BISCHOFSHOFEN (Aftenposten): Foran det fjerde og siste rennet i Bischofshofen tirsdag, vet hele hopp-Norge hvor god 19-åringen er.

Tromsøgutten er kommet til tre finaler hittil, og har 12.-plass fra Innsbruck som best. Det er allerede en plass bedre i hoppuka enn den nesten 16 år eldre broren Daniel, som var med i 2004/05. — Jeg så Daniel på TV da jeg var liten, og dermed var det gjort. Jeg har vært skihopper fra jeg kunne gå, sier den yngste Forfang.

Daniel Forfang flyttet til Trondheim én måned etter at Johann ble født. Den eldre broren fikk femteplass som best individuelt i verdenscupen, og en seier i en lagkonkurranse.

Hjemme i Tromsø var det pappa Hugo som var trener for yngstegutten, men så flyttet også familiens nye hopphåp til Trondheim. Trønderhopps hovedtrener Håvard Lie fikk ansvaret for Forfang, mens broren alltid har vært støttespiller og mentor.

Er fortsatt skoleelev

Forfang går på skolen mange storhoppere har gjort før ham, som Trønderhopps Anders Bardal, Andreas Stjernen, Ole Marius Ingvaldsen og Vegard Sklett, for å nevne noen.

På skolen er Roar Ljøkelsøy, Henning Stensrud og Morten Solem trenere. De har solid erfaring som utøvere og er også trenere i Trønderhopp.

Trønderhopp gjorde noe smart før sesongen startet. Trenerne fikk Forfang til å forstå mye av teknikken selv, og hva som foregår når man tester. Det er slik også landslagstrener Alexander Stöckl ønsker å ha det. De aktive skal få innblikk og ansvarliggjøres.

— Det er bedre at de blir diskusjonspartnere enn at vi står og forteller dem hva vi skal gjøre, mener Lie.

I sommer så hovedtreneren at noe stort var på gang.

— Vi prøvde å holde en lav profil når det gjelder Johann, siden han fortsatt er en ung utøver. Vi ønsket ikke å fortelle at han hoppet veldig bra. De tre rennene som Forfang har deltatt i før Hoppuka, endte med seier og to annenplasser. Verdenscupdebuten i Engelberg før jul førte til en oppsiktsvekkende 12. plass.

STØTTE: Johann Forfang sammen med storebror Daniel. Foto: Jørund Wessel Carlsen

Blomstret med kjæreste

— Det som har imponert meg like mye som hoppingen er at Johan leverer i intervjusituasjoner. Han har vært innesluttet og litt lite sosial, men så fikk han seg kjæreste og har blomstret. Det er kult. Trønderhopps motto er nemlig slik: Trønderhopp skal skape mennesker som gnistrer. Alle kan ikke bli nummer én, men alle som har vært innom Trønderhopp skal ha gått en god skole, sier 39-åringen.

Johann Forfang er enig i at kjæresten, Celina Robertsen, har hatt god påvirkning. De to har nylig flyttet sammen.

— Broren min har også betydd mye. Han var jo tross alt grunnen til at jeg begynte å hoppe, sier Forfang som mener han nå har fått nervene under kontroll.

Trolig blir han plukket ut til å debutere i skiflyvningsbakken i Kulm til helgen.

Profil

Johann André Forfang

  • Født: 4. juli 1995

  • Kommer fra: Kvaløysletta, Tromsø

  • Bosatt: Trondheim

  • Klubb: Tromsø skiklubb/Trønderhopp

  • Sivilstand: Samboer

  • Hobby: Golf

  • Meritter: Deltatt i tre junior-VM, med lagbronse som best. NM-gull som junior. Debuterte i verdenscupen i Engelberg før jul med 12. plass. Har to seire i COC (2013 og 14). Deltar for tiden i Hoppuka.