Dedé Anderson har i to måneder maset om å få komme tilbake til Ålesund og spille fotball for AaFK. Og i dag kan han dukke opp i Ålesund, halvannet år etter at han forlot byen for å dra på en "kjapp" juleferie i november 2006. Og dette er faktisk ingen aprilsnarr, selv om vi er i april måned. Dedé har de siste to månedene holdt jevnlig kontakt med sin "mentor" i Ålesund, Leif Haagensen i firmaet Jangaard Export. Og Dedé's melding har vært klar: Nå ønsker han å spille fotball for AaFK igjen!

For å vise hvor mye han ønsker å spille for AaFK, har brasilianeren sagt fra til Haagensen at han er villig til å forlenge kontrakten med AaFK, som utløper etter neste sesong. Selv om Dedé har vært forsvunnet i 18 måneder, har ikke AaFK ønsket å kansellere kontrakten, siden klubben da også ville ha gitt fra seg alle rettigheter til spilleren dersom han skulle ta opp igjen fotballkarrieren. Og Dedé kostet tross alt AaFK-investorene bortimot ti millioner kroner da han ble hentet til klubben senhøsten 2005. Etter at han dro på verdens lengste juleferie i november 2006 har Dedé nærmest vært som sunket i jorden. Stort sett har han oppholdt seg i Rio, men han har også tatt avstikkere til familien i nord-Brasil. AaFK har aldri lyktes å få tak i ham på telefon, men Leif Haagensen har snakket med ham med ujevne mellomrom. Flere ganger har 28-åringen ymtet frampå om at han kunne være på veg tilbake til Ålesund, sist det skjedde var i vinter. Men når det kom til stykket skygget han banen — hver gang.

AaFK avventer

Derfor ligger AaFK lavt i terrenget også denne gang, det er ingen som virkelig tror at Dedé kommer til Ålesund før han står i ankomsthallen på Vigra.

— Vi bruker ikke tid og krefter på dette. Vi hadde gått på veggene om vi skulle ha trodd på alle de meldingene vi har fått vedrørende Dedé de siste 18 månedene. Den dagen han virkelig kommer til Ålesund, så vet vi hva vi skal gjøre. Men inntil så skjer, tenker vi ikke på ham i det hele tatt, fastslår daglig leder i AaFK, Henrik Hoff.

— Men han har tross alt en gyldig kontrakt som strekker seg ut neste år?

— Vi mener i utgangspunktet at Dedé har brutt denne kontrakten. Hvordan vi vil behandle denne saken, dersom han kommer til Ålesund og sier han vil ta opp igjen karrieren i AaFK, ønsker jeg ikke å fortelle offentligheten om nå. Men det er klart at vi har diskutert dette scenarioet inngående. For øvrig var han like nær en AaFK-retur for halvannen måned siden som det han er nå, føler vi. Han dukket ikke opp da,og jeg er slett ikke sikker på om han dukker opp nå heller, sier Hoff.

Aner ikke

Leif Haagensen er heller ikke sikker på om rebellen virkelig tar turen over Atlanteren. Haagensen har vært i Lisboa i jobbsammenheng de siste dagene, men dro hjem i går. Planen var at Haagensen skulle vente på Dedé i Lisboa, og at de sammen skulle dra fra Portugal til Ålesund i dag morges.

— Først skulle Dedé komme til Ålesund sist mandag, men da jeg fortalte ham at jeg da befant meg i Portugal, ønsket han å utsette turen noen dager og treffe meg i Portugal. Jeg ble imidlertid ferdig med det jeg skulle gjøre i Lisboa en dag tidligere enn forventet, og dro derfor hjem onsdag. Og jeg aner ikke om Dedé på egen hånd tar seg til Ålesund, selv om han sier at han skal det. Jeg har lovet å hente ham på Vigra om han kommer i dag, men det har vært mye "loving og lyging" fra Dedé sin side det siste halvannet året. Så jeg vet ikke hva jeg skal tro, sier Haagensen.

— Virker Dedé oppriktig interessert i en retur til Ålesund?

— Ja, det høres slik ut. Sannsynligvis har han også behov for å få inn lønn på kontoen sin, etter at AaFK stoppet lønnsutbetalingene til ham i fjor vår. Slik jeg har forstått ham, vil han komme alene denne gang, kona og barna vil bli værende i Brasil foreløpig. Men som sagt, det er kun Dedé som vet om han er på veg til Norge nå, sier Haagensen. Slik står altså saken. Kanskje kommer kongen? Kanskje kommer Dedé? Kanskje kommer ingen? Uansett blir det nok ingen rød løper som venter brasilianeren dersom han kommer ut av Oslo-flyet på Vigra i løpet av dagen. Og hvordan han eventuelt vil bli mottatt av medspillerne og av AaFK-patriotene, er det heller ingen som vet.