Magnus Carlsen er i superform og strutter av selvtillit før Norway Chess. Men 24-åringen erkjenner at han frykter sin argeste rival, Hikaru Nakamura.

– Selvtilliten er bra. Turneringen jeg spilte i Aserbajdsjan er en av mine bedre turneringer noensinne, så sånn sett burde jeg ha formen inne, sier Magnus Carlsen til NTB.

Sjakkesset er naturligvis blant storfavorittene når kremen av kremen møtes i Stavanger-turneringen denne uken. Carlsen har herjet til nå i 2015 og har vunnet alle turneringene han har stilt opp i.

– Jeg tror vinnersjansene her bør være gode, sier Carlsen, men understreker at det aldri er lett å møte de beste i verden.

Gir Carlsen 50 prosent

Sjakkekspert Hans Olav Lahlum er i Stavanger for å kommentere Norway Chess for TV 2. – Spørsmål nummer én her er om Magnus kan vinne dette feltet også, og dermed slå fast at han definitivt den beste turneringsspilleren i verden og ikke bare verdensmester. Jeg tror alle vil være enig i at Magnus er den som har størst sjanse til å vinne. Men den sjansen er kanskje ikke mer enn 50 prosent. Samtidig betyr det at de andre 50 prosentene er ulikt fordelt på de andre spillerne, som med klaff kan vinne hvis de har sitt livs turnering, sier Lahlum.

Han er også spent på hva Jon Ludvig Hammer kan få til. Med sin 61.-plass på verdensrankingen ligger han noen hakk under de andre spillerne i turneringen.

– Han er det ingen som venter at skal vinne. Det kan han ikke gjøre, men han kan få et bra resultat og et gjennombrudd når det gjelder å vise at han har noe å gjøre i turneringer på dette nivået, sier Lahlum.

Amerikaner i storform

Det er spesielt én Carlsen gruer seg til å møte: Han heter Hikaru Nakamura og kommer fra USA.

– Nakamura har vunnet alt han har stilt opp i dette året. Men det skal nevnes at jeg ikke har spilt noen av de samme turneringene. Vi har på en måte vunnet litt parallelt, sier Carlsen.

CARLSENS KONKURRENTER: Hikaru Nakamura, Viswanathan «Vishy» Anand og Fabiano Caruana på pressekonferansen til Norway chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Men selv om Nakamura har fyrt løs mot Carlsen en rekke ganger, har han aldri helt klart å finne ut av nordmannens spill. Amerikaneren har aldri slått Carlsen i klassisk sjakk.Norway Chess er på den annen side snart den eneste toppturneringen Carlsen ikke har vunnet. Lahlum mener det er litt tilfeldig. Han påpeker at Carlsen spilte bra og kom på annenplass både i 2013 og 2014. – I begge foregående år var det Sergej Karjakin, som er veldig uberegnelig, som hadde turneringer der han hadde marginene med seg og gjorde to av de beste turneringene han har gjort.

Mange sjakkprofiler

Når alvoret braker løs med turneringsspill fra tirsdag, sitter hele åtte av verdens topp ti-spillere ved brettene i Stavanger. Foruten Nakamura tror Carlsen at Vishy Anand, Fabiano Caruana, Alexander Grisjtsjuk og Levon Aronian blir å regne med. Vinneren fra 2013 og 2014, Karjakin, har ikke kvalifisert seg og er nå for langt nede på rankingen til å bli invitert.

– Spilleforholdene er flotte og alt ligger til rette for at vi skal prestere på best mulig måte, sier en forventningsfull Carlsen.

(©NTB)