— Vi har vært gjennom runder med nedbemanning. Flere årsverk er borte fra administrasjonen, og vi jobber hele tiden med å kutte kostnadene enda mer, forklarer Tom Rune Espedal til Aftenbladet.

Sandnes Ulfs daglige leder opplever den økonomiske situasjonen i førstedivisjonsklubben som utfordrende. På banen står Sandnes Ulf uten tap i jakten på opprykksplass. Men på kontoret kjempes en vel så tøff kamp i jakten på kroner og øre.

Sandnes Ulf gikk i fjor med et underskudd på 3,9 millioner kroner. Klubben har negativ egenkapital på om lag 1 million. I henhold til de nye lisenskravene er utgangspunktet dette: Sandnes Ulf har fram til 30. juni med å skaffe seg positiv egenkapital. Lykkes de ikke får de en skriftlig irettesettelse og ny frist til 31. oktober. Er egenkapitalen fortsatt negativ venter det poengtrekk.

— Vi vurderer hele tiden tiltak og har lagt en plan for hvordan vi skal snu den negative egenkapitalen til pluss. Alle ansatte i Sandnes Ulf har kjent på hva et nedrykk betyr, også spillerne, som har gått ned i lønn siden i fjor, forklarer Espedal.

Alle avdelinger

Den siste som har fått kjenne på de trange tidene, er junior- og andrelagstrener Antonio Silva. Portugiseren, som også fungerer som spillerutvikler i klubben, har fra og med juni fått jobben sin redusert fra full til halv stilling.

— Dette handler ikke om resultater, men økonomi. Vi er veldig godt fornøyde med jobben Silva har gjort og gjør for klubben. Men som alle andre avdelinger i klubben, må også vi ta konsekvensene av den vanskelige økonomiske situasjonen. Derfor var det nødvendig å gjøre dette grepet nå, forklarer trener- og spillerutvikler Erik Løland i Sandnes Ulf.

Silva besvarte ikke Aftenbladets henvendelser mandag.

Vanskelig øvelse

— Å gå fra eliteserien til førstedivisjon er utfordrende for alle klubber. I andre land har de et nedrykksfond som hjelper klubber som rykker ned. I Norge har vi ikke det, så da må vi løse det på annet vis. Det er krevende, sier Tom Rune Espedal.

- Hender det at du stopper opp og spør deg selv om det er verd å holde på med dette?

— Det tror jeg fotballedere gjør overalt. Se bare på hva som skjedde i Jåttåvågen i forrige uke. Men så lenge jeg er motivert og tror på det vi holder på med, er ikke det å gi seg noe tema. Dette skal vi klare.

Rike onkler

Sandnes Ulf opplever i øyeblikket det samme som Viking og en rekke andre norske klubber. De skal selge en sportslig satsing utad, men samtidig kutte kostnader og spare kroner der det lar seg gjøre. Espedal utelukker ikke en løsning der Sandnes Ulf ber eksterne krefter om hjelp. Men:

— Det kan være aktuelt å be om dette igjen, men det er ikke sånn at vi løper til rike onkler og spør om penger nå. Vi har en plan som vi tror på. Utgangspunktet må være at dette er noe vi skal ordne opp i selv.

På banen er utsiktene lysere for Sandnes Ulf. Laget er ubeseiret på de seks første serierundene i førstedivisjon og reiser onsdag til Arendal for å spille 2. runde i cupen.

— Det hadde hjulpet veldig hvis flere møtte opp på hjemmekampene våre og støttet laget og klubben. Vi mener at spillerne er gode nok til å kjempe om opprykk. Nå skal vi levere resultater, så håper jeg folk i Sandnes setter pris på jobben vi gjør, avslutter Espedal.