AMSTERDAM: Da Hedda Hynne begynte å trene under Erik Sakshaug, var hun nesten redd for å sette seg EM 2016 som mål. Nå kan det bli Rio-tur også.

Lørdag kveld løper Telemarks-jenta finale på 800 meter – den første finalen noen norsk jente har vært i på 800 meter i et EM, VM eller OL. (Ikke engang Grete Waitz kom til EM-finalen da hun prøvde seg på 800 meter i 1971.) Uansett utfall mener trener Sakshaug at Hedda har bevist at hun har noe i OL å gjøre.

— Å løpe i et forutsigbart felt med hare er noe helt annet enn å løpe i et mesterskap. Det er rett og slett to forskjellige ting. Hedda slo ut 1,59-løpere i semifinalen og er i stand til å hamle opp med de beste også i et mesterskap.

- 17 løpere var under to minutter i VM i fjor?

— Ja, to av dem var med her – og røk ut. Dessuten må vi huske at da Olympiatoppen satte opp sine krav, så visste man ikke at det blir et OL uten russere. Russiske damer er tradisjonelt gode på 800 meter, sier Sakshaug, som mener at Hynne også er god for 1,59. ## Roser det trønderske miljøet

Hynne får stor oppmerksomhet både i Telemarks-avisene og i Adresseavisen. Hun kommer fra Skien, men flyttet til Trondheim i 2012 og representerer nå Strindheim.

— Kulturen og miljøet i trøndersk idrett er helt unik. I tillegg har vi helt fantastiske fasiliteter her, med blant annet idrettsanleggene på Dalgård og Øya, sier hun og skryter særlig av Ranheimshallen.

— Friidrettshallen på Ranheim har vært «priceless» for utviklingen min. Å ha Trondheim som base for satsingen er rett og slett topp, forteller den finaleklare 26-åringen.

- Ligger OL-kravet i bakhodet lørdag?

— Om jeg klarer OL-kravet, blir det toppen av kransekaka. Men det er mange gode løpere her og det er utrolig jevnt. Jeg har fokus på å gjøre et godt løp, så får vi se hvor langt det rekker.

Driver også styrketrening

For Hadda handler ikke løping bare om kondis, men også om å være sterk. Da hun flyttet til Trondheim for fire år siden, begynte hun også med styrketrening.

— Vi har hatt fokus på basisstyrke. Hedda begynner å bli en komplett løper. Hun er veldig sterk, hurtig og begynner også å bli utholdende. De siste biten skal vi jobbe enda mer med, sier Sakshaug, som har sett stor fremgang.

I vinter tok Hedda den 26 år gamle norgesrekorden til Kirsti Voldnes da hun løp på 2.02,76. Deretter flyttet hun den til 2.01,82. Utendørs har hun 2.01,33, som er 17/100 under det internasjonale OL-kravet. Det norske er 2.00,00. ## Fotballaget ble oppløst

Opprinnelig hadde telemarkingen tenkt å bli fotballspiller, men da laget hennes ble oppløst gikk hun over til friidrett. At det skulle bli 800 meter, virket usannsynlig etter første forsøk. Det er regnet som en verstingdistanse med nesten full fart i to runder. Hedda utbrøt da også etter debuten: – Aldri mer!

I stedet er det blitt mye mer, og snart kan norgesrekorden til Ingvill Måkestad Bovim på 1.59,82 stå for fall. Kanskje blir det også å hevde seg internasjonalt hvis den siste tids dopingfokus har hatt et skremmeeffekt på jukserne.

— Jeg tror ikke doping har vært noe stort problem på 800 meter – unntatt med russerne. Men nå er jo de borte, sier Erik Sakshaug.