Enkelte flirer hånlig når norske spillere signerer for nivå to-klubber i England. «Bakgårdsliga» og «Mikke Mus-klubb» er ord som går igjen. Spillerne burde heller vært i norsk Tippeliga, for den holder høyere nivå enn Championship.

Bare vås, spør du meg. Alexander Tettey (Norwich) og Jonathan Parr (Ipswich) spiller i en god og superjevn liga.

Flere undersøkelser viser at engelsk Championship er blant de beste og største ligaene i verden basert på ulike kriterier som omsetning, TV-avtaler og popularitet. I en større undersøkelse gjennomført av Daily Mail i november endte Championship på 9. plass, bak engelsk Premier League, Tyskland, Spania, Frankrike, Italia, Brasil, Argentina og Nederland. Norge rangeres i samme undersøkelse som den 27. beste ligaen av de 34 ligaene som er med.

Roar Lyngøy er journalist i Bergens Tidende. Som Nottingham Forest-tilhenger følger han mer med på Championship enn på Premier League. Foto: Jan M. Lillebø

At ligaen er beintøff er det mange som har fått oppleve. Ser vi på tabellen etter 30 av 46 runder ligger Blackpool og Wigan på nedrykksplass. De har henholdsvis ti og åtte poeng opp til trygg plass. Flere Roar Lyngøy-blogger:

Wigan, som sparket Uwe Rösler, spilte Premier League-fotball så sent som i 2013. Blackpool rykket ned i 2011. Neste sesong kan de spille på tredje nivå, League One, sammen med lag som Notts County og Crewe.

Lagene som rykker ned fra toppdivisjonen i England garanteres en solid fallskjerm slik at overgangen ikke skal bli for tøff. Likevel skjer det samme år etter år: Motgangen bare fortsetter sesongen etter nedrykk.

Forrige sesong var det Cardiff, Fulham og Norwich som måtte ta det tunge steget ned. Eneste laget som har gjort det OK er Alexander Tetteys Norwich som kjemper om playoff-plass. Cardiff (16. plass) og Fulham (18.) virker å ha mer enn nok med å unngå sitt andre strake nedrykk.

Ole Gunnar Solskjær fikk sparken som Cardiff-manager etter en svak svart, men stort bedre har det ikke gått under Russell Slade.

Håpløs, elendig og kjedelig fotball er karakteristikker som gis av Wales Online etter tirsdagens 0-0-kamp mot Brighton. Fansen er lei, selv om de endelig har fått igjen sine blå drakter av eier Vincent Tan.

– Opprykk er urealistisk, innrømmet Solskjærs etterfølger etter kampen.

Nå er det bare å håpe for Cardiff-fansens del at de ikke «tar en Wolverhampton». Laget rykket ned fra Premier League i 2012. Sesongen etter ble det nedrykk fra Championship.

Heldigvis for «Ulvene» ble det opprykk fra League One i 2014. Og nå kjemper laget om sitt andre strake opprykk!

Det er nettopp dette som er så fint med fotballen: Før eller siden snur det. Det er lys i tunnelen.

Men å tro at Championship er noen «walk in the park» er å tro på julenissen. Bare spør Ole Gunnar Solskjær. Eller Russell Slade. Han kan snart være uten jobb, han også.