— Det er alltid kjekt å spille på Brann Stadion. Jeg er spent, men gleder meg til å treffe gamle lagkamerater, sier Cato Hansen.

Har aldri scoret

I Bergen slet han med spilletid og tillit under Steinar Nilsen og Rune Skarsfjord. I 2009 og 2010 startet han kun to eliteseriekamper og måtte nøye seg med knappe minutter som innbytter. Byttehandelen gjennom Lærdalstunnelen i vinter – som sendte Piotr Leciejewski til Brann, mens Hansen og Kenneth Udjus gikk i retur – har gitt jærbuen masse spilletid. Men målene mangler. På tre sesonger i eliteserien er tallenes tale tørre: 942 minutter, fordelt på 33 kamper – uten mål.

- Jeg stresser ikke. Målene kommer sikkert, jeg jobber med dette, sier spissen.

Sogndal ligger nest sist i eliteserien og har bare scoret fem mål på ni kamper, det positive er at Udjus nesten ikke slipper inn mål (9).

— Sånn er det når vi ligger defensivt og koser oss. Det er ikke lett å score på egen banehalvdel ... Nei da, men vi har fått en bra defensiv trygghet inn i laget nå, så må vi få mer flyt offensivt. Det er noe vi trener på, sier 23-åringen.

- Plager det deg at du ikke scorer?

— Ikke noe særlig. Jeg må bare jobbe hardt, så kommer sjansene.

Statistikksenter Eliteserien:

- Fantastisk

Den hurtige angriperen forteller at han liker seg i Sogn. Selv om mulighetene er færre på en mindre plass, nyter han noe hos de nyopprykkede som han aldri fikk hos Brann i Bergen; spilletid og tillit.

Cato Hansen virker å være et førstevalg i angrepsrekken til Harald Aabrekk.

- Helt fantastisk. Det er utrolig kjekt å spille fotball hver helg, det er noe jeg virkelig setter pris på, forklarer Hansen.

På fredag kan han altså passere 1000 målløse minutter på Norges høyeste nivå. Men det finnes kanskje ikke noen bedre anledning til å få åpnet målkontoen? Skjer det, vet i hvert fall ikke Hansen hvordan han skal reagere.

— Kommer du til å juble foran Brann-fansen?

— Spørs hvordan det blir, altså. Det er lenge siden sist jeg scoret mål. Vi får se hvordan det eventuelt skjer, om det blir en viktig scoring eller ikke. Heat of the moment, heter det vel?

Jobber med forsterkninger

Sogndal jobber med å forsterke laget i sommer, manglende slagkraft offensivt kan fort drepe alt håp for Sogndal med tanke på å overleve i eliteserien. Sportslig leder Trond Fylling bekrefter at han er i markedet, på jakt etter en spiss som kan score målene sogningene sårt trenger.

— Ja, vi prøver å forsterke laget i flere posisjoner. Også fordi klubben har en del kontrakter med spillere som går ut etter sesongen, blant andre Cato (Hansen) og Espen Olsen. Det kan ofte være lettere å hente spillere fra utlandet om sommeren enn om vinteren, sier Fylling, som kan fortelle om sondering i både Norden og Afrika.

Fylling vil absolutt ikke laste Cato Hansen for måltørken Sogndal opplever i eliteserien.

— Man kan være så god spiss man bare vil, men det er ikke lett når laget ikke skaper sjanser. Vi håper målene kommer, og at Cato skal få en ketchupeffekt snart, sier Fylling.

Cato Hansen øyner håp om en Sogndal-skalp på Stadion fredag kveld. Det vil i så fall bli lagets tredje seier for sesongen.

- At Brann har Mjelde, Austin og Ojo ute minsker i hvert fall ikke sjansene våre. Brann har uansett vært gode denne sesongen, vurderer han.

Også defensivt må laget fortsette i samme stil. Brann-kompis Kenneth Udjus har vokst til å bli en av eliteseriens gjerrigste målvakter, sørlendingen har kun sluppet inn ett mål i snitt pr. kamp. Før 0-1-tapet mot Vålerenga sist hadde han holdt nullen i fem kamper på rad i serie og cup.

— Kenneth er helt fantastisk. Han skal ha mye av æren for at vi er så gode som vi er bakover på banen. Han var god i Brann, men i Sogndal er han blitt enda bedre, skryter Hansen.