Da spillerne samlet seg til trening etter landslagspausen hadde Jan Jönsson lagt planen for hva laget skulle trene på for å begynne å vinne kamper igjen.

Etter en elendig poengfangst i begynnelsen av sesongen var det nødt til å skje noe. Nå har RBK tre seiere på rad, og treneren forteller at laget har jobbet spesielt med å forbedre fire ting.

Statistikksenter Eliteserien:

Keeperrollen

Det første Jönsson valgte å ta tak i er rollen til Daniel Örlund. Alle så at Rosenborg slapp inn for mange mål, og da ble det naturlig å se på keeperen og forsvaret.

– Vi ønsket at Daniel skulle ta større ansvar og markere seg i feltet. Keeperen har en like viktig rolle som forsvarsspillerne når det kommer til å vinne dueller i feltet, og det har vi jobbet med på trening. De siste kampene har virkelig Daniel fremstått som en sterk og skjerpet keeper, kommenterer Jönsson.

Balanse på midten

Det andre grepet Jönsson har gjort er at Markus Henriksen har fått en tydeligere rolle som ankeret på Rosenborg sin midtbane.

– Vi har jobbet mye med å skape balanse på midten, og der har Markus fått en viktig rolle som ankeret som skal sørge for balansen i laget. Han skal ikke bare være en defensiv spiller, men også fungere som en kreativ kraft og ballfordeler fremover i banen, forklarer Jönsson.

På treningen tirsdag repeterte spillerne flere ganger et mønster der sidebackene spilte på Henriksen, som så vendte opp og enten slo en pasning fremover i banen, eller satte fart mot mål selv.

Mer bestemt i starten

Evalueringen av vårsesongen viste at Rosenborg var dårlige til å ta styringen fra start. Det måtte det gjøres noe med.

– Trenerne og spillergruppen har snakket mye om at vi skal tørre å ta styringen fra start i kampene. Vi har tapt initiativet og havnet bakpå i mange kamper. Nå ser det ut til at vi har greid å endre på det, med tidlige mål både mot Tromsø og Lillestrøm, sier Jönsson.

Likevel har Rosenborg fremstått som forsiktige når de har tatt ledelsen.

– Spillerne har reagert med forsiktighet når vi har fått en tidlig scoring. Enkelt sagt så har de konsentrert seg om ikke å slippe inn mål, fremfor å ta to steg fremover på banen og angripe, mener Jönsson.

Flere spillalternativ

Jönsson har også forsøkt å bedre angrepsspillet ved at ballfører skal få flere spillbare alternativer fremover i banen. Det føler ikke treneren at laget har lyktes med.

– Vi sliter med å skape de bevegelsene som gjør at vi kan spille ballen raskt og direkte fremover i banen. Det må vi bare fortsette å jobbe med, sier svensken.

Summen er trygghet

Jan Jönsson forklarer at summen av å jobbe med disse fire konkrete tingene skal gi trygghet til spillerne, noe som skal bedre prestasjonene.

– Mye av det vi jobber med nå er å skape trygghet rundt eget spill. Det gir selvtillit til laget, noe vi har hatt behov for etter en dårlig start på sesongen, sier Jönsson.