MARACANÃ (Aftenposten): Etter tapet for Nederland gikk forsiden til Spanias største sportsavis i svart.

Torsdag skriker to ord mot deg fra forsiden av Marca: «The End».

Aftenpostens Daniel Røed-Johansen er på plass i Brasil.

Det letes etter forklaringer i kjølvannet av Spanias ydmykende VM-exit. Fiaskoen var total da Chile sendte den regjerende verdens— og Europamesteren hodestups ut av VM før gruppespillet er ferdig.Sid Lowe skriver for blant andre The Guardian, og er en av de mest anerkjente skribentene om spansk fotball.

Han peker spesielt på utmattelse både fysisk og mentalt hos flere av spillerne på det spanske landslaget.

- Gigantisk antall kamper

Dette er et Spania-lag med en kjerne av spillere som har hatt en enorm kampbelastning over de siste årene. Fra EM i 2008 har Xavi Hernández et snitt på over 60 obligatoriske kamper per sesong. I en periode på seks år.

Og flere av nøkkelspillerne har lignende statistikk.

— For noen av spillerne har antall kamper vært gigantisk. Noen av spillerne har vært i svært dårlig fysisk forfatning under VM. Samtidig har de hatt skadeproblemer som ikke helt er blitt løst. Jeg er ikke overbevist om at Diego Costa var helt kampklar. Gerard Pique hadde spilt to kamper på tre måneder. Andrés Iniesta var kanskje den eneste som virkelig leverte, og selv han var nok litt unna å være 100 prosent, forklarer Lowe til Aftenposten, og fortsetter:

Spania3.jpg

— Sergio Busquets og Xavi hadde sine verste sesonger i karrièren. Xabi Alonso endte sesongen sliten. Sergio Ramos falt veldig etter finalen i Champions League, delvis på grunn av alt det emosjonelle rundt seieren. Iker Casillas fikk bare 24 kamper for Real Madrid. Følelsesmessig var han ikke klar, og konsentrasjonsnivået var ikke bra nok. Utmattelsen fysisk og mentalt har spilt en avgjørende rolle.

Flere av disse spillernes dominans på landslags- og klubbnivå har vært overveldende gjennom flere år. De har vunnet alt som er å vinne. Da blir det mer utfordrende å opprettholde den samme, ekstreme sulten.

— De har manglet behovet for å vinne VM. Etter seks år med suksess, manglet de nok litt den sulten, påpeker Lowe.

Ventet for lenge med endringer

Spania hadde to lag i finalen av Champions League. Men Barcelona, som gjør opp en stor del av landslagskjernen, hadde ingen stor sesong.

— Spanias prestasjon hadde sammenheng med klubblagenes sesonger. Barcelona hadde en veldig dårlig sesong. Real Madrid fikk til slutt en veldig god sesong, men spillerne fikk en reaksjon etter finaleseieren i Champions League. Atlético Madrid var best i Spania, men det er bare Koke som har fått spille i VM, forklarer eksperten.

Selv med fysisk og mental utmattelse hos nøkkelspillere, er Lowe klar på at ting kunne vært gjort annerledes under VM.

Sid Lowe er skribent for blant andre The Guardian. Foto: Daniel Røed-Johansen

— Noen spillere skulle vært brakt inn tidligere. Jeg ville gjerne sett Koke spille mer, og jeg ville sett et mer aggressivt midtstopperpar, delvis fordi Pique ikke var helt kampklar. Men det er vanskelige avgjørelser å ta, og jeg tror mange ville valgt laget som spilte. Til slutt nådde de enden av en æra litt tidligere enn de trodde, sier Lowe.2008-EM: Gull. 2010-VM: Gull. 2012-EM: Gull. Kanskje vil vi aldri få se et landslag dominere like mye over en så lang periode igjen. Med exit i kvart- eller semifinale, ville folk flest ha vært tilfredse. Det er den pinlige måten de røk ut på, som er trist.

Lowe mener at den enorme suksessen kan ha gjort at nødvendige skifter i laget ikke ble gjort tidsnok.

Flere stjerner på vei ut

Nå er det imidlertid hevet over tvil at det vil bli endringer. Vicente Del Bosque har kontrakt til ut EM i 2016, men det er ikke usannsynlig at han gir seg nå etter seks år som landslagssjef.

— Når ting som dette skjer, får det konsekvenser. Men det er ikke tid for å snakke om det nå. Vi har tid til å tenke over hva som er best for spansk fotball, sa Del Bosque etter kampen.

Heller ikke Casillas, som har fått mye kritikk for sine prestasjoner i mesterskapet, ville spekulere på landslagsfremtiden.

PÅ VEI UT? Iker Casillas kan bli vraket fra landslaget. Foto: NTB scanpix

— Dette er ikke dagen for å legge skylden på den eller den, sa Casillas.Sid Lowe tror at store deler av laget ikke vil være med i neste Spania-tropp.

— Xavi vil nok ikke fortsette, og Casillas’ tid på landslaget er fort over. Med tanke på alderen er kanskje også Xabi Alonso ferdig. Carles Puyol er allerede borte, og David Villa og kanskje også Fernando Torres kan være på vei ut, sier Lowe.

- Vil det bli en debatt i Spania om spillestilen som har definert laget gjennom suksessårene?

— Det vil bli en debatt, men stilen vil nok bli utviklet fremfor å skrotes. Noen i den kritiske delen av Spania vil nok be om grunnleggende endringer, men jeg tror ikke det skjer. De unge spillerne som kommer opp spiller på samme måte, spillere som Koke, Mata, Thiago Alcantara og Isco, sier Lowe.

Fremtidshåp

På Maracanã onsdag kveld forsøkte nedslåtte Spania-stjerner å sette ord på den triste sortien.— Vi er de første til å ta ansvar, og vi er veldig lei oss. Dette er et hardt slag, men vi må takle det, sa Casillas.

For denne utrolige Spania-generasjonen er en æra over. Men det trenger ikke ta lang tid før de er tilbake i toppen. Flere ungdomsmesterskap har de siste årene vært sterk preget av Spania.

— De vil ikke få en generasjon som dette. Men i stedet for å bli laget som alltid ryker ut i kvartfinalen, kan de bli laget som ofte kommer til kvart- og semifinale og kanskje vinner et mesterskap i løpet av de neste åtte årene, sier Sid Lowe.