Seriegull. Cupgull. Poengrekord i eliteserien. Etter en fantastisk sesong hvor de erobret tronen i norsk fotball, er det Europa som står for tur for Moldes gullgutter.

I år røk Molde mot Zorya Luhansk i 3. kvalifiseringsrunde.

C Mores eksperter holder Molde som stor favoritt i 2015, og har tro på at de kan ta seg ut i Europa. Men de mener imidlertid at laget må forsterkes.

Fotballekspert Lars Tjærnås. Foto: Privat

– De bør først og fremst se etter spillere som utfyller de som de allerede har, og som gjør dem enda bedre. Et eksempel er en stor spiss, som er en god targetspiss, et oppspillspunkt rundt de mange løpssterke spillerne de har høyt i banen. Ellers har de behov for en atletisk sentral midtbanespiller med stor radius, og enda en kant. Spillere som selges må eventuelt erstattes, sier Lars Tjærnås, ekspert i 100%Sport og C More.

Hete salgsobjekter

Etter en sesong med sammenhengende suksess i både serie og cup, har mange av Moldes spillere blitt attraktive for større og mer ressurssterke klubber. Tjærnås ser ikke bort fra at noen forsvinner når januarvinduet åpner, men tror ikke at klubben vil stå ribbet igjen.

– Jeg tror på Øystein Neerland og klubben når de sier de har en klar strategi på styrt salg, det vil si at de beholder hele stammen og toppen selger én. Men dette handler også om at det kan komme tilbud en ikke kan si nei til, sier han – og fortsetter:

– Spillermarkedet handler om rett spiller til rett tid til rett pris. Derfor er det nesten umulig å forutsi hvem som er mest attraktive, fordi det handler om kjøpers behov. Men unge spillere som Nyland, Moi og Gulbrandsen vil være attraktive for flere, også for klubber med kjøpekraft, tror jeg.

Trangt nåløye

Molde kvalifiserte seg for gruppespillet i Champions League i 1999, og nådde gruppespillet i Europa League 13 år senere under Ole Gunnar Solskjær.

– Å nå gruppespill i Champions League er et trang nåløye for norske lag, for trangt i øyeblikket, tror jeg. Et gruppespill i Europa League er realistisk, og det er etter hvert en veldig god kamp— og læringsarena for norske klubber, sier han.

C More-eksperten mener Molde har alle forutsetninger for å lykkes i dette selskapet.

– Molde er en klubb som kan klare dette. De har en ung gruppe, som fortsatt er i utvikling, de har bredde i stallen, og har tidligere vist at de prioriterer Europa. Så jeg er optimist på vegne av klubben, selv om det selvsagt også handler om flaks med trekning når den tid kommer.

Målscorer

Tidligere AaFK- og VIF-spiller Amund Skiri, som nå jobber som fotballekspert i C More, mener også at Molde trenger å forsterke på topp.

– Ser du på statistikken så ser du at de trenger en spiss som scorer mange mål. Molde har mange som scorer en del, men en skikkelig målscorer hadde gjort underverker. Det kan være viktig for dem dersom de skal komme seg ut i Europa, sier han.

Skiri understreker at han er begeistret for spillertypene Molde allerede har å velge i, men han ser gjerne at laget investerer i en spiss av et større format. Bokstavelig talt. Molde har gode bakromsspisser som jobber hardt, men de mangler en litt større spiller som kan vinne dueller i lufta og som kan komplimentere spillerne de allerede har, sier han.

Gode nok

C More-eksperten mener Moldes Europa-sjanser i stor grad avhenger av trekningen. Han har imidlertid ingen tro på at Champions League-hymnen vil runge over Aker stadion kommende høst.

– Champions League blir nok litt for tøft, men Europa League er veldig realistisk. Jeg synes de var gode nok i år, men de tabbet seg ut i kvalifiseringen, påpeker han.