Dersom Brann rykker ned til 1. divisjon, vil de rammes av store økonomiske tap på tre hovedområder.

  • Tilskuerinntekter.

  • Sponsorinntekter.

  • Medieinntekter.

Bergens Tidende har ut fra tilgjengelig informasjon regnet ut hvor store tap Brann må regne med på disse områdene. Totalanslaget ender på om lag 30 millioner kroner i tapte inntekter, målt mot inneværende år i eliteserien.

— Jeg har ikke noen kommentar til det regnestykket, sier Branns styreleder Rolf Barmen.

Tror på god TV-dekning

Selv om han ikke vil kommentere BTs utregning konkret, snakker han gjerne i generelle termer om hvordan Branns virkelighet vil se ut på nivå to i norsk fotball. Om sponsornedgangen, som BT har regnet ut blir 12 millioner kroner, sier han:

— Sponsorene vil måtte se på hvor mye markedsverdien vår reelt faller. De er opptatt av sin eksponering, og hvor mange som faktisk er på tribunene. Når det gjelder medieeksponeringen, tror jeg ikke dekningen fra TV 2 kommer til å bli vesentlig mindre. Nå blir vi stort sett vist på TV 2 Zebra, og også i 1. divisjon vil vi i stor grad være på nasjonalt fjernsyn.

- Men dere vil bli vist mindre på det viktige Fotballkveld-programmet på TV 2?

— Det er riktig.I Tromsø IL var det ingen som regnet med å rykke ned i fjor, men til 1. divisjon bar det. At året på nivå to har kostet, legges ikke skjul på i nord.

— Rykker du ned mister du store inntekter over natten. Det er vanskelig å ta ned kostnadene i like raskt tempo, sier Stig Eriksen, økonomisk ansvarlig i klubben.

Tromsøs tilskuerinntekter på 5,7 millioner kroner i fjor er nesten halvert i år.

- Jobber med alle scenarioer

Én ting er i hvert fall forandret i Brann. Da faren for å måtte spille kvalifisering var overhengende i oktober 2010, sa Roald Bruun-Hanssen rett ut at klubben ikke hadde planlagt for nedrykk. Nå lyder svaret hans på spørsmålet slik:

— Min oppgave er å sørge for at klubben er forberedt på det som kan møte oss på kort og lang sikt, sier Branns daglige leder.

Når det gjelder tilskuerinteressen, velger Barmen å fokusere på muligheter, heller enn problemer.

— Oppsiden vil kunne være at vi kommer inn i et løp med optimisme, der vi ligger i toppen av 1. divisjon og spiller god fotball.

Men Barmen er helt tydelig på at Brann jobber bevisst med å forberede et liv i 1. divisjon.

— Vi jobber godt med alle tenkelige scenarioer og jeg er komfortabel med arbeidet som legges ned. For oss er det viktig å komponere en kostnadsside ut fra forventede inntekter og jeg er helt sikker på at vi skal finne en modell som på sikt er bærekraftig. Uansett divisjon.

Stor gjeld

Brann har allerede gjort mange sparetiltak, og det mest nærliggende neste steget som virkelig vil monne, er kutt i lønningene.

— Vår største utfordring er at vi, i motsetning til veldig mange lag, bruker veldig mye av inntektene vi genererer på Stadion. Det er en enorm husleie som spiser mer enn 20 millioner hvert år. Det er en stor belastning som ikke forsvinner i 1. divisjon. Alle de andre tingene er jeg ikke så bekymret for, sier styreleder Barmen.

- Har dere, som oss, forsøkt å regne ut den nøyaktige prisen av et nedrykk?

— Det har jeg ingen kommentar til, svarer Brann-lederen.

Han understreker:

— Alt er ikke bare svart. Det som står i hodet vårt nå, er å vinne den første duellen mot Aalesund. Så skal vi vinne den andre og den tredje. Når dommeren blåser håper jeg vi har vunnet nok dueller til å ha vunnet kampen.