Danmark-Sverige 2-2, 3-4 sammenlagt

Vi fikk se det igjen: Å ha en stjerne i laget, en virkelig stjerne, får avgjørende betydning i jevne kamper.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Mot Danmark i Parken var Zlatan Ibrahimovic på sitt vidunderligste, for danskene var han på sitt ekleste. To mål av Zlatan-kvalitet, det kan ikke mange lag klare å utligne.

Skoleflinke

Sverige hadde tatt med seg ikke bare Zlatan, men også fotball-ABC’en til København. Og de fulgte den.

Der danskene tillot seg å hvile tankene (som Simon Kjær da han slapp fra seg Zlatan til 0-1), var svenskene konsentrerte i alle faser av spillet.

Svenskene er verdensborgere, det gir råg i ryggen. Vi er en tidligere svensk koloni.

Der danskene blottstilte farlige forsvarsområder, spilte svenskene kompakt og avvisende. Det kom godt med under det danske presset mot slutten.

Der danskene prøvde å være geniale med det resultat at de mistet ballen, viste svenskene et enkelt og dynamisk angrepsspill med Zlatan som både duellvinner og målscorer..

Sagt på en annen måte: Svenskene visste hvordan de skulle opptre i en slik kvalifiseringskamp. Danmark var – ja, det må sies – altfor likt Norge for lenge. Den spurten de fikk til mot slutten mot slitne svensker, kom da EM-striden var avgjort.

Fem på rad

Sverige har vært med i de fire siste EM-sluttspillene, dette blir det femte på rad. De har deltatt i 11 VM-sluttspill og tatt både sølv og bronse. (Kanskje det er dette konkurransemiljøet som har dyrket frem Zlatan også?)

Alt dette gir «råg i ryggen», for å bruke et vanlig svensk uttrykk. Det er fra tider da rug var omtrent det sunneste du kunne spise. Den ga fysisk og moralsk styrke. Overført til idrett betyr det trygghet, selvtillit, visshet om at du kan hvis du virkelig vil.

Og tro på at flaksen står deg bi.

Gode venner

Kanskje har jeg trukket dette resonnementet for langt, for Norge er ikke så forferdelig langt etter, slik vi husker en kamp fra siste sommer.

Kanskje vi kan få dem med på en ny treningskamp. Da kan vi muligens slå dem også. For da gjelder det ikke.

I Frankrike neste år kan Sverige med god grunn jage en plass blant dem som skal delta i cuprundene. Hadde Norge fått være med, ville vi vært fornøyde med å delta.

Svenskene er verdensborgere, det gir råg i ryggen. Vi er en tidligere svensk koloni.