STAVANGER (Aftenbladet): Søndag møttes Thioune, Arne Larsen Økland og NISO til et møte i Oslo. Der skal Thioune ha fått beskjed om hva utfallet av saken kom til å bli og tirsdag sendte Viking ut en pressemelding hvor de skrev blant annet:

— Klubben har hatt en juridisk vurdering, og mener at å avslutte arbeidsforholdet ville vært berettiget. Viking har likevel valgt ikke å avskjedige spilleren, sto det i pressemeldingen.

Thioune mener dette står i sterk kontrast til den beskjeden han fikk etter søndagens møte.

— Da fikk jeg beskjed av Arne at de ikke kunne sparke meg. Han sier to forskjellige ting og slik kan han ikke behandle meg, sier Thioune.

Dette benekter Økland.

— Nei, da har han ikke hørt godt nok etter. NISO var til stede på møtet og de kan bekrefte at det var veldig klart det som ble formidlet, sier Økland.

- Språkproblemer

NISO sier følgende om saken:

— Viking ga beskjed om at de kunne avskjedige ham, men at de hadde besluttet å ikke gjøre det. Vi er uenige og sa at vi kom til å forfølge saken hvis de gikk til det skrittet. Det virker som om det kan være noen språkproblemer og at Arne og Makhtar er uenige om noen nyanser. De burde sette seg ned og få oppklart eventuelle misforståelser, sier forbudsleder Joachim Walltin.

Midtbanespilleren bekrefter imidlertid at Økland lovet ham at de skal gjøre alt de kan for å finne en ny klubb til ham. Samtidig hevder senegaleseren at Viking ønsket at han selv skulle skrive en ny kontrakt med klubben.

— De ville at jeg skulle skrive under en ny kontrakt. I den kontrakten skulle det være et punkt om at hvis jeg gjorde noe galt igjen, så kunne de sparke meg på dagen og samtidig slippe å betale meg ut av kontrakten. Dette sa jeg nei til, sier Thioune.

Også dette benekter Økland.

— Det stemmer ikke. Vi har hatt forhandlinger, men ikke i den retningen som det her blir antydet, sier Viking-direktøren.

Thioune hevder også at Viking ønsker at han skal gi fra deg et signeringsbeløp han snart skal få utbetalt.

— I september skal jeg etter kontrakten min få utbetalt et signeringsbeløp. Arne ga meg beskjed om at hvis jeg mottok dette beløpet så måtte jeg trene med juniorlaget i framtiden, sier Thioune.

— Dette ønsker jeg ikke å kommentere, sier Økland.

Doms- og sanksjonsutvalget vedtok i juni å utestenge Thioune i seks kamper etter at midtbanespilleren skal ha vist dommeren fingeren etter at Viking tapte for Bryne i cupen 28. mai. Dermed kan han ikke spille kamper for Viking i eliteserien før 11. august.

- Ville spille gratis

Thioune påstår at han tilbød Viking å spille gratis for klubben i juli.

— Jeg sa at jeg ikke trengte å få lønn i juli. Da fikk jeg til svar at det ikke var nok, sier Thioune.

Til det sier Økland:

— Jeg har ikke lyst til å kommentere detaljene i det vi har diskutert, sier han.

- Hva synes du om at Thiounes uttalelser om saken?

— Vi har ikke gitt Makhtar munnkurv og han er i sin fulle rett til å uttale seg. Hvis ting han sier ikke stemmer, så vil jeg selvfølgelig imøtegå det, sier Økland.

Får agent-støtte

Thioune får full støtte av hans egen agent, Jim Solbakken. Han reagerer spesielt på måten klubben har håndtert saken på og ikke minst pressemeldingen de sendte ut tirsdag formiddag.

- Det er ikke slik fotballklubber og arbeidsgivere behandler sine ansatte. Dette er en særdeles spesiell personalpolitikk Viking fører mot en ansatt. Jeg er uenig i både håndteringen og den juridiske vurderingen de har foretatt, sier Solbakken.

Agenten sier at han i framtiden vil vurdere om spillerne han representerer bør spille for Viking.

— Min vurdering er at det aldri har vært grunnlag for å avskjedige Makhtar for å kranglet med en dommer. Hvis dette er personalpolitikken i klubben, så er det så spesielt at vi må ta det til etterretning og ta det med i vurderingen når vi sender spillere inn og ut av klubben, sier agenten.

Økland sier følgende om Solbakkens uttalelser:

- Dette er en meget alvorlig sak for Viking og det håper jeg også Jim forstår . Vi synes vi har håndtert dette på en ryddig måte. Vi har passet på at Makhtar har hatt rådgivere til stede under alle samtaler vi har hatt med ham. Vi har til og med avlyst møter der Makhtar møtte opp uten rådgivere. Det har vært viktig for oss at også Makhtar har fått ivaretatt sitt syn. Folk må gjerne være uenige i vårt syn på saken, men vi har ikke drevet med slett personalbehandling, sier Økland.

Viking-direktøren føler seg trygg på at klubben har det juridiske på plass når de skriver at kunne gitt Thioune sparken.

Mandag frarådet NISO Viking å gå til det skrittet å avskjedige Thioune.

Viking valgte heller ikke å gjøre det, men i pressemeldingen la de imidlertid til at de juridisk sett var i sin rett til å gjøre det om de hadde ønsket det.

— Når det finnes forskjellige meninger om hva som er rett og galt, er det kun en rettslig avgjørelse som endelig kan avgjøre uenigheten. Vi aksepterer at NISO har en annen mening enn oss, men vi føler oss trygge på den vurderingen vi har gjort, sier Økland.