— Jeg hadde vært mer bekymret om vi ikke hadde vært i nærheten av å prestere, sier Helge Bartnes, Olympiatoppens vinteridrettssjef.

— At vi vinner i alpint og skiskyting, hvor det er veldig tett, er veldig gøy. Der ramler man fort ned på resultatlistene om man ikke er helt på. I langrenn er det litt annerledes, der har vi dominert i år. Så er det vi leverer i hopp veldig positivt, sier Bartnes – det før han har fått vite at kombinertguttene sikret seier.

Reserven vant

Denne elleville lørdagen begynte med at langrennsjentene leverte varene – som vanlig. Verdenscupleder Marit Bjørgen vant 10-kilometeren i fri teknikk i Davos, mens Heidi Weng tok tredjeplassen. Mellom de to norske jentene lurte tyske Nicole Fessel seg.

RESERVE: Anders Gløersen skulle egentlig ikke gå lørdagens renn, men kom inn som reserve for en syk Didrik Tønseth – og vant. Foto: AFP

Herrene gikk 15 kilometer i fri teknikk og slo til med trippel norsk. Anders Gløersen, som kom inn som reserve for en blindtarmoperert Didrik Tønseth, overrasket alle og vant rennet. Petter Northug viste også at han er pigg og tok annenplassen, mens Chris André Jespersen tok tredjeplassen.— Jeg er veldig fornøyd – og det er veldig gøy at det er mange forskjellige som vinner. Dessuten tror jeg ikke det er ofte at en reserve vinner et verdenscuprenn, sier langrennssjef Åge Skinstad.

Må prestere hele tiden

Han synes det blir dumt å skulle bekymre seg for om de norske løperne er kommet i for god form for tidlig – med tanke på ski-VM som arrangeres i Falun i Sverige fra 18. februar til 1. mars.

— Vi har jo trent siden mai for å vinne skirenn. Jeg har veldig tro på at vi skal klare å opprettholde formen frem mot VM.

OVERLEGEN: Marit Bjørgen tok lørdag sin 69. verdenscupseier. Denne gangen på 10 kilometer i Davos. Foto: EPA

Både Skinstad og Helge Bartnes understreker at man som norsk langrennsløper er nødt til å prestere hele tiden, med tanke på at det er så mange som konkurrerer om få VM-plasser.— For eksempel har du Anders Gløersen. Han har som mål å gå 15 kilometer i fri teknikk i VM, men har til nå ikke vært god nok for det. Men nå la han inn en god aksje, sier Skinstad.

Han og Bartnes vet at ting vil se helt annerledes ut i Falun, og at seierspallen kanskje ikke vil være like norsk.

— Justyna Kowalczyk, Dario Cologna, svenskene – alle de vil komme, sier Bartnes.

- Deilig, men sliten

Så var det alpint og Kjetil Jansruds tur. 29-åringen fra Vinstra fortsetter å være helt rå i fartsdisiplinene, og i går suste han inn til en ny verdenscupseier i super-G da han slo det italienske hjemmehåpet Dominik Paris med 46/100 sekund etter å ha ledet fra toppen av bakken og ned.

Med denne seieren har Jansrud tatt 560 poeng av 600 mulige i fartsdisiplinene. Det var hans fjerde verdenscupseier denne sesongen.

— Det føles utrolig deilig, men nå er jeg også veldig sliten. Det blir lange dager, sa Jansrud til Aftenposten lørdag kveld.

Da hadde han også fått med seg resten av den norske seiersbonanzaen denne dagen. For Jansrud er VM i februar sesongens store mål, men han tror ikke den gode formen har kommet for tidlig.

FEILFRI: Emil Hegle Svendsen gikk ut som nummer tre på jaktstarten, men var feilfri og vant til slutt suverent. Foto: AP

— Man snakker jo om en viss form i alpint, men det er en litt mer sammensatt idrett. I langrenn og så videre må de jo i mye større grad toppe formen, mens om man er i god form i alpint, så kan man beholde den ganske lenge. Det handler også mye om å være i god form i hodet.- Selv om det norske utøverne er veldig gode nå, så tror jeg ikke det er noen fare. De kommer til å være i form til VM også, sier Jansrud.

Gul trøye til Super-Svendsen

I Pokljuka leverte skiskytter Emil Hegle Svendsen et perfekt løp og vant jaktstarten. Med seieren tok han også over sammenlagtledelsen i verdenscupen.

NORSK SEIER: Jørgen Graabak spurtet inn til norsk seier på lagsprinten i kombinert. Her får han seiersklemmen av Håvard Klemetsen. Foto: AP

Og som om ikke nordmennene hadde fått nok å juble for: I Ramsau i Østerrike vant det norske kombinertlaget, med Håvard Klemetsen, Mikko Kokslien, Jan Schmid og Jørgen Graabak, lagsprinten.I Engelberg ble Rune Velta beste norske hopper med en tiendeplass, men det gledelige var at alle de seks norske hopperne fikk hoppe finaleomgangen.

VM-tempen

På nyåret er det både ski-VM (18.02-01.03), skiskytter-VM (05.03. – 15.03.) og alpin-VM (02.02.-15.02.). Slik er sammenlagtstillingen i verdenscupene:

ALPINT, MENN:

1. Kjetil Jansrud, Norge 592

2. Marcel Hirscher, Østerrike 440

3. Dominik Paris, Italia 345

4. Hannes Reichelt, Østerrike 291

5. Alexis Pinturault, Frankrike 254

ALPINT, KVINNER:

1. Tina Maze, Slovenia 596

2. Anna Fenninger, Østerrike 327

3. Lindsey Vonn, USA 312

4. Kathrin Zettel, Østerrike 290

5. Mikaela Shiffrin, USA 285

... 25. Nina Løseth, Norge 96

HOPP, MENN:

1. Anders Fannemel, Norge 440

2. Severin Freund, Tyskland 397

3. Michael Hayböck, Østerrike 373

4. Roman Kouldelka, Tsjekkia 370

5. Peter Prevc, Slovenia 368

HOPP, KVINNER:

1. Spela Rogeli, Slovenia 100

2. Daniela Iraschko-Stoltz, Østerrike 80

3. Sara Takanashi, Japan 60

4. Sofia Tikhonova, Russland 50

5. Line Jahr, Norge 45

KOMBINERT, MENN:

1. Fabian Riessle, Tyskland 200

2. Eric Frenzel, Tyskland 153

3. Mikko Kokslien, Norge 136

4. Johannes Rydzek, Tyskland 130

5. Bernhard Gruber, Østerrike 120

LANGRENN, KVINNER:

1. Marit Bjørgen, Norge 749

2. Therese Johaug, Norge 528

3. Heidi Weng, Norge 449

4. Ingvild F. Østberg, Norge 416

5. Charlotte Kalla, Sverige 304

LANGRENN, MENN:

1. Martin J. Sundby, Norge 531

2. Finn Hågen Krogh, Norge 445

3. Calle Halfvarsson, Sverige 325

4. Petter Northug, Norge 278

5. Didrik Tønseth, Norge 258

SKISKYTING, KVINNER:

1. Kaisa Makarainen, Finland 362

2. Darja Domratsjeva, Hv.russland 303

3. Valj Semerenko, Ukraina 288

4. Dorothea Wierer, Italia 242

5. Karin Oberhofer, Italia 234

... 9. Tiril Eckhoff, Norge 200

SKISKYTING, MENN:

1. Emil Hegle Svendsen, Norge 311

2. Martin Fourcade, Frankrike 307

3. Anton Shipulin, Russland 276

4. Dominik Landertinger, Østerrike 261

5. Simon Schempp, Tyskland 252

  • Kilde: fis-ski.com og biathlonworld.com