Per-Mathias Høgmo burde ikke sagt seg fornøyd med mye etter stortapet, mener Erlend Nesje. Per-Mathias Høgmo burde ikke sagt seg fornøyd med mye etter stortapet, mener Erlend Nesje.

«Høgmo kunne spart seg for uttalelsene etter ydmykelsen»

BLOGG: Prestasjonen var kanskje bedre enn resultatet, men landslagssjefen burde uttalt seg annerledes, mener Erlend Nesje.

Kroatia-Norge 5–1

Kroatia er en langt bedre fotballnasjon enn Norge. Det visste vi før EM-kvalifiseringskampen på Maksimir stadion i Zagreb.

At det skulle bli tap, var som forventet. Det var uansett ikke her vi skulle sikre billett til neste sommers EM-sluttspill.

Men at det skulle bli 1-5-tap, det verste siden Åge Hareide tabbet seg ut og Danmark slo Norge med samme resultat på Ullevaal høsten 1985, var ikke greit.

Aftenpostens journalist Erlend Nesje.

Da er det én ting som gjelder: Strekke hendene i været og si unnskyld.— Dette var ikke godt nok. Vi lover å reise oss til neste kamp, kunne landslagssjef Per-Mathias Høgmo ha sagt.

Og ferdig med det.

Ikke helsvart

Men Høgmo sa at kampen ble sånn som han ønsket. Og at han var fornøyd med kampplanen.

Slike ord går rett hjem i en garderobe, blant spillere som trenger mentalhygiene etter et lite tilfredsstillende resultat.

Høgmo hadde helt rett i at bildet var mer nyansert, at det ikke var så helsvart, at det faktisk var positive ting å ta med seg. For eksempel at Norge var gode de første 20 minuttene. Og at det kan være gode fremtidsutsikter for fotballandslaget dersom ungguttene Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli fortsetter utviklingen.

Men blant det norske folk, som fulgte 1-5-ydmykelsen foran TV, ble intervjuene etter kampslutt oppfattet som visvas.

Høgmo "snakket opp" et elendig resultat. Det er en dårlig kommunikasjonsstrategi. Det kunne Høgmo latt være på en kveld der Norge ble knallhardt straffet. Der motstanderen var langt bedre innenfor de to 16-meterne. Det siste er ikke rent lite vesentlig i internasjonal fotball.

Juniorer mot mannfolk

Og da Kroatia først bestemte seg og skrudde opp tempoet, hang ikke Norge med. Vi satt med en følelse av at Luka Modric og Kroatia hadde et gear eller to til.

Mot slutten var det juniorer mot robuste mannfolk. Det ble en brutal realitetssjekk for unge Norge.

Men det betyr ikke at EM-mulighetene ble forringet etter lørdagskvelden. Norge bestemmer egen skjebne, de må ikke ha hjelp av noen for å sikre tredjeplassen i kvalifiseringsgruppen, som realistisk sett har vært det beste vi kunne håpet siden EM-trekningen.

Med seire hjemme mot Aserbajdsjan og Malta, og poeng borte mot Bulgaria, bør Norge være kvalifisert for playoff til EM-sluttspillet i november.

Nettopp Bulgaria rystet puljefavoritt Italia sent lørdag kveld. Vertene ledet 2–1 til det gjensto syv minutter. Da utlignet debutanten Eder for Italia og Norge har fire poeng ned til Bulgaria. Og kun to opp til Italia.

Men mest sannsynligvis er det bare å glemme de to første plassene i gruppene.