Svømmeren Michael Phelps ble trampeklappet av scenen i Rio de Janeiro denne uken. Han skal være flaggbærer for det amerikanske laget under åpningsseremonien. Mannen er føniksen som reiser seg fra asken – rett foran øynene våre.

Er det bare jeg som synes at fønikshistorien har et grelt lys rundt seg?

Les hele historien til Michale Phelps her:

Fyllekjøring

Tilgivelse er noe av det fineste som finnes. Mennesker er full av feil, og godt er det. Det at man skal kunne få gjøre feil, sone sin bot og få tilgivelse, er en av grunnpilarene samfunnet bygger på. I hverdagen, i rettssystemet.

Skjeggestad Helene.jpg

Derfor er det selvfølgelig rimelig at også OL-kongen Michael Phelps skal tilgis. Selv om mannen som var en stjerne i bassenget, ødela sitt eget liv med alkohol og dop. Og selv om han satte andres liv i fare. Tre ganger er han tatt for fyllekjøring.Tre ganger.

Det som skjer etterpå

Og vi tilgir – selvfølgelig! Men hadde han blitt applaudert hvis han fikk livet sitt på rett kjøl, ble en god pappa med masse livsvisdom, men ikke gjorde noe comeback i bassenget? Rett og slett: Er det lettere å tilgi ham fordi han fortsatt er god til å svømme?

Norges kanskje største idrettsstjerne kjørte også i fylla. Petter Northug sonet sin dom. Men ble han virkelig tilgitt før han sto øverst på seierspallen etter femmila i VM i Falun?

Glemt VM i Falun?

Hva hadde vært Northugs ettermæle hvis han hadde gitt seg som skiløper etter den fatale natten i mai 2014? Jeg vil påstå at det hadde vært annerledes enn det er i dag: Petter Northug – den norske skikongen.

Hva med de andre?

Jeg håper Michael Phelps får et OL han er fornøyd med. Dette handler ikke om de som gjør feil. Det handler om oss andre. At vi elsker historien om de som faller og som reiser seg igjen. Og i "reiser seg igjen" ligger det at det de gjør noe de er best på.

OL-kongen Michael Phelps spås å levere i svømmebassenget i Brasil. Foto: Erich Schlegel, Reuters

For det er lettere å tilgi noen som er gode i noe. Særlig hvis det noe er sport, og særlig hvis den noen representerer landet du selv tilhører. Er det egentlig rettferdig for alle dem som ikke svømmer raskest i verden?Det er lett å si at Phelps-historien inspirerer andre som har det tøft. Den bør også inspirere oss som trampeklapper mannen av scenen. Inspirere til å gi den samme tilgivelsen til dem som ikke er enere.

Twitter: Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Interessert i flere kommentarer fra samme kommentator? Her er et utvalg:

Den viktigste kampen i EM foregår utenfor banen | Helene Skjeggestad

5 ting du må vite om Brasil mens OL pågår | Helene Skjeggestad

Dilma Rousseff har vært en elendig president for Brasil | Helene Skjeggestad

Kan fotballen redde Europa? | Helene Skjeggestad