Fasiten etter 20 serierunder er sisteplass på tabellen med 15 fattige poeng. Everton har vært i den øverste divisjonen siden 1954, bare slått av Arsenal (siden 1919).

– Det er mørke skyer over Goodison om dagen.

Slik innleder Helge Grunnevåg, styreleder i Evertons norske supporterklubb, praten med VG.

Mot West Ham lørdag var de aldri i nærheten av å gi «The Hammers» kamp om poengene. At det til slutt endte bare 0–2 var flatterende for gjestene.

Men Grunnevåg i supporterklubben er, i likhet med mange andre, forsiktig med å manageren skylden.

– Lampard synes jeg egentlig litt synd på. Han har omfavnet klubben og skjønt hva dette er. Han har ikke gjort alt rett, men min personlige mening er at han har en spillergruppe bestående av spillere fra åtte tidligere managere. Han har på langt nær fått den støtten han trenger.

Likevel tror han at Lampards dager er talte.

– Han er nok ferdig. Men hvem vil egentlig overta dette sammensuriet? Lampard har blitt kastet under bussen. Lagets form gjenspeiler det som skjer i klubben, sier Grunnevåg.

Han er klar på at nedrykk trolig er eneste utvei for å «redde» klubben.

– Vi ligger så langt bak ved alle aspekter at vi er helt akterutseilte. Det vil selvsagt være en enorm skuffelse. Og det vil være vondt. Men ser man større på det, kan det kanskje være nettopp det vi trenger. Jeg har lyst til å tro at vi skal kunne sprette rett opp igjen, men det er ikke enkelt, slår han fast.

EIEREN OG STYRELEDEREN: Farhad Moshari (t.v.) og styreleder Bill Kenwright på plass på London Stadium lørdag. Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Eier Farhad Moshiri kjøpte seg inn i klubben i 2016. Forretningsmannen har beholdt den tidligere eieren Bill Kenwright som styreleder. Måten klubben har blitt drevet på fra øverste hold gjør at den er helt akterutseilt, mener Grunnevåg.

– Før VM var jeg mentalt forberedt på nedrykk. Alt handler om klubbstyring.

Grunnevåg er en del av det såkalte «Fan Advisory Board», supporterstyret som skal konsultere med styret i klubben.

Derfor er han mye tettere på prosessene i klubben enn den jevne supporter.

– Vi har hatt hektisk møtevirksomhet den siste uken. Styret i klubben har fått trusler og er under press, men de har kastet supporterne under bussen. Vi har etterlyst dialog. Eieren har mistet kontrollen.

TRØSTES: Demarai Gray (t.v.) trøstes av manager Lampard etter tapet for West Ham. Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

– Det første feilen Moshiri gjorde var å beholde Kenwright som styreformann. Han er en dinosaur på 77 år. Dette er et av ligaens best betalte styrer. Hadde dette vært en vanlig bedrift, ville det fått store konsekvenser. I Everton holder det å være lokal og å ha vært med en stund.

Foran sist hjemmekamp gikk det så langt at hele styret ble frarådet å møte opp på Goodison av hensyn til egen sikkerhet.

– Det må komme inn nye eiere, er Grunnevågs konklusjon.

KLAR TALE: Dette er den gjengse oppfatning blant mange av Evertons supportere. Her fra lørdagens tap for West Ham. Foto: Zac Goodwin / AP

Klubben er godt i gang med byggingen av ny stadion. Det skal Moshiri ha ros for, mener supporterlederen. Men problemene stikker mye dypere.

– Han blander seg inn i det sportslige. Siden Moshiri overtok har det vært tre sportsdirektører. Se på spillerrekrutteringen som er gjort. I sommer solgte de Richarlison, men har på langt nær erstattet ham. Samtidig har det vært brukt mellom seks og syv milliarder kroner de siste årene. Det har vært brukt penger som fulle sjømenn.

– Dette er et styre bestående av nikkedukker.