Fotball Tippeligaen 23.09.2007Strømsgodset vs StartResultat 3-2Strømsgodset målscorer Andre Bergdølmo gratuleres av Fredrik Nordkvelle Christer george og Steffen Nystrøm som jublerFoto: Robert Christensen - Digitalsport Foto: Digitalsport

— Når jeg ser tilbake tenker jeg på kampen i Drammen der et av målene var offside og vi ga bort en straffe på overtid, sier Benny Lennartsson til fvn.no på telefon fra Frankrike.

Hadde Start tatt poeng i 2-3 tapet hadde kvalikplassen vært sikret. Men innbytter Joey Hardarson fikk blåst straffe mot seg i en duell med Fredrik Nordkvelle, og Godset scoret vinnermålet. Hardarson mener fortsatt at avgjørelsen var feil - og at den fikk for store konsekvenser for ham.

Når Lennartsson tenker tilbake på ukene i Start peker han på småting som avgjørende for at det til slutt ble nedrykk.

— Jeg er skuffet over at vi ikke klarte det, og det er små detaljer som avgjorde. Jeg funderer også mye på hva vi kunne gjort annerledes. Det fantes ikke mye rom for eksperimentering, men kanskje jeg skulle satset mer på en Lars Martin Engedal, en Anthony Annan eller Aram Khalili, sier Benny, og innrømmer også at han gjorde et feilvalg i startoppstillingen mot Lyn i siste kamp.

— Jon Midttun Lie hadde vært syk og skulle ikke spilt den kampen. Det var dessuten flere som i backlinjen som slet i ukesvis. Både Inge Andrè Olsen og Atle Roar Håland var preget av skader, sier Benny.

- Mange snakket om at Start var dårlig trent når du kom. Hva tenker du om det?

— Jeg ser på det som skjedde før jeg kom som en rekke ulykkelige omstendigheter. Start var inne i en ond sirkel, med mye skader. Mange var ikke klare, men det var aldri snakk om at de var dårlig trent. Det er en massemedial vinkling, men det var mange som ikke var i kampform, sier Benny, og sikter blant annet til Bernt Hulsker og Inge Andrè Olsen som kom i sommer.

SNAKKER UT: Benny Lennartsson. Arkivfoto: Øyvind Brenne. — Hvem sin skyld er det at Start rykket ned?

— Om du vil grave frem noe skit får du ikke det av meg. Om du skal ha en syndebukk kan du ta meg. Det er ikke et enkelt spørsmål å svare på, og jeg vil ikke grave dypt. Det har skjedd mye siden suksessen med Tom Nordlie, og jeg har et greit bilde av hva som har skjedd. Først og fremst tror jeg Start overpresterte da de rykket opp for to år siden. Det skjer ofte med nyopprykkede lag. Det ble en brist med Tom Nordlie og Stig Inge Bjørnebye.

— Etter hvert ble mange kjent med lagets spillestil. Deretter kom alle de uheldige omstendigheten i år, sier Benny.

- Arne Sandstø tar over. Hva tenker du om det?

— Et godt valg. Jeg foreslo at Bård Wiggen og Alexander Axèn skulle ta over. Men Arne Sandstø er et godt alternativ, sier Benny som fortsatt gjerne vil bidra i Start. Først og fremst som en konsulent når det gjelder talentutvikling.

— Jeg tror jeg kan hjelpe Start med talentutvikling. Kanskje kan unge spillere hospitere i klubber jeg har kontakt med i Europa, som Manchester City eller Paris St.Germain. Eller andre klubber i Norden. Jeg tror ikke jeg kommer til å være mye i Kristiansand, hvis det ikke er en fotballskole for barn eller noe sånt, sier Lennartsson, som i tiden fremover skal jobbe med å kartlegge motstandere for det svenske landslaget som er på god vei mot EM i Sveits og Østerrike neste sommer.

- Blir det ny trenerjobb på deg neste år?

— Nei. Det tror jeg ikke. Jeg tviler på at jeg blir hovedtrener igjen, avslutter han.