Alexander Almvik, Odd-supporter og Aftenposten-skribent. Foto: Aleksander Andersen

Til å være en toppkamp har dette oppgjøret gått under radaren. For det er fjorårets to beste lag som møtes på Aker Stadion ikveld. På banen skal vi få se to lag som også i år vil kjempe om de gjeveste titlene i norsk fotball, og allerede nå i første runde kan vi få en liten pekepinn på hvordan det vil gå. LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Dette er en kamp med mange spennende ingredienser, og de færreste av oss har glemt hva som skjedde i norsk fotballs to siste runder. Dette er bare en fortsettelse.

Proppfulle av selvtillit

Skienslaget var langt nede etter de to siste kampene i 2014, og hungrer etter revansje. Fagermos gutter er proppfulle av selvtillit etter en svært overbevisende marsmåned, der lag etter lag ble utspilt både hjemme og borte.

Spesielt kampene mot Godset, Lillestrøm og Elfsborg var imponerende, og viste at disse gutta kan feie over de beste lagene i Skandinavia. Ole Jørgen Halvorsen og Olivier Occean har vært meget gode, og kan fort vise seg å være for tøffe for Moldes forsvar.

Trenerduellen

Fjorårets mest omtalte duell foregikk på sidelinjen, hvor to markant ulike trenerpersonligheter sto med steile fronter.

TVINGES TIL Å HILSE: Denne sesongen må Tor Ole Skullerud og Dag-Eilev Fagermo håndhilse på hverandre før og etter kamp, enten de vil eller ikke. Her er de to rivalene på Aker stadion i september i fjor da Molde vant 2-0. Foto: NTB scanpix

Det er ingen hemmelighet at Fagermo og Skullerud ikke er verdens beste venner. Dette er en disputt mellom to trenere som har svært forskjellige innganger med tanke på mediestrategi. Der Fagermo er åpen og ærlig, velger Skullerud å opptre mer reservert. Hva som er best og gavner den enkeltes interesser kan diskuteres. Men for Odds del er det ingen hemmelighet at Fagermo klarer å ta fokus og press bort fra en ung og noe urutinert spillergruppe.

Det kan vise seg å være en fordel når det koker både på og utenfor stadion.

Uvilje i Molde

Denne disputten bunner hovedsakelig ut av utvikling vs. kapital-tråden. Når det er sagt, så har Molde gjort en svært god jobb blant annet på overgangsmarkedet, som har gjort at de har klart å utvikle klubben.

Men noe av det som fascinerer meg mest i denne sammenhengen, er moldensernes kollektive uvilje til å innrømme at de nyter godt av Røkkes støtte. Såvidt jeg vet så går ikke Røkkes penger rett inn i A-lags-satsningen, men det kommer andre deler av klubben til gode.

For eksempel kan vi nevne Akerakademiet, eller til enkeltutgifter som et nytt stadion på 90-tallet. Men dette kommer A-lagssatsningen til gode i form av at Molde kan omstrukturere pengestrømmen i egen organisasjon, da de for eksempel slipper å bruke så mye penger på et ungdomssakademi som de ellers ville gjort.

Om dette fører til at toppfotballavdelingen kan forvalte større midler, så er det svært signifikant for de sportslige prestasjonene.

Spisskrise?

Fredrik Guldbrandsen, Mushaga Bakenga, Joshua Gatt og Magne Simonsen. Moldensernes skadeliste er ikke lang, men det er sentrale brikker som må finne sin plass på tribunen. (Jeg vet at også Thomas Kind Bendiksen er usikker, men jeg tar ikke ham med i denne vurderingen siden han kan rekke kampen).

Mushaga Bakenga skadet seg i en treningskamp mot Aalesund før sesongstart. Foto: Erik Birkeland, RBnett

Selv om Moldes tropp er stor, er den ikke usårlig. Å måtte unnvære så gode spillere vil føre til en svekkelse både på kort og lang sikt, uavhengig av hva erstatteren heter. Bakenga og spesielt Guldbrandsen ville stått for mange mål, og kunne skapt store vanskeligheter for Steffen Hagen og Lars-Kristian Eriksen. De skal ikke ta lett på (for eksempel) Ola Kamara og Tommy Høiland, men disse står ikke for den samme kvaliteten som Guldbrandsen og Bakenga. Det vil bli lettere å forsvare bakrommet, og vertenes potensielle trusselområder er definitivt redusert.

Alt kan skje

Gårsdagens kamper var en svært underholdende runde, og vi fikk flere oppsiktsvekkende resultater. Hvem hadde trodd at Mjøndalen skulle slå Viking, at Aalesund ikke har forsvar, eller at Crystal Palace skulle tukte Manchester City? Det viser bare at alt kan skje, og tross alt er det ikke mer enn et år siden Odd slo Molde.

Molde-trener Tor Ole Skullerud møter Odd til årets første seriekamp på Aker stadion. Foto: Bjørn Brunvoll

Riktignok på hjemmebane, men det var moldensernes eneste serietap før gullet var sikret. For kanskje gjør Oddrane som Robin Hood og Kaptein Sabeltanns adoptivsønn pleier å gjøre?Stjeler fra de rike og gir til seg selv!