HAMMERFEST (aftenposten.no): Grimstad-mannen vant Arctic Race of Norway i fjor, og var svært populær under presentasjonen i Hammerfest i går. Og han er klar for en siste nordnorsk oppvisning.

— Det blir vanskelig å forsvare seieren fra i fjor. Men jeg skal så klart prøve. Formen kjennes god ut og jeg føler meg bra, så det blir gøy å komme i gang. Dette er et ritt jeg har mange gode minner fra, og ikke minst et ritt som betyr mye for meg og som er spesielt på alle måter, sier Thor Hushovd til Aftenposten.

I tur og orden ble rytterne i går presentert foran folkemassen på torget i Hammerfest. Alexander Kristoff, Lars Petter Nordhaug, Marcel Kittel, Sondre Holst Enger, og selvfølgelig "gamlefar" selv. Og selv om alle de nevnte fikk applaus og jubel, var det Hushovd folk var kommet for å se. Sørlendingen ble båret frem av publikum i fjor, og takket publikum på scenen i går.

Hyllet

— Alle her er vennlige og positive, det er veldig hyggelig. Det er godt å se at de nordpå kan ta imot en sørlending på denne måten, sier Hushovd og ler.

Mens folk, gamle som unge, kommer bort og hilser, vil ha bilde sammen med ham og autografen.

I dag vinker Tour de France-direktør Christian Prudhomme rytterne av gårde i retning Nordkapplatået. Der kommer rytterne dundrende inn i ettermiddag, med det som kommer til å bli en av tidenes mest spektakulære målganger. Og rittet er også det siste Thor Hushovd sykler i Norge som profesjonell syklist.

Etter VM er det slutt. Men "oksen" er ikke bekymret for fremtiden.

— Norge har en veldig sterk yngre generasjon ryttere som kommer opp nå. Noen er alle ute i profflag, mens andre vil komme. I tillegg har du de etablerte rytterne som Alex, Edvald og Lars Petter. Jeg er ikke bekymret for norsk sykkelsport i det hele tatt, og det skal bli gøy å følge dem i fremtiden, sier Hushovd.

- Ingen kan erstatte Thor

Alexander Kristoff, med sine to etappeseirer i årets Tour de France, og i tillegg seier i Milano-Sanremo i vår, er klar til å ta over arven.

— Det blir et tomrom etter Thor, men vi er mange som er klare til å føre arven videre. Thor har vært ledestjernen i mange år, og opplevd vanvittig mye, men etter noen tunge år nå skjønner jeg at han gir seg. Han har ikke noe å bevise lenger. Han har vel kanskje vunnet det han trenger å vinne, sier Kristoff, som gleder seg til å tråkke i gang Arctic Race.

— Formen er ikke på topp, men jeg føler meg bra. Jeg har hatt ferie, men også kjørt noen ritt etter Tour de France, så målet er å ta en etappeseier her oppe, sier Kristoff.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen tror norsk sykkelsport skal tapet av Hushovd bra.

— Det er veldig bra ut, faktisk. Vi har en bred stamme med unge lovende ryttere, det ser veldig bra ut. Og se på hva Kristoff har fått til i år. Jeg må si at vi er komfortable med situasjonen. Thor vil for alltid være Thor, han har betydd suverent mest for norsk sykkelsport. Ingen kan erstatte ham. Men mange kan bidra til å løfte sporten videre, sier Tiedemann Hansen til Aftenposten.