Ishockeykeeper Steffen Søberg har signert en fireårskontrakt med Vålerenga. Han erstatter canadiske Patrick DesRochers som førstekeeper i klubben.

— Jeg er veldig fornøyd med det. Vålerenga er en mye større klubb enn jeg har spilt for tidligere. Dette er et riktig sted i karrieren min nå , sier Søberg til bt.no.

Overgangen fra å vokte buret for nynedrykkede Manglerud/Star, til å bli førstekeeper for en av eliteseriens største og beste klubber, tror han blir stor.

— Ja, selvfølgelig blir det litt uvant i starten. I Manglerud/Star fikk jeg kanskje 40 skudd på meg i løpet av en kamp, mens i Vålerenga får jeg kanskje 20 skudd på meg. Det gjør at jeg må fokusere mer enn før, men det tror jeg at jeg blir fort vant til, sier Søberg.

Tøff tid

Men det siste året har ikke bare vært enkelt for 18-åringen. I fjor sommer signerte stortalentet for Swift Current Broncos i den kanadiske proffligaen (CHL) - etter å ha blitt fjerderundedraftet av NHL-klubben Washington Capitals. Men oppholdet på landsbygden i Canada, langt borte fra familie og venner i Norge, ble ikke som forventet for keeperen. Han mistrivdes så mye at han returnerte til Manglerud Star etter bare tre uker.

Etter at Søberg flyttet tilbake til Norge, nektet Swift Current Broncos først å fristille unggutten fra kontrakten. Han fikk trene med Manglerud Star, men ikke spille kamper. Da bråket var på sitt verste, vurderte han å legge opp.

— Jeg ville ikke ned dit igjen. Men nå har forbundet ordnet det, og det sies at jeg er fri nå. Det er kjempedelig og en stor lettelse å være ferdig med det der, sier Søberg.

- Har dette skremt deg fra å reise ut igjen?

— Nei. Jeg føler bare at akkurat nå er det greit å være hjemme og prestere i Vålerenga. Her har jeg alt jeg trenger av venner og familie rundt meg. Det er veldig viktig for å utvikle seg, sier Søberg.

— Men jeg håper å komme meg ut en gang, og drømmen er å spille i NHL til slutt, sier han.

- Et av de største talentene

I Vålerenga er de svært godt fornøyd med sin nye spiller.

— Steffen er et av de største keepertalentene Norge har hatt noensinne. Vi forventer veldig mye av ham, og er sikre på at Steffen er en av tre keepere på det norske landslaget om ett år, sier klubbdirektør Jan Tore Kjær til bt.no.

- Han er bare 18 år og har lite rutine på toppnivå. Takler han presset?

— Unge keepere gjør det veldig bra for tiden, det ser man blant annet i Djurgården. De har en annen spillestil en de eldre, og er skolert på en annen måte. Søberg har vist at han har et stort potensiale. Han er draftet av Washington Capitols, og de har stor tro på ham. Han har også gjort fantastiske U18- og U20-VM, og har vist internasjonal toppklasse i sin aldersgruppe, sier Kjær.

Også Vålerenga-trener Espen "Shampo" Knutsen har tro på unggutten.

— Vi får en ung, norsk keeper, som attpåtil er oslogutt. Vi har gjort en grundig research, og fulgt Steffen over lengre tid, og ser en meget god keeper med et enda større potensiale, sier Knutsen til vif-hockey.no .

Han frykter ikke at presset blir for stort for 18-åringen.

— Nei, dagens keepere har en annen stil enn før. Det viser seg at unge, urutinerte keepere kommer inn og gjør en kjempejobb i mange klubber. Da jeg var i Djurgården kom plutselig juniorkeeperen Michael Tellquist opp og danka ut førstekeeper Tommy Söderström. Vi tok SM-guld, og Tellquist ble proff i NHL, sier Knutsen, som overhodet ikke tror signeringen av Søberg er noen gambling.

— Det jeg har sett av Steffen har overbevist meg, sier treneren til klubbens hjemmeside.