Fredrikstads keeper har holdt laget inne i kampen lenge når Brann endelig får uttelling med en suser fra distanse. 1-0-målet er fullt fortjent, og til glede for daglig leder Vibeke Johannesen som følger spent med fra sidelinjen.

Den nasjonale turneringen for toppklubbenes gatelag er i full gang i fotballhallen på Sotra. Lagene består av spillere som har slitt med rus. Brann vant tilsvarende turnering i sommer, og har hentet inn et ekstra våpen i forkant av denne cupen: Erlend Hanstveit, A-lagskaptein så sent som i årets sesong.

— Erlend er en kjernekar som har tatt med seg mye energi til laget. Alle har jo lyst å vise ham hva de kan, sier Nils (27).

Profesjonelt opplegg

Han var under behandling for rusproblemene da Brann startet opp gatelag tidlig i år.

Erlend Hanstveit på plass i Straumehallen. Foto: Eirik Brekke

— Egentlig var jeg møkk lei å være under behandling. Å få spille fotball og komme meg ut på aktiviteter har vært motivasjonen. Jeg fikk permisjon til å reise på cup, og det er deilig å føle at du igjen er en del av noe. Der har Brann vært veldig flinke. Dette laget har betydd veldig mye for meg, sier han.Hver tirsdag og torsdag formiddag møtes gatelaget på Brann Stadion, der de starter med frukt og kaffe. Treningstøyet ligger ferdig vasket og etter fotballøkten venter felles lunsj.

- Det tekniske er bra

— Vi samarbeider med Bergen kommune, MO-sentrene (mottaks- og oppfølgingssentre) og ulike behandlingssteder. Så kommer også noen spillere gjennom jungeltelegrafen. Det eneste kravet vi har er at du er rusfri den aktuelle dagen, sier Hege Rokne, som leder laget sammen med Knut Iversen.

Det siste tilskuddet i trenerteamet, Erlend Hanstveit, så raskt at det er mange spillere med solid fotballerfaring på Branns gatelag.

— Gjengen har bra trøkk i seg, og det tekniske er bra på plass. Så er utholdenhetsbiten litt mer variabel, men vi skal se om vi ikke får jobbet med det, sier Hanstveit, som skal være med som trener utover vinteren.

Egen stiftelse

Det var Fredrikstad som først startet opp med gatelag i 2011. Nå har ni norske toppklubber et tilsvarende tilbud, mens to nye lag er under etablering. Norsk Toppfotball oppretter nå Fotballstiftelsen, som kun skal konsentrere seg om dette arbeidet.

Brann tok ledelsen mot Fredrikstad. Foto: Eirik Brekke

— Nå er dette blitt så stort at vi ser på det som det eneste rette. Fotballstiftelsen kan ha fullt fokus på å gjøre dette til et kvalitetsprosjekt, sier styreleder i Norsk Toppfotball Bjarne Berntsen.Han understreker at målet ikke bare er å få personer med rusarbeidere i aktivitet, men å hjelpe dem tilbake til å fungere i en vanlig hverdag.

— Det lykkes vi bare med sammen med Nav og helsetjenestene i kommunene, for det er der fagkompetansen sitter. Men vi kan gi disse personene en stolthet gjennom fotballen, sier Berntsen, som fulgte starten på turneringen sammen med blant andre bergensordfører Marte Mjøs Persen.

Gull er målet

Sistnevnte kunne fornøyd registrere at åpningskampen mot Fredrikstad til slutt endte med storseier til Brann.

— Vi har trent mye sammen og fikk til ting som lag. Fredrikstad er blitt mye bedre siden sist vi møtte dem, men likevel fungerte det for oss, sier Nils.

Og målet i turneringen?

— Gull! Men det viktigste er at vi har det moro, fastslår 27-åringen.