I slutten av september ble det klart at Norge og Sverige får arrangere en langrennstour i 2020. Det var eksekutivkomitéen i det internasjonale skiforbundet (FIS) som tok beslutningen. Touren skal arrangeres i Trondheim, Östersund og Åre.

Den svenske avisen Östersunds-Posten kommer nå med detaljer om hva som overbeviste komitéen, og i hovedrollene er blant andre Petter Northug og Marit Bjørgen.

FIKK DU MED DEG DETTE? Slik kommuniserer Bjørndalen og Northug på SMS.

De to norske løperne var nemlig blant skistjernene som figurerte i en video som ble vist under presentasjonen av skitouren. Der argumenterte løperne for hvorfor en skitour i området var en god idé.

— Jeg tror det (videoen, journ. anm.) var veldig avgjørende, sier Mathias Fredriksson, som er en av prosjektlederne for touren, til Östersund-Posten.

Fredriksson er selv tidligere toppløper, og har fem medaljer fra VM og OL.

Se hva Marit Bjørgen og de andre sier om regionen der touren skal arrangeres i videovinduet over.

- Det var litt overraskende

I tillegg til Bjørgen og Northug, snakker også de svenske løperne Johan Olsson, Charlotte Kalla og Stina Nilsson i videoen. Matthias Fredriksson stusser over at Petter Northug virker såpass innstilt på å delta i touren.

Petter Northug stiller opp i presentasjonsvideo for skitouren i 2020. Foto: Youtube: Östersunds kommun

— Johan Olsson og Marit Bjørgen er jeg tvilsom til, men de andre tre tror jeg kommer til å delta. Petter var veldig tydelig på at han ser frem til det. Det var litt overraskende, sier Fredriksson.Petter Northug er 30 år, og vil være 35 år når skitouren arrangeres. Northug har også tidligere åpnet for å fortsette karrièren i mange år til. VM-kongen fra Falun i 2015 uttalte for eksempel i august 2015 at han kan fortsette å konkurrere til 2023.

I presentasjonsvideoen hinter også Northug om at skitouren kan bli avgjørende for fremtidsplanene hans.

— Med en avslutning her i Trondheim, blir det en skifest uten like. Det ville vært veldig motiverende for min del også, hvis vi kan få en skifest til regionen, sier Northug.

LEST DENNE? Bjørgen innrømmer: - Det er litt tøft innimellom.

- Behøvde ikke å presse dem

Nå er altså skitouren et faktum, og planleggingen er for lengst i gang. Mathias Fredriksson forteller at det ikke var vanskelig å få Northug, Kalla og de andre skistjernene til å stille opp på videoen.

— Man behøvde ikke å presse dem. De snakket bare om hva de føler for regionen og jeg synes selv at det ble veldig bra. Samarbeidet mellom forbundene har også gått lett. Det har gått over all forventning, sier Fredriksson.

Marit Bjørgen argumenterte også for hvorfor Norge og Sverige burde arrangere en skitour. Foto: Youtube: Östersunds kommun

Da nyheten om skitouren ble offentliggjort snakket Åge Skinstad, Norges representant i World Cup-komitéen i FIS, om årsakene til at touren ble godkjent.— Vi gleder oss til å jobbe videre med detaljer rundt etapper og stilart, og jeg tror dette blir en spennende og attraktiv nyvinning for langrennssporten, sa Skinstad til Fædrelandsvennen.

Aftenpodden Sport: Totalslakter nytt FIFA-forslag som kan hjelpe Norge: