Det ligger an til en ny, brennhet overgangssommer i engelsk fotball. Den totale kjøpesummen har gått til himmels de siste årene, og sommeren 2016 ventes det at rekorden fra i fjor sommer blir slått.

Granit Xhaka (til Arsenal), Sadio Mané (Liverpool) og Victor Wanyama (Tottenham) er tre av de største overgangene til nå. Men dette er bare starten: Før august er omme og overgangsvinduet er stengt vil det bli svidd av ufattelig mange millioner pund på fotballspillere.

Ifølge avisen The Telegraph brukte de 20 engelske toppklubbene til sammen 862 millioner pund på spillerkjøp i fjor sommer. Det tilsvarer 9,8 milliarder kroner (regnet ut fra dagens lave pundkurs). Tallet var det høyeste noensinne, og klubbenes utgifter til spillerkjøp har økt hvert eneste år siden 2010 da det var en liten dupp.

Les også:

Fabregas: - Skadelig

Storbritannias utmelding av EU, populært kalt Brexit, er dårlig nytt for Premier League av flere årsaker. Brexiten vil etter all sannsynlighet gjøre det vanskeligere for utlendinger å få arbeidstillatelse i England. Ifølge Daily Mirror ville hele 108 av dagens Premier League-spillere ikke ha fått arbeidstillatelse uten EU-direktivet om fri flyt av arbeidskraft.

– Jeg tror at det er skadelig for Premier League. Det vil bli vanskeligere å signere spillere, og lønningene vil endre seg dersom pundet nærmer seg euroen, uttalte Cesc Fàbregas til The Telegraph etter den dramatiske folkeavstemningen i Storbritannia.

Spanjolen, som nå spiller for Chelsea, gikk fra Barcelona til Arsenal som 16-åring. Det kunne han gjøre på grunn av et unntak i FIFAs regelverk som gjør at spillere mellom 16 og 18 år kan flytte på seg fra et EU-land til et annet.

EU-SPILLER: Cesc Fabregas (nå i Chelsea) kom til Arsenal allerede som 16-åring takket være EU-reglene. Spanjolen ville neppe ha kommet til England hvis Storbritannia ikke var en del av EU. Foto: Hannah McKay, Reuters

Svinedyr Messi

Brexiten har også ført til at det britiske pundet har lavere verdi enn på svært lenge. Det gjør at det blir langt dyrere for engelske klubber å hente spillere utenfra, siden pundets verdi har tapt seg mye sammenlignet med euro og andre valutaer. Med andre ord: De engelske klubbene får svekket kjøpekraft.

Derfor var det ikke så rart at Premier League-klubbene gikk sammen om et opprop som tok til orde for fortsatt britisk EU-medlemskap.

Dagens Næringsliv foretok tirsdag en utregning som viste at Lionel Messi på kort tid er blitt minst 350 millioner kroner dyrere dersom en engelsk klubb skulle ha kjøpt ham fra Barcelona. Det skyldes det svake pundet.

Brexits betydning for Premier League er på ingen måte avklart, og det vil trolig ta lang tid før Storbritannias videre forhold til EU blir endelig klart.

Mens noen frykter at engelsk fotball vil få en tilbakegang siden det blir vanskeligere å hente utenlandske spillere, mener andre at Brexiten kan slå positivt ut siden de engelske klubbene da må satse mer på egne spillere.

Gigantisk TV-avtale

Det er imidlertid en del som taler for at det igjen blir satt ny overgangsrekord i engelsk fotball denne sommeren, og at totalsummen for første gang kan passere 1 milliard pund.

Premier League er ved siden av spanske La Liga verdens mest attraktive liga å spille i. Det er stor konkurranse mellom klubbene, og den nye TV-avtalen gjør at klubbene tilføres mer penger enn noensinne.

– Klubbene har så enormt mye penger, og de største kjøpene har ikke kommet ennå. Alle klubbene i Premier League vil uansett valutaendringer ha bedre råd i år enn i fjor med tanke på TV-inntektene fra den nye avtalen, sier TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad til DN.

DYREST: Belgiske Kevin De Bruyne var den dyreste spilleren sommeren 2015 da han ble hentet til Manchester City. Foto: Andrew Yates, Reuters

Sky og BT Sport sikret seg TV-rettighetene til Premier League fra 2016 til 2019 for den nette sum av 5,1 milliarder pund. Prisen innebærer at hver TV-overførte kamp koster mer enn 10 millioner pund (!).

Det gjør at Manchester United, Liverpool og de andre toppklubbene både har råd til å hente verdens beste spillere, og ikke minst gi dem lønninger helt i verdenstoppen.

  • PS : Dette var de tre største overgangene i sommervinduet 2015: Kevin De Bruyne 58 millioner pund (fra Wolfsburg til Manchester City), Raheem Sterling 49 mill. pund (fra Liverpool til Manchester City) og Anthony Martial 42 mill. pund (Monaco til Manchester United).