sadasd11.jpg

RIO DE JANEIRO/OSLO: Fire bronsemedaljer. Null gull og sølv. Det er beholdningen etter de dårligste sommerlekene – sett med norske øyne – siden Tokyo-OL i 1964. Toppidrettssjef Tore Øvrebø Søndag måtte tåle kritiske spørsmål da han møtte norsk presse i Rio de Janeiro søndag.

Tidligere OL-gullvinner Andreas Thorkildsen hadde tidligere på dagen gått hardt ut og kritisert Olympiatoppen.

34-åringen, som har vært i Rio som friidrettsekspert for TV 2, mener blant annet at organisasjonen har blitt overadministrert.

Andreas Thorkildsen har vært i OL i Rio som friidrettsekspert for TV 2. Foto: NTB Scanpix

– Det er blitt en organisasjon som er overadministrert, der pengene går til administrasjonen, og ikke til idretten. Det er en tendens som har vokst frem de siste åtte årene. Det er veldig mange som er inne på administrering, og ikke der arbeidet blir gjort — nede på gulvet. Vi må få flere folk inn der, og færre folk som sitter og sender e-poster hele dagen, sa Thorkildsen til TV 2 - og fortsatte.– De involverer altfor mye folk i beslutninger som er lette. Hvis jeg som utøver hadde trengt en «ressurs» . I stedet for å prate direkte med den ressursen, så må du innom fire ledd for å få tak i den ressursen fordi det er «gangen i det». Det er så overadministrert at jeg fikk helt fnatt til tider.

Beklager de svake resultatene

Akkurat det utsagnet reagerte Olympiatoppen-sjef Tore Øvrebø på.

– Vi ønsker ikke å bli større administrativt enn høyst nødvendig, men de fire leddene som Thorkildsen referer til, er løgn, sa Øvrebø til norsk presse i Rio.

– Du mener han lyver på TV?

– Han tar feil, rett og slett. For en utøver som har et godtfungerende særforbund, er det veldig lett å få tak i en ressursperson på Olympiatoppen, mener toppidrettssjefen før han moderer seg litt.

– Jeg opplever ikke at vi er overadministrert. Men det er ikke heldig at Andreas sitter igjen med det inntrykket.

Andreas Thorkildsen har ennå ikke kommentert løgn-anklagene fra Øvrebø.

Olympiatoppen hadde et mål om at Norge gjøre det bedre i Rio enn i London for fire år siden, der norske OL-utøvere tok to gull, én sølv og én bronse.

Det var man ikke i nærheten av å klare. Øvrebø forklarer det med at Norge er en vinteridrettsnasjon. Det er dit sponsorpengene går.

– Det er ikke ubehagelig å få spørsmål om jeg har tenkt å gå av — det er meningsløst. Men jeg skjønner at den tabloidiserte pressen spør, og jeg respekterer de ulike mediene, sier Øvrebø etter at han ble grillet av norsk presse.

Det skjedde etter at Sondre Nordstad Moen løp inn til 19. plass på maraton på OLs siste dag. Altså enda en dag som ikke ble en «højdare».

– Resultatene er ikke knyttet til min person

– Det ligger ikke til meg å vurdere den jobben jeg har gjort, men mine overordnende.

– Er du fornøyd med deg selv?

– Jeg er ikke fornøyd med resultatene, men jeg tror ikke resultatene er knyttet direkte til min person. Det blir for unyansert. Vi driver på samme måte med både vinter— og sommeridrettene, og jeg kan ikke skjønne at jeg skulle gjøre en så mye dårligere jobb med sommeridrettene. Men vi må se på ressursgrunnlaget og rekrutteringen til idrettene, sier Øvrebø, som benytter anledning til å dele ut et spark til noen av særforbundene.

Stig-Andre Berges (nummer to fra høyre) bronsemedalje ble – sammen med roerne Tufte/Borch og Brun/Strandlis pallplasser – den største norske oppturen i Rio-OL. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– De vi samarbeider tettest med gjorde det best. Så kan dere trekke noen konklusjoner ut fra det. – Hva gikk galt i Rio?

– De prosessene vi har satt i gang må få tid til å virke, og norsk toppidrett er inne i et generasjonsskifte. Vi er allerede godt i gang med å planlegge Tokyo 2020. ## Slik skal Norge bli bedre

– Hvorfor gjør danskene det så mye bedre enn oss med omtrent samme folketall?

– I Danmark er alle ressurser rettet inn mot sommeridrettene. Hos oss er de rettet mot vinteridrettene. Den fordelingen vi kan gjøre er bare toppen av pyramiden.

– Så det er sponsorene som må snu norsk toppidrett?

– De synes vel at de får veldig bra eksponering gjennom å sponse vinteridrettene, sier Øvrebø og smiler. Han har noen tanker om hva som skal løfte norsk sommeridrett de neste fire årene.

– Vi skal styrke møteplassen og treningsfasilitetene i Oslo. Vi må styrke den daglige treningskvaliteten, for dette handler ikke bare om penger, men like mye om holdninger. Forståelsen for hva som må til for å bli bedre, må økes både i enkelte særforbund og hos den enkelte utøver, sier Tore Øvrebø.