Carlsens dristige valg roses: – Det er derfor han er så populær

Magnus Carlsens førsteplass på verdensrankingen lever farlig som følge av deltagelsen i lag-EM, men nå får nordmannen ros for at han i det hele tatt deltar i mesterskapet.

Publisert:

Magnus Carlsen tidligere under lag-EM i sjakk. Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix

  • Pål Strande Gamlemoen
  • Nicholas Bergh
Denne artikkelen er over ett år gammel

Carlsen spiller i disse dager lag-EM i sjakk for Vålerenga. Han har spilt i tre av fire runder så langt. Resultatene har vært én seier og tre remis (uavgjort mot Shakhrijar Mamedjarov tirsdag, jou.anm)

Det betyr at kommende VM-motstander Fabiano Caruana stadig kommer nærmere Carlsens førsteplass på verdensrankingen. Han mister topplasseringen dersom han taper en kamp i løpet av de to siste rundene (spiller mot Shakhrijar Mamedjarov nå, jou.anm).

  • Fikk du med deg denne? Petter Northug lot som om han ikke brydde seg: – Kunne tatt med meg sannheten i graven

Carlsen har innehatt førsteplassen lenge – noe som har medført en del oppstyr når den nå står i fare. Den engelske stormesteren Simon Williams hyller imidlertid at Carlsen har stilt opp i en turnering som lag-EM, på tross av at spill i Hellas setter posisjonen hans som nummer én under press.

– All den panikken og alt snakket om Magnus’ rangering? Tall stiger og synker ... At Magnus er villig til å spille en lagkonkurranse er utrolig kult. I verste fall er han nummer to på listen før VM. Det betyr bare at han må vinne for å være nummer én etterpå, skriver Williams på Twitter.

Roses av sjakkelskere

I lag-EM i Hellas møter Carlsen spillere som er dårligere rangert enn de han pleier å møte. Dermed taper han rankingpoeng hver gang han ikke vinner. Han har likevel valgt å delta, selv om han tidligere har lagt lite skjul på at posisjonen som verdensener betyr mye.

– De siste syv årene har Magnus vært på toppen hver eneste dag. Det er en del av identiteten hans, sa Carlsen-manager Espen Agdestein til Aftenposten tidligere i oktober.

Flere sjakkfans- og spillere har berømmet måten Carlsen viser sin kjærlighet for sjakk gjennom deltagelsen i Hellas.

– Deltagelsen hans viser at selv om posisjonen som nummer én er viktig, så er han såpass trygg på seg selv. Han er villig til å risikere alt fordi han vet at han er best. Det er derfor han er så populær, sier Tarjei Svensen, som driver det norske sjakknettstedet Matt & Patt.

Han påpeker at Carlsen har prestert svakt i lignende lagturneringer tidligere.

– Det gjør det at han stiller ekstra bra.

Kan ha positiv effekt

Svensen frykter ikke at tap av førsteplassen på rankingen får en negativ påvirkning på Carlsen før han skal forsvare VM-tittelen sin mot Fabiano Caruana i november.

Tvert imot.

– Det vil skjerpe han. Han kommer til å bli så irritert og skjerpet inn mot den kampen. Han vil ønske å gjenopprette balansen fordi han er den beste sjakkspilleren, sier Svensen.

Storspiller

Vålerenga storspiller i greske Halkidiki. Oslo-klubben slo smått sensasjonelt aserbajdsjanske Odlar Yurdu 3,5-2,5. Fem partier på rad endte i remis, men i det siste tok Vålerengas lagkaptein Borki Predojevic seieren med svarte brikker.

– Fantastisk. Over all forventning, skriver Vålerengas lagleder Dag Danielsen i en tekstmelding til Aftenposten.

Med to runder igjen kjemper Vålerenga om å vinne europacupen, som populært blir kalt «sjakkens Champions League».

Det er også to andre norske lag med i europacupen. Nordstrand vant tirsdag 4,5-1,5 over Reykjavik, mens Schakklubben 1911 tapte 2-4 for Schachgesellschaft Solingen.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk