Faren heter Ørjan, onklene heter Runar og Arild, bestefaren heter Harald, eller «Dutte» om du vil. Nå står 18 år gamle Patrick på terskelen til sitt store gjennombrudd. Det er alltid en Berg i Bodø/Glimt.

— Folk har kanskje litt ekstra forventninger til meg på grunn av familien, og det er vel bare naturlig. Det må jeg bare sørge for å takle på best mulig måte, sier Patrick Berg til Aftenposten.

Noen er født med ski på beina. Patrick Berg er født med ballen i beina og oppvokst med en far som spilte Champions League-fotball på Lerkendal som en av lagets aller beste og viktigste spillere.

VERDENSBERØMT: Pasningsfoten til Patrick Berg er av godt, gammelt Berg-merke. Unggutten kan få sitt gjennombrudd i eliteserien i år. På et lag som kommer til å slite. Foto: KJETIL FLYGIND

Tung sesong i vente

Det flyter fotballblod i årene til Bodø/Glimt-unggutten. Men selv ikke en ny generasjon Berg fra Bodø er nok til å redde klubben fra nedrykk fra eliteserien i år.

Bodø/Glimt er første klubb ut i Aftenpostens nedtelling til seriestart. Noe som betyr at vi ikke tror at Aasmund Bjørkan (42) sine menn klarer å leve opp til 9.-plassen fra i fjor, men i stedet må ta turen ned i 1. divisjon.

Hver dag frem til serien sparkes i gang fredag 11. mars teller vi ned og presenterer vårt tabelltips for 2016-sesongen.

Jan Halvor Halvorsen har reist sørover og overtatt treneransvaret i Fredrikstad. I tillegg er 11 spillere borte fra i fjor. Blant annet Alexander Sørloth, trønderen som ble klubbens toppscorer med 13 mål, Vieux Sané, Papa Alioune Ndiaye, også kalt «Badou» (solgt i sommervinduet), Dominic Chatto og Pavel Londak.

Ni er hentet inn, to av dem fra egne rekker. Martin Wiig (fra Sarpsborg 08), Emil Jonassen (fra Odd), Martin Bjørnbakk (fra Haugesund) og ukraineren Ruslan Babenko er blant de nye.

Bryr seg ikke om etternavnet

Flere unge spillere klorer på døren til elleveren, andre er allerede inne. Patrick Berg er et sted midt imellom.

— Jeg skulle ønske jeg fikk flere sjanser i fjor, og at jeg tok bedre vare på dem jeg fikk. Så jeg håper årets sesong skal bli bedre enn fjorårets. Det er opp til meg å ta vare på sjansen når den kommer, så jeg må forbedre meg.

Bodø/Glimt fant plutselig formen i fjor sommer og tapte kun én gang på ni kamper. De andre åtte vant de. Da ble det vanskelig å gjøre endringer på laget – selv om etternavnet Berg har en spesiell klang i den delen av landet.

— Jeg tenker ikke noe på det når jeg spiller selv. Fotball er artig, det er det viktigste. Men jeg vet jo hva både pappa og de andre har vært med på. Jeg vokste opp på Lerkendal med Champions League, så jeg vet hvordan det var. Men jeg må nesten prøve å legge det litt vekk, sier 18-åringen.

RBK_LEGENDE: Ørjan Berg i 2004-sesongen.

— Hvordan er det å være sønnen til din far på den måten?

— Han har vært veldig flink til å skjerme meg fra press og alle de tingene. Jeg har aldri følt at han har tvunget noe på meg, liksom. Han har et veldig avslappet forhold til det han gjorde og var med på, så det går fint. Men jeg kan selvfølgelig søke tips og råd hos ham, og det er veldig nyttig. Sånn sett er det fint å ha han som en slags læremester.

Samme posisjon som fatter’n

Han skrev proffkontrakt med Glimt i 2014, og fikk sin debut i eliteserien samme år. I alt står han med seks kamper på øverste nivå, i tillegg til 35 aldersbestemte landskamper for Norge. I bevegelse og spill er han slett ikke ulik sin far.

— Det er jo naturlig ettersom jeg har arvet genene hans. Jeg ser på meg selv om en lettbeint spiller, med greit overblikk, god teknikk og jeg prøver å spille de foran meg på banen gode, sier spilleren som kan spille både indreløper og sentralt på midtbanen.

Som sin far.

Den tidligere Glimt- og Rosenborg-spilleren viser til klubbens trenere når han blir bedt om å kommentere sønnen.

— Patrick er en smart spiller med veldig gode basisferdigheter, og ikke minst den verdensberømte Berg-pasningsfoten som gjør at han kan prikk den inn når som helst og hvor som helst. Han kommer til å prege Bodø/Glimt og norsk fotball i mange år fremover. Han kan få gjennombruddet sitt i år, men vi skal likevel ikke legge noe press på han fordi han heter Berg. Han heter like mye Patrick for oss, sier Aasmund Bjørkan.

Og legger til:

— Patrick må finne veien selv uavhengig av hva faren, bestefaren og onklene gjorde. Han trenger ikke skyggen til de andre. Han må ta steget selv. Og det håper vi og har tro på at han klarer.

Stig Johansen, som selv har mange år bak seg som spiss i Bodø, er glad klubben kan nye godt av de spesielle fotballgenene til Berg-familien.

— Vi må ha en Berg her. Det ligger jo i den familien å produsere gode fotballspillere til Bodø/Glimt og flotte mennesker. Så at Patrick er her, er utrolig artig, sier 43-åringen.

- Vil prege ligaen

Aftenposten tror Glimt må ta den tunge veien ned. Bjørkan har andre planer.

— Vi ønsker å være med å prege Tippeligaen i år. Vi har et lag som vi tror kan slå alle, og ønsker å være et lag av godt, gammelt Bodø/Glimt-merke. Vi har fire-fem spillere på rundt 30 år som blir ryggraden i laget og som skal vise vei, resten er vel mer eller mindre under 23. Vi er optimister, sier Bjørkan.

Bodø/Glimt møter Sogndal hjemme på Aspmyra i første seriekamp.

ANALYSEN

Bodø/Glimt slet i vårsesongen i fjor, men fant formen og bykset oppover tabellen og inn til trygg plass midt på tabellen. Vi tror ikke Glimt klarer å gjenta det i år. 13 seriemål forsvant med Sørloth. Klarer Wiig og Azemi det samme? Trond Olsen blir viktig. Troppen er ung og tynn, og for mye ansvar hviler på få skuldrer. Aasmund Bjørkan & co. må ha flyt og marginer med hele sesongen om ikke dette endre med nedrykk.