KUUSAMO: — Mange på vårt lag bruker dette apparatet, bekrefter Aino-Kaisa Saarinen til Adresseavisen.

Før og etter trening

— Det varmer opp lufta når du trener i kulde, og det bidrar til å fjerne slim fra lungene, forklarer Ilpo Kuronen.

Han er sjef for Well2, som produserer apparatet som finske langrennsløpere har brukt i høst.

Apparatet blir ifølge Kuronen brukt både i forkant og etter treningsøkter.

Omdiskutert

HJELPER MED PUSTEN: Ilpo Kuronen fra firmaet Well2 viser frem det finske apparatet som utøverne bruker. Foto: Morten Antonsen

— Pusteproblemer er vanlig hos skiløpere, fordi de trener i tørr og kald luft. Det stresser lungene og luftveiene.I Norge har bruken rundt forstøverapparat og astmamedisin vært svært omdiskutert de siste månedene, i etterkant av utestengelsen av Martin Johnsrud Sundby i sommer.

— Dette har ingenting med den debatten å gjøre. Dette apparatet har ingenting å gjøre med astmamedisin. Det har med vann og damp å gjøre og ikke noe medisinsk, sier Kuronen.

Ingen betenkeligheter

Norges landslagssjef Vidar Løfshus er ikke kjent med apparatet. Han har ingen betenkeligheter med at finnene har tatt det i bruk.

— Det er bra at de tar vare på helsen sin. Det er stor belastning og at det hele tiden kommer nye løsninger som tar vare på systemet er bra, sier han til Adresseavisen.

Aino-Kaisa Saarinen ser at finnenes nye apparat, som har vært en nasjonal hemmelighet frem til i dag, kan sess på som finnenes svar til Norges forstøverapparater.

— Ja, kanskje, selv om jeg ikke kjenner så godt til forstøverapparatene, sier hun.