Ole Einar Bjørndalen skjøt fullt hus og gikk til topps på normaldistansen i Östersund onsdag. Det var 41-åringens 95. verdenscupseier i skiskyting.

Hvorfor gi seg nå? Listen er lang over toppidrettsutøvere som har holdt det gående langt ut i både 40— og 50-årene.

– Altfor ofte settes det aldersbarrierer, uttalte NTNU-professor Jan Helgerud forrige måned.

Han har tidligere uttalt at han tror Marit Bjørgen kan være i verdenstoppen i langrenn når hun er 55 år.

– Det er moro på se at de fortsetter med det de kan. Så lenge de er skadefrie er det ingen interessante begrensinger som kommer av å bli så gammel, mener Helgerud.

Bjørndalen forteller:

Han får støtte fra Jostein Hallén, professor i idrettsfysiologi på Norges idrettshøgskole.

– Fysiologisk sett kunne mange ha fortsatt lenger. 40 år er ikke det samme som feit og ferdig innen toppidrett, uttalte Hallén til Aftenposten i mai 2013.

De ti eksemplene under viser at ekspertene har helt rett.

Hilde Gjermundshaug Pedersen

Hilde Gjermundshaug Pedersen (til venstre) sammen med Marit Bjørgen.

Hilde GP var 41 år og 189 dager gammel da hun vant OL-bronse på 10 kilometer klassisk i 2006.Eldste medaljevinner i vinterlekene uansett kjønn er belgiske Max Houben, som var 49 år og 278 dager gammel da han vant sølv i firerbob i 1948. ## Jaromir Jagr

Jaromir Jagr har en fantastisk lang og stor karrière bak seg. Foto: AP Photo/Julio Cortez/NTB scanpix

Den tsjekkiske ishockeyhelten er nå blitt 43 år gammel, men har ikke tenkt å gi seg med det første. I vår signerte han ny kontrakt med Florida Panthers.– Jeg tror kroppen min tåler sju år til, for å være ærlig. Jeg kan fortsatt spille og elsker fremdeles sporten. Det er viktigst. Så lenge jeg holder meg skadefri kan jeg produsere og hjelpe hvilket som helst lag, sa Jagr i mars.

Halvard Hanevold

Halvard Hanevold ble olympisk mester i en alder av 40 år. Foto: NTB scanpix

Hanevold ble tidenes eldste norske gullvinner i vinter-OL med stafettseieren i Whistler i 2010. Da var han 40 år. Han tok over statusen fra curlingskip Pål Trulsen, som var 39 år gammel i gullfinalen i 2002.Han manglet nøyaktig fire år på å være tidenes eldste norske medaljevinner. Det er kunstløperen Martin Stixrud som vant bronse i Antwerpen i 1920. ## Noriaki Kasai

Noriaki Kasai er en legende i hoppmiljøet. Foto: Jørund Wessel Carlsen

Evigunge Kasai (43) satser på å ta sitt første OL-gull i en alder av 46 år. Han ser heller ikke bort fra å hoppe i Beijing-OL som 50 åring. 6. januar fyller han 44 år.– Når man blir gammel så blir man litt stivere i kroppen, men hvis jeg tar vare på meg selv kan jeg være med og kjempe i verdenscupen, mener den japanske hopperen.

Daniel Berg Hestad

Daniel Berg Hestad kaster drakta til supporterne etter eliteseriekampen mellom Molde og Viking på Aker Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

40 år og «still going strong». Berg Hestad har egentlig bestemt seg for å legge opp, men viser støtt og stadig at kroppen fortsatt holder. Han hadde blant annet en stor kveld da Molde slo Celtic borte i Europaligaen.I samme sleng nevner vi også Roar Strand, som holdt det gående i Rosenborg til han hadde passert 40 år. Og vi må selvsagt ta med Frode Johnsen – 41-åringen som la opp etter sist sesong. Johnsen ble toppscorer i eliteserien for Odd så sent som i 2013. ## Peter Shilton

Peter Shilton var 47 år da han spilte sin siste ligakamp. Foto: NTB scanpix

Den engelske keeperlegenden holdt det gående langt ut i 40-årene. Med 996 kamper i det engelske ligasystemet var Shilton svært så lysten på å runde 1000-grensen, og det greide han i Leyton Orient i 1996/97-sesongen. Han endte på 1005 kamper og la til slutt opp i en alder av 47 år. Med det er han den femte eldste som har spilt i engelsk fotball.Stanley Matthews var 50 år da han spilte sin siste kamp for Stoke i 1965. Men den aller eldste spilleren i engelsk fotball er Neil McBain, som var 51 år da han sto i mål for New Brighton mot Hartlepool i 1947. Han var på det tidspunktet manager i klubben, men måtte steppe inn på grunn av skadekrise.

Mange andre kunne blitt nevnt i denne sammenheng, som Ryan Giggs, Teddy Sheringham og Dave Beasant.

Petter Solberg

Petter Solberg på toppen av pallen i Argentina etter å ha blitt verdensmester. Foto: Petter Solberg World RX

Solberg ble 29. november verdensmester i rallycross for annet år på rad etter en dramatisk avslutningsrunde. Det skjedde 11 dager etter at Spydeberg-mannen hadde fylt 41 år. Han har ikke tenkt å gi seg.– Konkurransen blir bare tøffere og tøffere, men jeg må bare jobbe hardere for å klare det igjen. Vi jobber inn mot en bilfabrikk nå, sa Solberg etter VM-tittelen.

Dara Torres

Dara Torres jubler etter sølvet i Beijing. Foto: NTB scanpix

Torres debuterte som OL-deltaker i Los Angeles i 1984. I 2008 ble hun historisk i OL-sammenheng da hun som 41-åring ble tidenes eldste svømmer. Torres gikk hen og vant sølv med USA på 4 x 100 meter fri.Men hun hadde langt opp til det japanske rytteresset Hiroshi Hoketsu, som var 67 år og fire måneder gammel da han deltok i Beijing-lekene i 2008. Han kvalifiserte seg også for London-lekene i 2012…

Tom Watson

Tom Watson har nådd pensjonsalder, men kan fortsatt hamle opp med de aller beste i golfens verden. Foto: NTB scanpix

I en alder av 66 år virker det fortsatt ikke som om den amerikanske golferen har tenkt å pensjonere seg. Watson har en årrekke bak seg på PGA-touren, men spiller nå for det meste på Champions-touren.I 2009 holdt han på å bli tidenes eldste Major-vinner ved å vinne prestisjeturneringen British Open, 59 år gammel. Dette var en turnering som Watson hadde vunnet fem ganger tidligere. Men han tapte i omspill mot Stewart Cink.

George Foreman

George Foreman slo knockout på "ungfolen" Michael Moorer i 1994. Foto: NTB scanpix

Foreman la opp i 1977, men kom tilbake ti år senere. I 1994, i en alder av 45 år, slo han Michael Moorer og ble verdensmester. Han er den eldste mesteren i tungvektsboksingens historie.Foreman holdt på til 1997 da han var 48 år gammel.

  • Kilder: 100 % Sport, NTB, Wikipedia