Det er trolig ingen enkeltkamper i fotballverden der det står mer penger på spill enn i den engelske opprykksfinalen til Premier League.

Lørdag kveld møtes Hull og Sheffield Wednesday i det avgjørende slaget på Wembley. Vinneren av playoff-finalen rykker opp til Premier League sammen med Burnley og Middlesbrough.

Skulle Wednesday vinne vil opprykket være verdt rundt 170 millioner pund for dem – drøyt to milliarder kroner.

Senere lørdag kveld spilles en annen viktig fotballkamp, nemlig Champions League-finalen mellom Real Madrid og Atlético Madrid. Til sammenligning får vinneren her 15 millioner euro, rundt 140 millioner kroner. Nå skal det sies at klubbene også tjener gode penger underveis i Champions League, så sammenligningen blir ikke helt rettferdig.

Har økt med en halv milliard

Uansett er det hevet over enhver tvil at opprykksfinalen til Premier League er av enorm verdi. Ifølge finansekspertene i Deloitte vil Sheffield Wednesday altså tjene 170 millioner pund på et opprykk – minst. Det tilsvarer to milliarder kroner. Den finansielle oppsiden øker til 3,5 milliarder kroner dersom klubben berger plassen i Premier League neste sesong.

Skulle Hull rykke opp er gevinsten for dem «kun» 110 millioner pund, drøye 1,3 milliarder kroner. Årsak til forskjellen er at Hull ved et opprykk må gi avkall på en del utbetalinger de fikk etter nedrykket fra Premier League forrige sesong, såkalte «parachute payments».

Det blir stadig mer lukrativt å spille i den engelske toppdivisjonen, ikke minst på grunn av de store TV-inntektene. Mens et opprykk i 2006 var verdt 40 millioner pund er tallet nå 170. Bare siden i fjor har verdien økt med 40 millioner pund, ifølge Deloittes beregninger.

– Den nye TV-avtalen som trer i kraft gjør playoff-kampen til den mest lukrative noensinne for den som vinner, sier Richard Battle i Deloitte ifølge det britiske nyhetsbyrået Press Association.

– Det er en fantastisk pengesum å få for en fotballklubb, og det gir dem sjansen til store investeringer både på spillersiden og når det gjelder selve infrastrukturen. Premier League er mer lukrativ enn noensinne, sier han.

Seks ganger større inntekter

Mens Hull spilte i Premier League så sent som for ett år siden, har Wednesday vært utenfor det gode selskap siden år 2000. – I sin siste Premier League-sesong i 1999/2000 genererte de inntekter på 18 millioner pund. Hvis Wednesday vinner lørdag kan de generere minst seks ganger større inntekter neste sesong. Det kan føre dem inn blant de 30 mest innbringende klubbene i verden, sier Battle.

Hull-manager Steve Bruce kjenner godt til økonomien rundt opprykksfinalen, men mener spillerne hans må ha helt andre tanker i hodet.

– Én ting fotballspillere ikke kan tenke på når de løper ut på banen er penger. Alle snakker om «milliardkampen», men for spillerne handler det om å prestere på høyeste nivå og hvem som skal bli den store helten, sier Bruce.

Han vet samtidig godt hva en seier vil bety for klubbens bankkonto.

– Kommer vi oss til Premier League vil vi sikre klubben voldsomt mye penger. Det er nesten utrolig. Med tanke på hva som står på spill er denne kampen selvfølgelig den viktigste på lang, lang tid, sier Bruce.

To ganger har han rykket opp som Birmingham-manager, og i 2013 ble det opprykk med Hull.

Stabæk kan juble dersom Adama Diomande og Hull rykker opp.

Stabæk kan også håve inn

Stabæk har ekstra grunn til å følge med på opprykksfinalen. Dersom Adama Diomandes klubb rykker opp kan gamleklubben Stabæk nemlig vente seg en god sum penger.

Ifølge Budstikka vil Diomandes tidligere klubb Stabæk få utbetalt tre millioner kroner dersom Hull sikrer opprykk.

Diomande har ikke spilt de siste kampene til Hull.

  • Hull — Sheffield Wednesday har avspark 18.00 lørdag. 20.45 starter Champions League-finalen mellom Real Madrid og Atlético Madrid.

Flere fotballsaker: