalen der, gjorde det noe med selvtilliten min - men også respekten motstanderne har for meg. Nå kan de se på resultatene mine og se at jeg kom til finalen i en ATP 1000-turnering på hardcourt, «så denne fyren kan spille på mer enn grus».

Casper Ruud sier også at han etter French Open-finalen hadde en ekstremt bra følelse, men samtidig tenkte at han kanskje aldri ville oppleve det igjen.

– Så står jeg her noen få måneder senere. Det er litt surrealistisk, sier Ruud i et intervju med Mats Wilander vist på Discovery+.

– Det var nok en stor kamp fra meg. Det var litt nerver. Husk at dette trolig var den største kampen i karrieren for oss begge, sier Ruud i arenaintervjuet.

Når intervjueren påstår at nervene ikke syntes, svarer Ruud:

– Jeg tar noen dype pust og tenker at det ikke er så viktig. At det ikke er verdens ende.

På tribunen jublet pappa Christian, mamma Lele, søster Caroline og kjæresten Maria sammen med resten av Team Ruud.

Blant alle kjendisene som fulgte Ruuds vei til finalen fra tribuneplass var Jon Bon Jovi, Alec Baldwin og NHL-legenden Henrik Lundqvist.

NORSK TENNISHELT: Casper Ruud feirer et poeng i fredagens semifinale. Foto: AL BELLO / AFP

Ruud fikk en drømmestart da han brøt russerens første servegame. Men russeren slo tilbake, og spillerne fulgte hverandre til 3–3. Da brøt Khatsjanov igjen og ledet 4–3 - før nordmannen brøt tilbake til 4–4. Han servet i ledelse 5–4, men det endte 6–6 i et sett spillerne brøt hverandre to ganger hver.

Ruud vant tiebreak etter en vanvittig ballveksling om den siste settballen. Det var 55 slag på ballen - turneringens lengste duell.

I andre sett brøt Ruud allerede på 1–1 og igjen på 3–1, slik at han ledet 4–1.

– Nå styrer Casper showet, fastslår Discovery+-kommentator Svein-Espen L. Olsen.

Og nordmannen vant andre sett med 6–2. Russeren så ut til å være sliten.

Men Khatsjanov spilte bra i tredje sett og holdt servegamene sine. På 6–5 til russeren klarte han for første gang i settet å bryte - og det var nok til at Ruud tapte det tredje settet.

FULGTE RUUD: Jon Bon Jovi var blant mange kjendiser på tribunen i New York fredag kveld. Foto: Robert Deutsch / Reuters

Det fjerde settet startet med at Casper Ruud brøt på 1–1. Nordmannen brøt nok en gang på 3–1 og han vant til slutt settet med 6–2.

I kvartfinalen imponerte Ruud med å vinne i tre strake sett mot italieneren Matteo Berrettini. Nordmannen spilte først av de fire i semifinalen og fikk dermed litt ekstra hvile før møtet med Khatsjanov, som overraskende slo Nick Kyrgios 3-2 i sett etter tre timer og 39 minutter natt til onsdag norsk tid.

Ruud og Khatsjanov har møttes bare én gang tidligere, i Roma i 2020. Den gang vant nordmannen 2–1 i sett i en ATP 1000-turnering.