ULLEVAAL (Aftenposten): Han gjorde ikke mye ut av seg under treningen før mandagens privatlandskamp på Ullevaal, Zlatan Ibrahimovic. Ikke at han trenger det heller. Det er først på søndag det er alvor for Sverige i EM-kvaliken mot Montenegro.

Kampen mot Norge skal brukes til å øve. Og øve gjorde Sverige søndag formiddag også. Formasjon, angrep/forsvar og dødballer. Zlatan banket et par baller i tverrliggeren og over under avslutningsøkten, satte noen i nettet , og hamret en ball på tribunen i frustrasjon over at keeper Andreas Isaksson fanget et innlegg som hadde retning stjernespissen.

Källström: — Vist sin klasse i 10-15 år

Før det møtte noen av de svenske spillerne pressen. Ikke Zlatan. Han kom, trente og dro. Den svenske kapteinen er Sverige, og gjør stort sett som han vil.

- Han er så god at han løfter alle rundt seg, alle blir bedre med Zlatan, sier Høgmo om den svenske stjernespissen. Foto: NTB scanpix

— Han er så god at han løfter alle rundt seg, alle blir bedre med Zlatan. Han alene løfter et helt lag. Absolutt. Han har jo vist sin betydning og sin klasse i 10-15 år nå, sier Kim Källström til Aftenposten.32-åringen fikk flest spørsmål om sin egen klubbfremtid nå som han nylig byttet ut russiske Spartak Moskva med sveitsiske Grasshoppers. Men så klart også spørsmål om Zlatan. Alle må snakke om Zlatan.

En ener i Skandinavia

Også den norske landslagssjefen. Per-Mathias Høgmo kunne selvsagt tenkt seg en Zlatan selv. En stor, sterk og målfarlig spiss som leverer varer på det aller ypperste internasjonale nivået.

— Han er en stor ener i det svenske laget og i skandinavisk fotball. Det har han vært de siste årene, sier Høgmo til Aftenposten.

Hvor Norge hadde vært med en tilsvarende spiller får vi aldri vite. For der Sverige har hatt en soleklar ener på topp, som har levert i år etter år, har Norge slitt med å finne rett spiller og rett type, etter at spisser som Tore André Flo, Ole Gunnar Solskjær og John Carew ga seg.

— Zlatan har vært ekstremt viktig og avgjørende for resultatene til Sverige. Det er det ingen tvil om. Han har scoret målene som har tatt Sverige til mesterskap, og han har også prestert i de mesterskapene. Men Sverige har også tidligere hatt internasjonale profiler på et veldig høyt nivå, det må vi ikke glemme, fortsetter Norges landslagssjef.

Tøffere konkurranse ute

Han peker på generasjonsskiftet i Norge som et av flere svar på hvorfor Norge ikke har hatt noen spiss av samme kaliber.

— Norge er inne i et generasjonsskifte, og vi er i starten på å få opp mange spennende spillere. Men for relativt små fotballnasjoner som Norge, så vil det variere hva som kommer opp av spillere i de ulike generasjonene. Og ikke minst vil det variere hva man får opp av spillere som er i stand til å avgjøre fotballkamper, sier Høgmo.

Norges sjef tror også et endret bilde i internasjonal fotball har gjort det vanskeligere for mindre fotballnasjoner å få frem ener som Zlatan.

— Konkurransebildet internasjonalt har endret seg dramatisk siden 90-tallet da vi hadde rundt 30 spillere i Premier League. Det er blitt vanskeligere å få opp enkeltindivider som Zlatan. Sverige har også hatt utfordringer utover på 2000-tallet med å få opp internasjonale spillere. Men for vår del er det bildet i ferd med å endre seg litt igjen. Nå produserer vi spillere til andre ligaer enn til England, som vi var veldig avhengige av lenge. I dag er det så stor konkurranse om plasser fra nye deler av verden enn tidligere. Nå er konkurransen stor fra land i Mellom-Amerika, Sør-Amerika, Øst-Europa og Asia, sier Høgmo.

Sverige ligger i dag på 39. plass på FIFA-rankingen. Norge ligger nede på 64. plass.