Etter Therese Johaug— og Martin Johnsrud Sundby-saken har landslagskontrakten løperne signerer før hver sesong vært gjenstand for kritikk. I kontrakten heter det at utøveren «plikter å rette seg etter råd og veiledning» gitt av skiforbundets medisinske støtteapparat. Denne ordlyden brukes også i kontrakten for 2016/17-sesongen, som Aftenposten har fått tilgang til.

Skiforbundet har tidligere varslet at innholdet i kontrakten skal evalueres, men den nye sjeflegen for langrenn, Petter Olberg, ønsker ikke en endring på punktet som plikter landslagsutøverne til å følge legenes råd.

I rød ring er punktet i utøvernes landslagskontrakt som har vekket oppsikt. Foto: Hentet fra Skiforbundets utøverkontrakt 2016/16

— Det er avgjørende at løperne følger råd fra helseteamet, også for å kunne dobbeltsikre at de får riktige råd i fremtiden. Dersom de er uenige, kan de selvfølgelig stille spørsmål eller hente inn en uttalelse fra en ekstern lege for å kvalitetssikre. Ønsket er at avtalen sikrer at løpere ikke går til andre leger, som kan gi feil råd. Hvis ikke, har vi ingen kontroll, sier Olberg til Aftenposten.Olberg blebekreftet som ny sjeflege i en pressemelding onsdag. Han kommer fra rollen som lege for allround-landslaget for herrer.

LEST DENNE? Johaug gikk over fire måneder uten å bli dopingtestet

- Vi tvangsmedisinerer ikke

Regelverket til det internasjonale antidopingbyrået WADA er imidlertid klokkeklare på at «utøvere er ansvarlige for alle stoffer» som blir påvist i deres dopingprøver. Både Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har proklamert sin uskyld i sammenheng med de positive dopingprøvene, men samtidig erkjent at de er juridisk ansvarlige.

- Strider ikke skiforbundets kontrakt mot WADAs regelverk?

Petter Olberg er ny sjefslege for langrenn i skiforbundet. Foto: PRIVAT

— Tanken bak utøveravtalen er at løperne ikke handler utover regelverket. De må følge det. Men de har samtidig et selvstendig ansvar for det de driver med. Vi driver ikke med tvangsmedisinering av utøvere, sier Olberg.Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff har tidligere bekreftet at utøveravtalen skal evalueres. Denne evalueringen er nå i gang, men kommer ikke til å være ferdig behandlet før i november, ifølge generalsekretær i skiforbundet, Stein Opsal.

— Vi forventer å legge frem presiseringer på neste styremøte. Det blir ikke store endringer. Spesielt handler presiseringene om punktet om kosttilskudd og medisinering, der er teksten noe uklar. Punktet er ment som at utøverne ikke skal ta i mot råd fra andre, sier Opsal.

Norske idrettsprofiler beskriver lege Bendiksen: - Den beste jeg har jobbet med

Aukland: - Problematisk

Den erfarne idrettsadvokaten Gunnar-Martin Kjenner har tatt til orde for at den nåværende utøverkontrakten kan være ulovlig, i et intervju med NRK.

En annen som reagerer, er NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

— Det et problematisk at utøveren forplikter seg til å følge legens råd. For det er utøveren som står ansvarlig, og ikke legen. Derfor stiller jeg spørsmålstegn ved om utøverens rettssikkerhet er ivaretatt, sier Aukland til Aftenposten.

— Meningen har aldri vært at man bruke medisinering, svarer Opsal.

Fredrik Aukland er tidligere landslagstrener for Sveits. Nå jobber han som NRK-ekspert. Foto: NTB SCANPIX

Aukland argumenterte også for sitt syn i NRK-programmet «Debatten» forrige torsdag, etter at Johaugs positive dopingprøve ble offentliggjort.

Han skjønner samtidig Olbergs argument om at skiforbundet må sikre seg at løperne ikke får råd fra eksterne leger.

— Det er forståelig. Men dersom det punktet skal stå, må det også være en ansvarsfordeling. Det må være et system som fungerer, slik at legene ikke har anledning til å gjøre så grove feil, sier Aukland.

Skiforbundet annonserte endringer i systemet rundt medisinering onsdag. Syv strakstiltak er innført. Blant tiltakene er at alle medisiner som sjekkes i utlandet skal dobbeltsjekkes av en lege i Norge.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport: - 2016 vil for alltid stå som et veiskille i norsk idrett.