Hele VM står på spill for Norge tirsdag. Da er det godt å ha med seg en evighetsmaskin av de sjeldne mot Sveits.

Frida Leonhardsen Maanum (24) er midtbanespilleren som løper, løper og løper litt til. Denne sesongen har hun herjet for selveste Arsenal.

Klubben har også testet utholdenheten hennes. Resultatet de fikk, hadde de aldri sett maken til.

Nå deler Maanum favorittøkten bak den imponerende fysikken.

Satte rekord

Under en treningsøkt den siste sesongen fikk Frida Maanum seg en overraskelse.

Det var en kondisjonstest. De har Maanum absolutt pleid å beherske. Men ikke bare slo hun alle lagvenninnene. Hun oppnådde det beste resultatet i klubbens historie. Og det altså i Arsenal, som har vært i Europa-toppen på kvinnesiden i årevis.

– Jeg har jo trent på kondisjon siden jeg var liten. Det er en styrke jeg har på banen. Selvfølgelig, når man får uttelling på en sånn test, så er det jo kult, sa Maanum til Aftenposten etter en landslagstrening før avreise til VM.

Hun husker ikke navnet på testen. Men Maanums vinnertid var på rundt tre minutter og 20 sekunder, cirka 5–6 sekunder bedre enn nummer to.

Den norske evighetsmaskinen markerer seg også som én av de som løper mest i Champions League. En grundig plan ligger bak.

Rører ikke tredemøller

Sammen med fotballtrener Glenn Kleven har Maanum jobbet systematisk over ti år. Arsenal-stjernen er svært nøye og pliktoppfyllende med treningsplaner og utviklingsmål.

Én av tingene hun har hatt fokus på, er utholdenheten. Men treningen skiller seg kraftig fra en vanlig mosjonist.

– Jeg løper aldri på tredemøller, forteller Maanum.

For hun trener jo ikke til et mosjonsløp. All kondisjonstreningen til Maanum handler om å ha ork til tøffe, lange fotballkamper. Derfor er treningen så fotballspesifikk som mulig.

– Kort fortalt handler det om rollebevegelser. Frida trener på bevegelsene hun gjør i kamp, med hundre prosent intensitet. En back løper på én måte, en stopper på en annen måte. Frida øver på indreløperbevegelser, forklarer Kleven, som er ansvarlig for spillerutvikling på jentesiden i Oslo Fotballkrets.

Slik er nøkkeløkten

Men hva er hemmeligheten bak en utholdenhet av høy Champions League-klasse? Aftenposten ba Maanum røpe nøkkeløkten hennes.

– Jeg vil si det er økter der jeg kombinerer små intervaller med og uten ball, hele tiden med retningsforandringer, forklarer Maanum.

Hun setter opp løyper med hindre som hun må løpe rundt. Det er sjelden mer enn 5–6 meter mellom, slik at hun må snu seg ofte. Én løype tar maks 10–15 sekunder, men hun gjør det igjen og igjen.

– Hvor sliten er du etter en sånn økt?

– Det varierer ut fra intensitet, men etter en tung økt er jeg veldig, veldig sliten.

Ser det på henne

Etter at hun tidligere har sittet mye på benken, nådde Maanum nye høyder i Arsenal forrige sesong. Hun ble toppscorer og nominert til årets spiller i Women’s Super League.

Rent fysisk har hun følt seg i sitt livs form.

– Jeg ser det på steget. Se henne i to minutter, så ser man det, sier Glenn Kleven om forbedringen.

De lange, utrettelige løpene kan bli svært viktige for Norge i VM. Spesielt om det skulle bli krevende sluttspillskamper etter hvert.

Landslagssjef Hege Riise vet at hun har en skikkelig løpsmaskin i rekkene.

– Hun har holdt et høyt nivå over tid. Hun har en kraft i spillet sitt med en del løping og lengre avstander. Det synes veldig godt at hun har løftet den delen av spillet sitt, sier Riise.

Spent før skjebnekampen

I åpningskampen mot New Zealand misset Maanum en stor sjanse. En frustrerende kveld for Norge endte med 0–1-tap.

Det er ikke sikkert at skjebnekampen mot Sveits går knirkefritt heller. Men det vil neppe stå på Maanums kilometere og innsats.

For å gå videre til åttendedelsfinalen må Norge trolig først vinne over Sveits, så mot Filippinene fem dager senere.

– Hvordan ser du på det som skal skje?

– Jeg er veldig spent, det tror jeg alle er. Jeg gleder meg veldig til å møte Sveits først. Det er den kampen jeg har fokus på nå. Det er det eneste i hodet mitt, sier Maanum til Aftenposten.

Sveits-Norge spilles tirsdag klokken 10.00 norsk tid. Kampen sendes på TV3.