Alle MFK-supportere kjenner til Sander Svendsen. Ikke like mange har hørt om kameraten Eirik Haugan.

Kompiser

– Jeg og Sander vokste opp sammen. Da vi var mindre, bodde han i leiligheten under meg i Nordbyen. Utafor var det en svær hage der vi spilte fotball hele tida. Da det ble kunstgress på Råkhaugen begynte vi å trene der på fritida, sier Eirik Haugan.

Han er en av Moldes mest ukjente landslagsspillere. 18 kamper har det blitt på aldersbestemte lag siden han debuterte mot Sverige for G15 i september for nøyaktig to år siden.

Men han trives godt i skyggen av mer profilerte lagkamerater som Svendsen og Eirik Hestad.

– Jeg tenker lite på det. Jeg unner Sander og Eirik oppmerksomheten siden de gjør det så bra. Vi andre ser jo opp til dem og blir motivert til å satse videre.

MFK-kontrakt

Haugan har gått gradene siden han begynte som knøttespiller i MFK da han var fem år gammel. Nå spiller han kamper i 2.-divisjon og trener fast med A-laget.

– Hvis jeg gjør det bra nok, får jeg være med videre. Så enkelt er det. Jeg har ikke noe spesielt mål om når jeg skal spille i eliteserien. Jeg vil bare bli en bedre fotballspiller, sier Haugan.

Han har en «nybegynnerkontrakt» med MFK ut 2015. Til daglig studerer han i toppidrettsklassen ved Molde vgs.

Nei til Marseille

I sommer fikk den da 16 år gamle midtstopperen oppleve en drøm utenom det vanlige. Prøvespillet i franske Marseille var et eventyr.

– Jeg var der i to uker og det gikk bra. Klubben var veldig fornøyd med meg og ville ha meg i troppen til reservelaget.

– Kunne du vært proff i Frankrike hvis du ville?

– Ja, jeg kunne vel det. De kom aldri med et konkret tilbud, fordi jeg sa nei tidlig. Men de ville ha meg til å skrive kontrakt.

– Hvorfor sa du nei til en av Frankrikes største klubber?

– Jeg vil være i Molde og lære så lenge jeg kan, så kan jeg eventuelt dra til utlandet seinere. Jeg trener med de beste spillerne i Norge. Det er ganske bra det, også.

Hverdagen i Marseille var beinhard. Klubben var midt i oppkjøringa til sesongen. Haugan bodde på et knøttlite rom i klubbens eget internat på treningssenteret.

– Vi ble vekket halv sju hver morgen. Da var det ut og springe i en times tid, uten frokost. Det var uvant, medgir unggutten.

Skryter av Singh

I MFK har han trent mest under Thomas Mork og Trond Strande. Nå er det Tor Ole Skullerud, Geir Bakke og Erling Moe som er «sjefene».

– Hvem av de etablerte stjernene er flinkest til å ta seg av ungguttene i klubben?

– Alle følger oss opp, veileder oss og støtter oss. Men hvis jeg må trekke fram noen, blir det Harmeet Singh. Han er ekstremt god til å si fra om hva han ikke er fornøyd med, og samtidig flink til å skryte av oss, sier han.

PS: Mandag reiser Eirik Haugan til Sverige for å spille nordisk turnering med G17-landslaget. Norge møter Sverige (16. september), Østerrike (18. september) og Slovakia (20. september).