Det har vakt både oppmerksomhet og sinne at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) nok en gang går til kamp mot en britisk minnemarkering.

Får ikke minnes falne soldater

Lørdag 11. november spiller England mot Skottland i VM-kvalifiseringen. Dette er også den offisielle minnedagen i England for falne soldater i alle kriger. I England blir dette markert med at store deler av befolkningen fester en rød valmue i papir på brystet. Salget av blomsten går til veldedig arbeid for krigsveteraner.

Det er 11. november som er den store minnedagen. Dette er datoen da våpenhvilen mellom de stridende partene i 1. verdenskrig ble iverksatt (Armistice Day). Det betydde slutten på Europas blodigste krig i forrige århundre.

Siden har denne dagen blitt markert hvert år i oktober og november. Valmueblomsten er symbolet. Dette var blomsten som først vokste på krigsgravene i Frankrike.

The Suns forside tirsdag 1. november. Foto: faksimile

Dagen er alltid blitt markert på britiske fotballarenaer, men det er først de siste årene at valmuesymbolet er blitt sydd på fotballdrakter. Det engelske fotballforbundet ville la det engelske landslaget spille med slike drakter i kampen mot Skottland på selveste minnedagen.Men FIFA var ikke nådig. De mener det er en politisk markering og har lagt ned forbud.

Sinne og fortvilelse

Det har ført til allment oppstandelse i England.

— Tilhengerne er sinte, skriver avisen The Sun og bruker hele forsiden tirsdag på FIFAs vedtak.

Det engelske fotballforbundet er nå i forhandlinger med FIFA for å komme til en løsning.

The Royal British Legion (RBL), som er en veldedig organisasjon for militære veteraner, skjønner ikke hvorfor FIFA er så steile i denne valmuekrangelen.

— Vi skjønner ikke dette ettersom denne markeringen overhodet ikke har noe med politikk å gjøre, heter det i en uttalelse fra RBL.

Fem år siden sist

Dette er ikke en ny situasjon. Sist britene kom i valmuekrangel med FIFA var i 2011. Da skulle Norge spille mot Wales mens England spilte kamp mot Spania.

Dette ble kompromisset sist det ble krangel om minnemarkeringen. Wales fikk ikke ha valmuesymbolet direkte på drakten i kampen mot Norge i 2011. I stedet ble det brodert på et svart sørgebind. Foto: KIERAN DOHERTY

Den gang grep både statsminister David Cameron og prins William inn. Deres argumenter ble bare delvis hørt av de høye herrer i FIFA. Kompromisset gikk ut på at spillerne bar et svart sørgebånd hvor valmueblomsten var brodert inn.Det hjelper ikke saken at FIFA, i kjølvannet av alle skandaler, har en troverdighet og et rennomme i Storbritannia som er veldig nær nullpunktet.