Julia Stepanova og mannen Vitalji Stepanov har rømt Russland etter at de varslet om systematisk doping i russisk friidrett. Nå ber de om at Julia får delta i OL under IOC-flagget. Julia Stepanova og mannen Vitalji Stepanov har rømt Russland etter at de varslet om systematisk doping i russisk friidrett. Nå ber de om at Julia får delta i OL under IOC-flagget. Foto: Aleksander Chernykh, AP/NTB Scanpix

Dopingtatt varsler ber om å få delta i Rio-OL

Julia Stepanova og hennes mann var viktige kilder da systematisk doping i russisk friidrett ble avslørt.

Den tyske dokumentarfilmskaperen Hajo Seppelt har vært sentral i avsløringene som har ført til at russisk friidrett står i fare for å bli utestengt fra friidrett under OL i Rio.

En av kildene som Seppelt har brukt og som har stått åpent frem og fortalt om forholdene i Russland, er 800-meterløperen Julia Stepanova og hennes mann Vitalji Stepanov, som hadde en stilling i det russiske antidopingbyrået RUSADA.

Her er en annen russisk utøver med en noe annen holdning til dopingproblemet:

Varslerne

Deres vitnemål har vært viktig og nå mener de at de bør premieres med en plass i OL i Rio. Stepanova har sonet en dopingdom på to års utestengelse. I fjor flyttet paret til Tyskland og de bor nå i eksil i USA.

I et brev som Vitalji Stepanov har sendt til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) og Verdens antidopingorganisasjon (WADA), ber de om at Julia får delta i OL. Det er den franske sportsavisen L’Equipe som har fått tak i en kopi av brevet fra Stepanov.

— Først vil jeg og Julia unnskylde oss overfor alle rene utøvere for de feilgrep vi har gjort opp gjennom årene. I tre år har vi prøvd å gjøre det som er riktig. Vi hjalp til med å avdekke systematisk doping i landet. Vær så snill og hjelp oss ved å tillate Julia å delta i OL, skriver Vitalji Stepanov i brevet til maktorganene.

Det finnes en mulighet

Julia Stepanova er fortsatt russisk statsborger, men Russland står som nevnt i fare for å bli utestengt fra OL-friidrett.

— Ikke glem at det var hun som avdekket sannheten, og i dag blir hun straffet for det. Jeg håper at dere, på samme måte som oss, synes dette er en urettferdighet, skriver Stepanov i brevet som er gjengitt i flere russiske medier. Han gjør det klart at de er forhatt og fordømt, og at de ikke har noen mulighet til å flytte tilbake til Russland.

Norske Rune Andersen har ledet granskningen av russisk friidrett og legger frem sin rapport 16. juni. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Det er ikke usannsynlig at Julia Stepanova får oppfylt sin drøm. Tidligere i vinter sa dopingjeger Rune Andersen til NRK at det kan være grunner til å gi Stepanova tillatelse til å delta i OL.Andersen har ledet granskningen av russisk friidrett og skal avlevere sin rapport om forholdene i landet 16. juni. 17. juni skal så IAAF ta den endelige beslutningen om Russland får delta i Rio med sine beste friidrettsutøvere.

Ikke med russisk flagg

Selv om russerne får delta i Russland, er det utelukket for Stepanova å delta under det russiske flagget.

Dersom hun skulle få delta i OL blir det med IOC— eller IAAF-flagget. Ifølge mannen og treneren har hun etter at paret forlot Russland fortsatt treningen. Men det er ikke drømmen om medaljer som driver henne nå.

— Hvis det beste jeg klarer er en sisteplass, så er det godt nok for meg, sa hun i et intervju med Reuters tidligere i vår.

I 2013 ble Stepanova utestengt i to år på grunn av uregelmessigheter i hennes biologiske pass. Dommen var ferdig sonet i fjor.

Interessert i temaet? Da kan vi anbefale disse saken:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: