ALFHEIM: Rosenborg kom til Alfheim med en fæl nyere historie i bakhodet. Ikke siden mars 2009, da RBK dro hjem med en 4-2-seier, hadde Norges største klubb tatt tre poeng i Tromsø.

De siste fem kampene mellom lagene på Alfheim ga tre uavgjorte og to RBK-tap – en sjeldent dårlig statistikk sett med Rosenborg-øyne.

Alfheim-spøkelset, om det i det hele tatt var noe sånt før kampen, ble behørig begravet torsdag kveld.

VANT I NORD: Rosenborg feirer her Mike Jensens utligningsmål til 1-1 like før pause. Foto: Tom Benjaminsen / Digitalsport

Rosenborg var best i alt, og vant 2-1 etter scoringer av Mike Jensen og Anders Konradsen.

Styrte alt

Tromsø startet best på Alfheim, og virket å ville sikre seg et overtak i målprotokollen tidlig. Det initiativet ble imidlertid kortvarig.

For etter kvarteret kom kampens første virkelige scoringsmulighet. Rosenborg kom til innlegg fra høyre, og Vilhjalmsson viste styrke i boksen. Han headet på tvers tilbake i feltet og fant Pål André Helland. Vingen rundet Tromsø-keeper Kongshavn, som på mesterlig vis kom seg tilbake og fikk avverget det hele.

Etter den muligheten fikk bortelaget mer og mer grep om kampen. Ikke alt endte i store muligheter, men da Tromsø rotet det skikkelig til etter halvspilt førsteomgang skapte RBK atter en feit sjanse. Jonas Svensson plukket opp en fryktelig feilpasning på Tromsøs dødlinje. Han hamret ballen hardt inn foran mål. Yann-Erik de Lanlay møtte på første stolpe, men fra kloss hold sendte rogalendingen ballen til side for kassen.

Også Vilhjalmsson skulle få sin mulighet, da han headet rett på keeper fra seks meter. Rosenborg eide i det hele tatt kampen fullstendig.

Fortjent utligning

Men så – fullstendig utav det blå – slo hjemmelaget til. Rosenborg-forsvaret var på etterskudd og Tromsøs Magnus Andersen kom til innlegg fra høyre. Innlegget var hardt og lavt, og André Hansen forlenget det retning Tore Reginiussen. Stopperen rakk ikke reagere før TIL-spiss Sofien Moussa, som satte ballen kontant i nettet bak en sprellende Hansen til 1-0. På hjemmelagets første virkelige scoringssjanse etter 37 minutter.

Rosenborg kunne kommet ajour kun tre minutter senere. Plutselig var Pål André Helland alene med Gudmund Kongshavn, men avslutningen sisteskansen holdt seg på føttene og gjorde seg stor. Dermed satte Helland ballen i beina på Kongshavn og til corner.

Det var igrunn bare rett og rimelig at utligningen kom på overtid av den første omgangen. Mike Jensen gjorde et solid raid over halve banen, før han sendte ballen ut til høyre, der så mye skjedde for RBK de første 45. Fredrik Midtsjø skaffet seg tid og plass, kom seg til dødlinjen, og la ut i feltet til Jensen, som fullførte løpet sitt.. Dansken var dønn sikker og satte ballen trygt inn i korthjørnet til 1-1.

Leken de Lanlay

Tromsø var nær en sjokkåpning på den andre omgangen. Tidligere RBK-spiller Gjermund Åsen drev fint frem med ballen, og sendte en presis pasning til Aron Sigurdarson. Den islandske angrepsspilleren fikk god tid på seg, men maktet ikke treffe mellom stengene med avslutningen.

Så – ti minutter ut i omgangen – leverte Yann-Erik de Lanlay et lite stykke fotballbriljans. Han ålte seg fri midt på Tromsøs halvdel, før han fant Helland med en nydelig stikker. Pasningen sendte hemnværingen alene med Kongshavn atter en gang. Og atter en gang ble det med scoringssjansen.

Åpningen av den andre omgangen var i det hele tatt intens og fartsfylt, men ingen av lagene lyktes med sine fremstøt.

Heller ikke da Tore Reginiussen fikk stå relativt upresset og heade etter en corner. Stopperen plasserte headingen strålende nede ved stolperoten, men Kongshavn var mesterlig nede og fikk reddet atter en gang.

Kort tid etter – da 71 minutter var spilt – ordnet det seg endelig. Pål André Helland slo en presis innoverskrudd corner, og Konradsen fikk gå opp uforstyrret. Han hadde halve målet å treffe på, og traff ganske nøyaktig der. Det holdt i massevis og Rosenborg scoret sitt andre for dagen – på sin niende store mulighet. Ledermålet var i det hele tatt ikke mindre fortjent enn utligningen før pause.

Kampen roet seg voldsomt etter 2-1-scoringen. Tromsø forsøkte å flytte laget høyere i banen, men Rosenborg slapp dem til lite.

Dermed endte det hele med tre nye Rosenborg-poeng, noe som betyr at Kåre Ingebrigtsens menn tar tilbake serieledelsen Odd lånte i et døgn.