Bestefarens valg forandret Marcelos liv. Barnebarnet rakk akkurat å gi den perfekte takken.

Mange ser på brasilianeren som verdens beste venstreback. Samtidig mener mange han er det svake leddet Liverpool og Mohamed Salah kan utnytte i lørdagens Champions League-finale.

Publisert: Publisert:

Marcelo flyr høyt under treningen dagen før den store finalen. Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel

KIEV: I 2004 satt en 16 år gammel gutt på Fluminenses treningsanlegg i Rio de Janeiro og så Porto mot Monaco på TV sammen med lagkameratene.

Da slo det ham at alt så litt annerledes ut enn det han var vant til. Var ikke gresset litt grønnere, og flomlysene sterkere og klarere.

«Kampen så ut til å være fra en annen planet», har Marcelo senere hevdet at han tenkte.

– Hvor er dette fra? spurte han kompisene.

– Det er Champions League, var svaret.

– Champions, hva for noe?

– Champions League!

Volkswagen Variant, 1969-modell

Fredag kveld i Kiev: Real Madrids trening på mektige Olympiastadion i Kiev er ferdig.

En liten gutt med stort, krøllete hår leker med ballen sammen med faren som har et like stort, krøllete hår.

Marcelo har forlengst funnet ut hva Champions League er. Lørdag spiller han og lagkameratene finale for fjerde gang på fem sesonger.

Sønnen Enzo Vieira ser ut til å ha arvet den lekne innstillingen til spillet av pappa. Han tar en dragning med ballen før han prøver å lure den mellom beina på far, men uten å lykkes.

Les også

Én gang satte han seg selv foran familien. Den vonde opplevelsen formet Jürgen Klopps trenerkarrière.

Marcelo leker med sønnen Enzo Vieira etter treningen. Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Det var ingen selvfølge at Marcelo skulle havne her, men eventyret om krølltoppen har mange likhetstrekk med andre lykkelige fotballfortellinger fra hans hjemland.

Oppvokst i en fattig familie i et like fattig nabolag, med fotballen som lidenskap og kjærkommen flukt fra hverdagens utfordringer.

For Marcelo var bestefar Pedro den viktigste drivkraften og støttespilleren. Han var villig til å gjøre alt for at barnebarnet skulle lykkes.

Les også

Ekspert reagerer på dette Fjørtoft-intervjuet: – Uakseptabelt

Hver dag kom han kjørende i sin Volkswagen Variant, 1969-modell og tok gutten til treninger. Men da Marcelo ble god nok til at en større klubb i en annen bydel ville hente ham, ble det klart at familien ikke hadde råd til å dekke bensinutgiftene. Løsningen ble at bestefar solgte bilen, så barnebarnet hadde penger til bussbilletter.

– Han tok et valg som forandret livet mitt, skrev Marcelo da han fortalte sin livshistorie på The Players Tribune i fjor.

Ifølge han var det aldri snakk om at farfaren klaget sin nød over sin billøse tilværelse.

– Han pleide å si at «barnebarnet mitt er den beste spilleren i Rio! Den beste spilleren i Brasil! Fantastisk! Ustoppelig!»

Marcelo er Real Madrids venstreback. Han møter mest sannsynlig Mohamed Salah til duell i Champions League-finalen mot Liverpool lørdag kveld. Foto: Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Vil ikke ta hensyn

At Marcelo i dag er både fantastisk og ofte ustoppelig er noe de fleste er enige om.

– Over tid så vil jeg si at han har vært den klart beste venstrebacken i verden. Det viser også resultatene til Real Madrid. Han er en fantastisk spiller, vurderer Rune Bratseth.

Også denne sesongen har brasilianeren vært med å avgjøre Champions League- kamper med sine offensive bidrag.

Samtidig er det ved flere anledninger pekt på at hans manglende tilstedeværelse defensivt har ført til scoringer for motstanderen.

Mohamed Salah under Liverpools siste trening før Champions League-finalen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN NORWAY

Les også

Alle snakker om Liverpools unike angrepstaktikk. Her er forklaringen bak «gegenpress».

Lørdag er det Liverpools toppscorer Mohamed Salah som skal prøve å utnytte det store rommet Marcelo etterlater seg. Egypteren har hatt en utrolig sesong i Liverpool-drakten.

– Det å være offensiv er en del av spillet til Marcelo, jeg tror ikke han kommer til å legge seg lavt for å passe på Salah. Jeg tror Real Madrid ønsker å spille sitt spill, og da har backene alltid vært viktige, sier Bratseth.

Elsker å angripe

Det kan enkelt og greit se ut til at det å tenke forsvar først er noe som ikke i finnes i Marcelos DNA.

«Jeg elsker å angripe. Nei, ikke bare angripe, men ANGRIPE, skjønner du? Og etterpå, bakover på banen? Hvis vi har et problem, så fikser vi det. Vi finner utav det. Men først angriper vi», skrev han i Player Tribune-innlegget

En slik innstilling er naturligvis bare mulig hvis du har lagkamerater som kan dekke opp bak deg.

I starten var det Fabio Cannavaro som hadde den rollen i Real Madrid. Nå er det landsmann Casemiro som ofte tar ansvar.

«Gå fremover, Marcelo. Vi bekymrer oss for det andre senere», er ifølge backen Casemiros holdning.

Marcelo med Champions League-trofeet etter fjorårets finale. Foto: Eddie Keogh / Reuters

Ikke gi innrømmelser

Bratseth sier Marcelo har gode avslutninger, flotte innlegg, er beinrapp, teknisk god og har god balanse. Dessuten mener han at brassen er god defensivt når han først har kommet seg i posisjon.

På samme måte som Viasat-eksperten ikke tror at Marcelo kommer til å ta store hensyn til Salah, tror han heller ikke at Liverpool kommer til å be sin toppscorer om å endre sitt spill for å løpe hjemover sammen med Marcelo.

– Gjør du innrømmelser har du tapt. Jeg tror Salah vil bruke sine krefter offensivt, men han tar også sin del av jobben bakover, sier Bratseth.

Marcelo under pressekonferansen dagen før finalen. Foto: Reuters

Avskjedsgaven

I 2014, ti år etter at Marcelo oppdaget hva Champions League var, satt han sur på benken og så lagkameratene ligge under 0–1 mot byrival Atlético i finalen.

På overtid reddet Sergio Ramos uavgjort, Marcelo ble byttet inn, og to minutter før slutten av andre ekstraomgang kunne han juble hemningsløst etter å ha satt inn 3–1.

Hjemme i Rio fikk en kreftsyk bestefar Pedro den beste betalingen han kunne ønske seg for bilen han en gang solgte.

To måneder senere døde han.

– Jeg er veldig stolt over at han fikk seg meg løfte Champions League-trofeet. Det var på grunn av ham at jeg kom til det nivået, sier Marcelo.

Kilder: The Players Tribune og The Guardian

Publisert: