RØROS (Aftenposten): Ingvild Flugstad Østberg (24) hadde ikke fått det til i NM siden gjennombruddet på Gjøvik i 2009. Den gangen vant hun overbevisende på jaktstarten. Siden er det blitt så som så.

Derfor kom gledeshylet da hun beseiret Kari Vikhagen Gjeitnes og Maiken Caspersen Falla på sprinten fredag. Falla har tatt fjerde sprint-gull på rad, men måtte nøye seg med bronse på Røros.

Østberg følte seg tung dagen før, men kviknet mer og mer. 24-åringen, som mange mener er en «Marit Bjørgen-type» for sin sterke kropp og allsidighet, viste råskap da det gjaldt. Forbildet Bjørgen var ikke med på denne NM-øvelsen. Hun dro fra Røros allerede torsdag kveld.

Østberg drar snart etter til Italia, og synes den gamle suksessoppskriften med samling i tynnluft fungerer bra. Det til tross for at Falun ikke defineres som høyde.

Fem kvinner kommer med

Mens det i herresprinterne er mange som har kjempet beinhardt om VM-billetter, er det lettere å ta ut sprintlaget i kvinneklassen. Der er Bjørgen tittelforsvarer, og det betyr at Norge har fem plasser.

Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla, raskest i prologen, er sikre, trolig Celine Brun-Lie også, selv om hun måtte gi seg etter prologen fordi hun følte det surklet i brystet.

Kari Vikhagen Gjeitnes la inn en sterk søknad. Heidi Weng, som endte på en sur fjerdeplass og slengte den ene staven langt fra seg, konkurrer om den siste plassen.

— Jeg blir sur hvis jeg ikke kommer med til Falun, sier Gjeitnes, som går for Henning.

— Jeg blir også sur, sier Weng, som uansett kommer med i VM-troppen. Hun er en allrounder.

Landslagsløper Kathrine Harsem ville ikke prate etter finalen, der hun ble nummer fem. I semifinalen falt hun, og skjønte snart at Falun-turen går rett vest.