Lokale helter

Truls Jenssen (55)

Faren til Ruben Yttergård Jenssen, som var en het kandidat før Agnar Christensen ble ansatt i 2012. Tyskland-proff Yttergård Jenssen lanserte selv faren i dag, og Jenssen har tidligere vært i TIL som både spiller og spillerutvikler. Jenssen er kjent som en dyktig spillerutvikling, noe som passer den unge Tromsø-stallen bra. Var assistenttrener i Brann under Rune Skarsfjord i 2013. ## Bjørn «Bummen » Johansen (45)

Har hatt en solid fremgang med Finnsnes over tid, og bygd opp laget til å bli et solid topplag i 2.-divisjon. Ville gått på hendene fra Lenvik til Tromsø for hovedtrenerjobben i TIL. Kan potensielt ta med seg TIL-legendene Miika Koppinen og Hans Åge Yndestad fra Finnsnes inn i et nytt trenerteam på Alfheim.

Gaute Helstrup (39)

foto
Gaute Helstrup i Tromsdalen Foto: Jonas Johnsen, Folkebladet

TUILs trener har slått like mange av årets eliteserielag som TIL i år og i fjor, med magiske cuptriumfer mot Strømsgodset og Bodø/Glimt, og en dobbeltseier mot Mjøndalen da bruntrøyene rykket opp i fjor. Skuffende sesong i årets 2.-divisjon, men treneren har et høy stjerne i lokalfotballen for sitt fokus på å utvikle positiv, offensiv fotball.

Morten Pedersen (43)

«MP» startet proffkarrieren i danske Brøndby, og har en lang karriere bak seg som spiller TIL, Brann, Vålerenga og Rosenborg i Norge. Har i tillegg vært i belgiske Gent og tyske Borussia Mönchengladbach. Etter at han la opp som spiller i 2007 etter sin andre periode i TIL var Pedersen hovedtrener i TUIL i tre sesonger. Ble i fjor ansatt som toppspillerutvikler i TIL og har en høy stjerne blant flere spillere. Kjent som en dyktig mann på feltet.

Sigurd Rushfeldt (42)

foto
Sigurd Rushfeldt er allerede knyttet til Tromsø. Foto: Ronald Johansen

Tidenes toppscorer i eliteseriens spillerkarriere taler for seg selv. Stoppet på 172 scoringer i eliteserien, men kan også vise til en meget sterk karriere i spesielt østerrikske Austria Wien (2001-2006). La opp i TIL etter 2011-sesongen, men har etter hvert opparbeidet seg en solid trenerkompetanse. Fungerte som midlertidig assistenttrener for Steinar Nilsen mot slutten av den turbulente 2013-sesongen etter at Agnar Christensen fikk sparken, og er nå både spiss— og keepertrener i klubben. Ble tidligere i sommer også en del av trenerteamet rundt TILs juniorlag og er høyt respektert og godt likt i spillergruppa.

Bård Flovik (50)

Hentet inn som Steinar Nilsens assistent foran 2014-sesongen etter å ha vært hovedtrener for Norges G18-landslag. Per dags dato er Flovik TILs hovedtrener. Var tidlig inne i TIL-systemet og var seks år som assistenttrener på Alfheim fra 1998 til 2003. 50-åringen trente de neste ni årene flere aldersbestemte landslag før han kom tilbake til Tromsø foran 2014-sesongen. Flovik er kjent for sin faglige tyngde og fokus på utvikling av unge spillere. Har kontrakt med TIL ut 2016. ## Tromsø-comeback?

Jonathan Hill (44)

Forlot TIL på dramatisk vis midtveis i den vonde 2013-sesongen. Står neppe høyest i kurs hos alle på Alfheim, men har gjenreist karrieren med jobb i Fulham, TUIL og Sheffield Wednesday etter tiden i TIL. Roses fra flere hold for sin fotballfaglige kompetanse. Familie i Tromsø, nærmere bestemt Tromsdalen, og har uttalt at han fortsatt ser på Tromsø som sin base.

Mark Dempsey (51)

foto
Moldes tidligere assistenttrener Mark Dempsey. Foto: NTB scanpix

Den tidligere spillerutvikleren i TIL har vært koblet til den ledige jobben i Molde, hvor han også har en fortid. Lang fotballkarriere bak seg i England, der han spilte i Football League fra 1985 til 1991. Nå assistenttrener i Haugesund.

Redningsmenn

Tom Nordlie (53)

Med redningsmann Steinar Nilsen ute kan Tom Nordlie bli helten om han redder TIL fra nedrykk i høst. Siden tusenårsskiftet har Nordlie trent Vålerenga, Sandefjord, Start, Viking, Lillestrøm, Kongsvinger, Fredrikstad og Sandnes Ulf. Ansatt som redningsmann i Ulf sist sesong, men rogalandsklubben endte sist og rykket ned. Er hovedtrener i Avaldsnes i Toppserien, som kjemper om seriegull.

Ole Gunnar Solskjær (42)

Har vært arbeidsledig siden han fikk sparken i Cardiff i 2014. Hadde stor suksess som hovedtrener i Molde fra 2011 til 2013, som endte i to seriegull og en kongepokal. Aktuell kandidat til den ledige Molde-jobben, og blir nok for dyr for TIL. Kanskje noen åpner lommebøkene om Solskjær redder TIL-nedrykk?

Tor Ole Skullerud (44)

Flyttet nylig hjem til Asker etter å ha fått sparken i Molde, tross både cup— og seriegull sist sesong. Før Molde-suksessen var Skullerud trener i Vålerenga og U21-landslagstrener for Norge. I likhet med Solskjær blir nok også Skullerud i dyreste laget.

Michael Laudrup (51)

Giftet seg med Tromsø-kvinnen Siv Retz i Elverhøy kirke i 1990, og siden den gang vært i verdenstoppen som spiller før han la opp i 1998. I 2000 startet han trenerkarrieren som assistent for Danmark, og har siden trent blant andre Mallorca og Swansea. Trente Lekhwiya i Qatar nylig, men sluttet i juni, og er således arbeidsledig.

Drømmekandidatene

Og for oss som liker å drømme. Ute i Europa sitter flere store trenere uten jobb. Carlo Ancelotti (56) fikk ikke fortsette i Real Madrid, mens tidligere Borussia Dortmund-trener Jürgen Klopp (48) er arbeidsledig. Hvis du er Manchester United-supporter hadde du vel neppe sagt nei takk til Sir Alex Ferguson (73) på Alfheim, men da er vel TIL-seriegull like sannsynlig…