Dustin Johnson holder opp pokalen etter seieren i US Open i Oakland. Michael Madrid, Reuters

Dustin Johnson vant US Open i golf

Amerikaneren Dustin Johnson (31) sikret seg seieren i PGA US Open i Pennsylvania. Det er Johnsons første seier i en majorturnering.

Johnson ble holdt på pinebenken i to timer mens det ble avgjort om han skulle straffes for at ballen flyttet på seg da han skulle putte på det femte hullet. Spilleren hevdet at det ikke var ham som flyttet på ballen. Det amerikanske golfforbundet USGA, som arrangerer US Open, besluttet å vente til etter siste runde med å komme med en avgjørelse, som ikke gikk i hans favør.

Amerikaneren, som er rangert som den sjette beste spilleren i verdenssammenheng, fullførte turneringen fire slag under par etter at det var lagt til ett straffeslag.

Håpløst

Golfkollegene og konkurrentene likte slett ikke at Johnson ble straffet.

— Dette er helt håpløst. Han burde slett ikke ha blitt straffet. Amatørmessig av USGA, tvitret Rory McIlroy.

— Dette er en vits. Han brøt ikke noen regel, mente Jordan Spieth.

Totalt gikk Johnson sisterunden på 69 slag. Sammenlagt gikk han på 276 slag.

— Dette føles virkelig godt og fortjent. Jeg hadde noen muligheter der ute som jeg ikke tok helt vare på, og derfor føles det ekstra godt. I dag er det farsdag, og i tillegg fyller jeg år om et par dager. Jeg kunne ikke ha hatt det bedre, sa Johnson.

Uansett spilte ikke straffen noen rolle. Johnson vant med komfortable tre slag.

Rykk

Johnson startet den siste runden fra delt 2.-plass, men det var hele fire slag opp til iren Shane Lowry.

Lowry, som vant lørdagens runde og som sagt ledet før turneringen skulle avgjøres søndag, havnet på en delt andreplass med de to amerikanerne Scott Piercy og Jim Furyk. De endte alle ett slag under par etter fire runder på banen i Oakmont.

PS : Suzann Pettersen avsluttet med sin svakeste runde i helgens LPGA-turnering i Michigan og falt til delt 25.-plass, 12 slag bak vinneren. (©NTB)