— Det var vel sånn fra starten, ja. Nå tror jeg klubben har innsett at det går litt tregere enn planlagt. Jeg fikk beskjed om at økonomien skulle være på plass for ett år siden, eller faktisk halvannet år siden. Etter det jeg forstår kan det fortsatt ta et halvt til ett år før vi kan kjøpe spillere. Da tror jeg styret får revurdere de målene, sier Kjell Jonevret.

Det står i sterk kontrast til det styreleder Geir Solstad sa til Aftenbladet torsdag. Solstad fortalte at den økonomiske utviklingen har gått helt som planlagt siden 2012, og at Viking rent økonomisk er akkurat der de skal være.

— Solstad har også sagt at vi skulle få plass et investeringsselskap og kjøpe spillere. Det sa han allerede for to år siden, så kanskje man ikke skal tro på alt man leser i avisene, sier Jonevret.

- Bortkastet sjanse

Vikings svenske trener har akkurat sett sitt lag snu 1-2 til 4-2-seier mot Sogndal, men klarer likevel ikke helt å skjule frustrasjonen over at nok en sesong ser ut til å forsvinne i kostnadskutt, økonomisnakk og en posisjon midt på tabellen. I forrige uke lukket overgangsvinduet – med det resultat at Viking som eneste eliteserieklubb verken hentet eller kvittet seg med noen spillere. Mot Sogndal var det trolig ikke mer enn 5000 tilskuere på stadion. Det gjør vondt for en trener som drømmer om fulle tribuner, engasjement og toppstrid.

Svensken har halvannet år igjen av sin avtale med klubben, men avviser at han har hatt samtaler med Viking om ny kontrakt.

— Akkurat som spillere får også fotballtrenere spørsmål om de kunne tenke seg å gjøre noe annet. Det har vel også jeg fått. Enn så lenge synes jeg dette er kjekt og vil være her, men kanskje ikke "hur lenge som helst". Jeg kom jo hit fordi jeg ville at Viking skulle være med og kjempe i toppen, sier Jonevret.

Han er rask med å legge til at han har full forståelse for at økonomien prioriteres knallhardt i Jåttåvågen, men mener samtidig årets sesong var en gylden mulighet til å kjempe i toppen.

— Mange lag i eliteserien er svakere enn på lenge. Jeg følte at dette var en god sjanse for oss, men så vil jeg heller ikke reise fra Stavanger som mange andre trenere har gjort med dårlig samvittighet for å ha satt klubben i økonomisk trøbbel, sier Jonevret – som ikke har noen vanskeligheter med å erkjenne at jobben med å gjenreise Viking ikke har blitt som han ble fortalt at den skulle bli da han takket ja for to år siden.

Vendepunkt?

Mot Sogndal fikk Viking-treneren se sitt lag slite lenge med å få inn den nødvendige intensiteten i spillet.

— Vi spilte ikke noen stor kamp, men seieren er det viktigste, forklarer Kristoffer Haugen – som både utlignet til 2-2 og slo innlegget i forkant av 3-2 da han kom inn som innbytter halvtimen før slutt mot Sogndal.

Viking takket nei til et bud fra Molde på Haugen i forrige uke og har allerede signalisert at de ønsker å forlenge med den talentfulle venstrebacken.

— Han har enormt potensial og kan bli en klasseback hvis han fortsetter å jobbe hardt. Vi ønsker at han skal være hos oss i mange år, sier Viking-direktør Arne Larsen Økland.