— Dette har vært som et eneste stor eventyr, jublet Sarpsborg 08-trener Roar Johansen minutter etter at opprykket var sikret.

• Se supporterne storme banen i videoen øverst i saken!

— Vi gjorde noen grep i fjor sommer, spillerne samlet inn penger til klubben og vi har det gøy på trening. Helt utrolig, sier han.

- Hvor gode blir dere neste år? spurte NRKs reporter.

- Jeg har ikke lyst til å svare på dette nå.

- Hvordan blir feiringen da?

- Det skal bli en helsikkes fest på Sarpsborg torg i kveld!

(Artikkelen fortsetter)

Mobilvideo: Supporterne stormet banen

Aldri tvil

Utgangspunktet var ganske greit for Sarpsborg før dagens oppgjør mot Alta: Seier er lik opprykk. Det eneste laget som kunne passere dem på tabellen og overta den direkte opprykksplassen, var Østfold-rival Fredrikstad, som møtte Bryne borte.

Og det var egentlig aldri noen tvil.

Etter bare seks minutter tok Bryne ledelsen på Jæren ved Geir André Herrem, dermed ble FFKs oppgave straks verre. Etter 23 minutter utlignet riktignok Simen Rafn på Bryne, men omtrent samtidig ga Michael Røn Sarpsborg ledelsen hjemme mot Alta.

Ledelsen ble trygget ved pause, da Morten Giæver scoret på straffe for hjemmelaget.

Samme mann scoret nok et straffemål etter 70 minutter, og da var det meste klart.

Se feiringen etter 3-0-målet her (saken fortsetter):

Mobilvideo: Her jubler Sarpsborg for 3-0

Det hjalp da lite at Celso Borges i mellomtiden hadde gitt Fredrikstad ledelsen.

I det 82. minutt økte Michael Røn til 4-0. Mot slutten utlignet Bryne, dermed endte Sarpsborg fire poeng foran Fredrikstad.

Laget rykker opp sammen med Sogndal, mens FFK må ut i kvalifisering mot Løv-Ham, Hønefoss og Ranheim.

— Vi gjør ingen stor kamp, men vinner allikevel 4-0. En merkelig følelse, sa Sarpsborg-spiller Øyvind Hoås etter kampen.

- Dette er veldig surrealistisk. Vi hadde håpet å kjempe i toppen, men hadde ikke ventet å rykke direkte opp. Dette er veldig stort, fortsetter han.

36 lange år

Sarpsborgs befolkning har vært sultefôret på elitefotball i lang tid. Byens fotballstolthet, som den gang het Sarpsborg FK, rykket ned fra det gode selskap i 1974. For øvrig det samme året som Richard Nixon gikk av som amerikansk president etter Watergate-skandalen og Norges bidrag i Melodi Grand Prix, «Hvor er du?» med Anne-Karine Strøm, fikk tre poeng og endte på delt sisteplass.

Tre poeng holdt imidlertid i lange baner søndag. Totalt er det blitt 54 denne sesongen, og hele 33 av dem er kommet på hjemmebane. Både Ranheim, Sogndal og erkerival Fredrikstad har måttet reise hjem med halen mellom beina fra Sarpsborg i løpet 2010. En formidabel sesongavslutning la grunnlaget for opprykket. Laget har nemlig spilt sju kamper uten tap siden 0-3-nederlaget hjemme mot Strømmen 19. september. I samme periode snublet Fredrikstad to ganger, blant annet mot nettopp Alta.