«Norsk fotball er akterutseilt på de fleste områder».

Det sa Per Joar Hansen til Aftenposten etter å ha kommet hjem fra en rundreise i Fotball-Europa. Det førte til en polarisert debatt her til lands om selektering og betalte barnetrenere. Gjennom en artikkelserie ser vi mot utlandet, for å vise hvordan noen av våre naboer tok grep og lyktes med sitt talentarbeid.

-----------------------------

I Norge ruller debatten om talentutvikling, og utviklingssjef Håkon Grøttland i NFF sa følgende da vi tok kontakt forrige uke:

– Vi har ingen tro på topping i ung alder. Det er umulig å forutsi hvem som kommer til å bli best når barna er 8-9 år. Der endrer det seg nesten fra uke til uke hvem som er best. Det vi er opptatt av er å gi et bra nok tilbud til alle, sier Grøttland.

Grøttland argumenterer mot tidlig selektering, slik som blir vanligere i akademier rundt om i Europa i dag.

Professor helt enig

Tomas Peterson har lenge forsket på selektering i svensk fotball. Han er professor i idrettsvitenskap ved Høgskolen i Malmö, og er også professor ved NTNU i Trondheim.

Og han er helt enig med Grøttland.

— Jeg mener at det i Sverige finnes mellom 50 og 100 individer i hver aldresgruppe som kan bli fremgangsrike fotballspillere. I Sverige fødes det cirka 100.000 barn hvert år. En fjerdedel av dem kommer til å spille fotball i 12-årsalderen. Hvordan skal du da finne de 50 til 100 allerede i 9-årsalderen? spør Peterson.

Peterson mener selekteringsprosessen mange klubber og nasjoner driver i dag rett og slett er kontraproduktiv. Den er ikke hensiktsmessig, mener han:

- Se heller på de 99 som ikke lykkes

— De seleksjonsmekanismene man får når man velger ut talentene, får man også når man velger bort noen. Blant dem som velges bort finnes de fleste av dem som hadde kunnet bli fremgangsrike fotballspillere. Det er ikke bare feil å holde på slik, det er mot sin hensikt, sier han.

— Hvis hundre velges ut, og én lykkes, så velger vi gjerne å fokusere på det. Se heller på de 99 som ikke lykkes. Vi har bygd et system på unntaket, og jeg vet ikke om noen andre områder i samfunnet som gjør det, sier Peterson.

Fotballprofilene Erik Nevland og Brede Hangeland, som begge har spilt på høyeste nivå i England, deler svenskens tanker.

**LES INTERVJUET MED NEVLAND HER:

(KREVER INNLOGGING)**

— Jeg er skeptisk til en idrettsmodell som skaper tapere på bekostning av vinnere, sa Hangeland i et intervju i sommer.

**HELE INTERVJUET MED HANGELAND KAN DU LESE HER: -

(KREVER INNLOGGING)**

I juni i fjor kunne de svenske U 21-guttene, ledet av stjernen John Guidetti, feire at de hadde blitt europamestere. Sverige var altså Europas beste landslag av U 21-spillere, og Sverige holdt fest.

Men Tomas Peterson var ikke like fornøyd, og i svenske medier ble han sitert på at gullet var det verste som kunne skje svensk fotball.

— Noen ganger må man jo lykkes

— Det skal da bekrefte på et vis at man gjør rett. At seleksjonssystemet fungerer. Men det er tvert imot, sier Peterson.

- Men da er jo svenske talenter per definisjon best i Europa?

— Ja, for første gang siden 50-tallet. Det er ikke ofte det har hendt, til tross for så mange forsøk. Noen ganger må man jo lykkes. I Sverige brukes EM-gullet som et argument på at svensk talentutvikling finnes, sier Peterson.

Kritiske røster i Norge har også ment at Martin Ødegaard og det sterke norske U 21-landslaget fra 2013 har blitt brukt som et skameksempel på norsk talentutviklings suksess.

Ifølge Peterson er det nå en holdningsendring på gang i Sverige, der flere klubber ifølge professoren er på vei bort fra selekteringsprosessen. Hvis Tomas Peterson fikk velge, skulle nordiske fotballtalenter finnes gjennom den nordiske idrettsmodellen.

- Flere barn som blir skadelidende av dagens system

— Det er ikke så mye penger i det. Det er demokratisk struktur, ideelt arbeid, og alle får være med så lenge som mulig. Mer enn i andre land der det er et økonomisk spørsmål.

- Men de store nasjonene har jo mange, mange flere fotballspillere å ta av. Noe må vi jo gjøre for å ta inn forspranget?

— Det er et kjempestort spørsmål hvordan vi skal gjøre det. Men vi kan ikke sammenligne oss med de ressursene i de store fotballnasjonene. Hvor store ressurser har islandsk fotball? Man kan måle på hvilket parameter som helst, men likevel kom de langt i EM, sier Peterson.

Island praktiserer for øvrig tidlig selektering i barnefotballen.

Peterson mener det er atskillig mange flere barn som i dag blir påvirket i negativ retning av å bli valgt bort.

— Du kan jo tenke deg hvordan det er å få høre at du duger ikke. Du spiller bare på andrelaget

— Barcelona fikk fram Messi, men hva f*** beviser det? Jo, at at Barcelona kan hente en gutt fra Argentina og ta han med til et liv i Spania. Men hva med alle de andre? Ingen tenker på dem. Alle ser bare på Messi, sier Peterson.